Putin Obami: “Imamo pravo braniti svoje interese u Ukrajini!”

Nakon zahtjeva predsjednika Vladimira Putina, ruski je parlament odobrio mogućnost vojne intervencije u Ukrajini. Ova odluka Kremlju daje cijeli niz mogućnosti. Prije svega, ovim se legalizira izlazak ruskih postrojbi koje su sada stacionirane u bazi Crnomorske flote na ulice Krima i njihovo puno djelovanje bez potrebe za skrivanjem registracijskih tablica vozila i izdavanja za „nepoznate pripadnike naoružanog naroda“ kao što se događalo posljednjih dana. Nadalje, otvara se i mogućnost za intervenciju ruske vojske u cijeloj jugoistočnoj, Rusiji naklonjenoj Ukrajini, cijelom području istočno od rijeke Dnjestar koju Moskva gotovo otvoreno smatra svojim, ako ne vlasništvom, a ono područjem od najvećeg nacionalnog interesa. I na kraju, odluka parlamenta koja dopušta intervenciju u Ukrajini, a ne samo na Krimu, dopušta Kremlju i eventualnu mogućnost čak i općeg napada na zemlju ili invazije na Kijev ukoliko stvari izmaknu kontroli.

Ukratko, Putin je dobio odriješene ruke. Ipak, ova odluka ne znači da će u sljedećih nekoliko dana neminovno buknuti opći rat. Procjene govore kako je Putinov zahtjev parlamentu prije svega vrlo žestok pritisak na Kijev da poštuje ono što su lideri opozicije nekoliko dana prije Janukovičeva bijega s njim dogovorili na pregovorima. A to je raspisivanje općih parlamentarnih i predsjedničkih izbora do kraja godine.

Barack Obama telefonskim je putem 90 minuta razgovarao s Vladimirom Putinom.

Putin je Obami rekao da Rusija ima pravo braniti svoje interese na Krimu i istoku Ukrajine. Obama je rekao da je zabrinut zbog planova za rusku intervenciju u Ukrajini, na što mu je Putin odgovorio da je zabrinut zbog provokativnih kriminalnih poteza krajnjih desničara koje podržava aktualna ukrajinska vlast.

Putin je naglasio kako postoji stvarna prijetnja životima i zdravlju ruskih građana na ukrajinskom teritoriju. Obama mu je odgovorio da, ako je Rusija zabrinuta zbog Rusa u Ukrajini, to može riješiti mirno, izravnom suradnjom s ukrajinskom vladom. Iz Bijele kuće poručili su da će se Rusija daljnjim kršenjem međunarodnih zakona još više politički i ekonomski izolirati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...