Rimac: “Treba mi 11 radnika, a u dva dana dobio sam 500 ponuda!”

U dva dana, otkad je objavila oglas za zapošljavanje jedanaest djelatnika, tvrtka Rimac automobili primila je oko 500 ponuda, potvrdio nam je Mate Rimac, vlasnik tvrtke. Rimac se nedavno vratio iz Hong Konga, gdje je našao i drugog ulagača u svoju tvrtku – kineski holding Sinocop Resources. Početkom lipnja Rimac najavljuje predstavljanje svog automobila Concept One u Hong Kongu ili će, kaže, predstavnici kineske tvrtke doći u Hrvatsku.

– U posljednje vrijeme bilo je puno ponuda za ulazak u vlasničku strukturu, pa čak i za preuzimanje cijele tvrtke, no zasad imamo dovoljno kapitala i ne razmišljam o novim investitorima, a nikako o prodaji cijele tvrtke. Prioritet je širenje proizvodnje i zapošljavanje novih ljudi – kaže Rimac. Osim toga, kaže, obvezao se pred ulagačima iz Hong Konga da će pet godina ostati direktor tvrtke.

Prvi ulagač u tvrtku Rimac Automobili bivši je naftni magnat Frank Kanayet Yepes iz Kolumbije.

I uz ta dva ulagača, Rimac će i dalje ostati vlasnik više od 80 posto udjela u tvrtki. Do kraja godine plan je tvrtke povećati broj zaposlenih sa 25 na 50 radnika pa će uskoro nakon ovog natječaja uslijediti još jedan.

– Iako je puno prijava, za neka mjesta vjerojatno nećemo moći naći kandidata za sve pozicije, primjerice za inženjera dizajna, s obzirom na to da takve industrije kod nas nema – kaže Rimac. A zaposlenike traži, kaže, isključivo na domaćem tržištu. Dodaje kako mu za neka zanimanja neće toliko biti bitna diploma koliko entuzijazam i volja za rad. Među traženim djelatnicima su, primjerice, tehničari za proizvodnju bicikala i motocikala, odnosno električari i mehaničari, pa zaposlenici na pozicijama razvojnog inženjera elektroničkih ugradbenih sustava, inženjer za automatizaciju, dizajn…

Prvi ulagač u tvrtku Rimac automobili, Kanayet Yepes, jedan je od najbogatijih Kolumbijaca, a strast su mu energetika i brzi automobili. U Kolumbiji je uvoznik Ferrarija i Maseratija.

Da će drugi ulagač biti kineski holding Sinocop Resources, doznalo se nedavno iz objave te kineske tvrtke na burzi u Hong Kongu. Najavili su ulazak u 10 posto vlasništva tvrtke Rimac te da su spremni platiti pet milijuna eura i dodatnih 20 milijuna hongkonških dolara, odnosno oko dva milijuna eura, u dionicama Sinocopa.

Sinocop Resources bavi se raznim djelatnostima, no posljednja je vezana uz proizvodnju električnih autobusa. Naime, nedavno su ugovorili pravo na kupnju manjinskog udjela u tvrtki Green Dynamic EV, koja je od vlasti u Hong Kongu dobila multimilijunski projekt istraživanja i razvoja električnog autobusa, čiji bi se prvi modeli testirali početkom sljedeće godine, a od jeseni 2015. bi se krenulo i u masovnu proizvodnju. Rimac zato kaže kako im je taj investitor bitan, ne samo zbog financija nego i zbog razmjene znanja na području proizvodnje električnih vozila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...