Rusija ima potpunu kontrolu na Krimu. ‘Pripremaju se za okupaciju’

Britanski premijer David Cameron na svom je Twitter profilu objavio kako je razgovarao s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

– Složili smo se kako je ono što Rusija radi neprihvatljivo te stoga mora biti posljedica ako se smjer njihovog djelovanja ne promijeni, objavio je Cameron na Twitteru.

Ruske snage sada imaju potpunu operativnu kontrolu na Krimu s više od 6.000 pripadnika zračnih i pomorskih snaga, doznaje se od izvora iz Obamine administracije, prenose strani mediji.

– Nema sumnje kako se pripremaju za okupaciju, rekao je izvor.

Visoki dužnosnik izjavio je kako je predsjednik Obama telefonski razgovarao s Angelom Merkel i istaknuo kako je Rusija ‘potpuno nezakonito’ upala na Krim.

Dio visokih ukrajinskih dužnosnika na Krimu prisegao je na vjernost autonomnoj krimskoj republici.

Državni tajnik SAD-a John Kerry najavio je kako će u utorak posjetiti Kijev, kako bi pružio podršku novoj ukrajinskoj vlasti.

Vladimir Putin prihvatio je prijedlog njemačke kancelarke Angele Merkel za osnivanjem ‘misije za otkrivanje podataka’ kako bi se uspostavio politički dijalog. Misiju će vjerojatno voditi OSCE.

Ruski premijer Dmitri Medvedev na svom je Facebook profilu objavio kako su ukrajinske vođe ilegalno preuzele vlast te je predvidio kako će njihova vladavina završiti ‘novom revolucijom’ i novim krvoprolićem.

Medvedev je izjavio kako iako Viktor Januković praktički nije imao autoriteta, prema ustavu je ostao legitimni vođa države te dodao: ‘Ako je kriv pred Ukrajinom – provedite proceduru opoziva, sve ostalo je bezakonje’.

Premijer je istaknuo kako je Moskva spremna razvijati odnose s ‘bratskom’ Ukrajinom, ali ‘ne s ljudim koji su preuzeli vlast upotrebom nasilja’.

– Rusija treba snažnu i stabilnu Ukrajinu.Trebamo ekonomski zdravog partnera, a ne siromašnog rođaka. Sve su to čule nove ukrajinske vođe, rekao je Medvedev.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen dao je izjavu za medije nakon današnjeg sastanka. Rekao je kako su članovi saveza pozvali Rusiju na “de-eskalaciju napetosti”.

Ukrajina je proglasila mobilizaciju dok Washington prijeti kako će ekonomski izolirati Rusiju nakon što je Putin objavio kako ima pravo izvršiti invaziju na Ukrajinu, javlja Reuters.

Američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron, poljski premijer Donald Tusk i predsjednica Litve Dalia Grybauskaitė večeras će imati telefonski sastanak. Vladimir Putin razgovarao je danas s njemačkom kancelarkom Angleom Merkel u vezi stanja u Ukrajini. Rekao joj je kako je postojala prijetnja napada ultranacionalista, prenosi RIA pozivajući se na službeni Kremlj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...