Rusija će brzo obaviti pravne procedure za pripojenje Krima

Duma, donji dom ruskog parlamenta, brzo će obaviti sve pravne procedure potrebne da se “u vrlo bliskoj budućnosti” Krim pripoji Rusiji, izjavio je u ponedjeljak potpredsjednik Dume Sergej Neverov za agenciju Interfax.

Nakon tri četvrtine prebrojanih glasova nedjeljnog referenduma o pripojenju Krima Rusiji, rezultati pokazuju da se 95,7 posto glasača izjasnilo za povratak pod okrilje vlasti u Moskvi. “Rezultati referenduma jasno pokazuju da stanovnici Krima svoju budućnost vide samo u okviru Rusije”, izjavio je Neverov.

Dužnosnici Dume kažu da Krim može postati dio Ruske Federacije prema postojećim zakonima, posebno prema “proceduri o priključenju Ruskoj Federaciji”, usvojenoj 2001. godine.

Krim će u ponedjeljak službeno zatražiti pripojenje Rusiji, najavio je nedjelju navečer separatistički premijer Krima Sergej Aksjonov na društvenoj mreži Twitteru nakon referenduma.

Taj zahtjev prvo će biti upućen ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji bi ga nakon što da svoje odobrenje proslijedio Vijeću Federacije i Dumi, koji bi trebali sastaviti ugovor između Rusije i nove države. Prema ugovoru, postoji mogućnost prijelaznog razdoblja u kojem bi se nova sastavnica federacije integrirala u gospodarski, financijski i pravni sustav Rusije.

Nakon službenog potpisivanja ugovora ruski Ustavni sud bi trebao verificirati taj dokument, o kojem bi glasovala oba doma ruskog parlamenta.

“Ne mislim da će po tim pitanjima biti ikakvog odgađanja, bilo u Dumi bilo u Vijeću Federacije. Spremni smo usvojiti sve potrebne pravne odluke što je prije moguće”, rekao je potpredsjednik Vijeća Federacije Iljas Umahanov za TV Rossija-24.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...