Saborski Odbor provest će nadzor zapošljavanja u SOA-i

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uz jedan suzdržani glas odlučio je o provođenju neposrednog nadzora u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA), a koji bi trebao utvrditi jesu li u tu agenciju zapošljavani i oni koji nisu ispunjavali sigurnosne i zakonske kriterije.

Nadzor će provjeriti sva zapošljavanja od osnivanja SOA-e 2006., a nakon toga će se provesti nadzor i u ostalim službama sigurnosno-obavještajnog sustava – Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji te Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija.

Odbor je zbog toga formirao radnu skupinu od sedam članova, koja će s radom početi idući tjedan i provesti cjelovit neposredni nadzor u SOA-i. Članovi skupine su HDZ-ovi zastupnici Miroslav Tuđman i Tomislav Čuljak, HDSSB-ovac Dinko Burić, SDP-ovci Igor Dragovan, Igor Rađenović i Franko Vidović te HNS-ovac Milorad Batinić.

Nadzor je predložio Klub SDP-a, koji je takav potez najavio potkraj prošlog tjedna nakon što je Novi list objavio da posjeduje dokument prema kojem je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u vrijeme dok je vodio SOA-u omogućio zapošljavanje osobe koja je višekratno padala na sigurnosnoj provjeri.

Igor Dragovan (SDP) je, nakon zatvorene sjednice Odbora, novinarima kazao kako je nadzor nuždan kako bi građani bili mirni u pogledu funkcioniranja sustava.

Predsjednik Odbora Miroslav Tuđman istaknuo je da ta tema otvara i niz drugih pitanja. Ako su primani ljudi bez provjera, što su oni radili, jesu li bili izvori curenja podataka, odnosno što su radila druga vodstva da to spriječe, upitao je Tuđman.

Ustvrdio je da su vladajući u raspravi pokušali izbjeći i pitanje kako je vrlo povjerljiv dokument o rezultatima sigurnosne provjere jedne osobe dospio u novine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...