Snježana Jurinić: “Nisam u sukobu interesa!”

Dok se dolazak ili nedolazak pravaša Ante Starčevića u vijećničku dvoranu na Narodnom trgu provlačila i provlači kao prvorazredna politička kriza i medijska senzacija, pomalo u sjeni su ostala druga događanja, ne samo na prostoiru grada, nego i na samom zasjedanju Gradskog vijeća. Tako su u uvijek kratkom aktualnom satu postavljena i neka zanimljiva pitanja…

U ponedjeljak će najvjerojatnije početi radovi na postavljanju protuklizne podloge na staklene površine na Trgu Petra Zoranića, najavio je tako dogradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovarajući Ivi Šestan.

Predstavnica SDP-a je prethodno upitala „što će Grad učiniti kako bi spriječio nesretne slučajeve na javnim gradskim površinama kao što je bilo nedavno stradavanje korisnice u otvorenom bunaru Doma umirovljenika“.

To je i nečuveno i strašno i skandalozno da takvi nenatkriveni bunari postoje na gradskim zemljištima, rezignirano je upozorila.

Nemam riječi, osim da mi je zaista žao što se to dogodilo. U gradskoj upravi nitko uopće nije znao za postojanje tih bunara. Tražimo čija je to nadležnost i to ćemo sigurno odgonetnuti za koji dan. U međuvremenu naručili smo da se stave poklopci na dva tamošnja zdenca i oni će se u najskorije vrijeme staviti, obećao je dogradonačelnik u odsustvu gradonačelnika, povodom nesreće u Foši, tragedije u uvali Maestral i očito enigme opasnih otvora u ulici A. Barca. Dodao je i da će se staklo na Trgu pet bunara, također u ponedjeljak ili utorak, zavisno o vremenskim prilikama, premazati zaštitom kako bi se spriječila moguća proklizavanja. Usput je kao veliku opasnost i prijetnju prolaznicima detektirao visoki betonski zid bez zaštite uz zadarsku rivu, odnosno Ulicu zadarskog mira.

[pullquote align=”left”]U ponedjeljak će najvjerojatnije početi radovi na postavljanju protuklizne podloge na staklene površine na Trgu Petra Zoranića, najavio je tako dogradonačelnik Zvonimir Vrančić odgovarajući Ivi Šestan[/pullquote]- Pozvao sam jednog poznatog arhitekta da razmotri trenutno stanje zida i po mogućnosti napravi idejno rješenje za ogradu koja će se ponuditi na suglasnost konzervatorima

I funkcioniranje Nogometnog kluba Zadar bila je tema koja se dopala nekim vijećnicima. Antun Novoselović zatražio je izvješće o količini sredstava koja su se kroz zadnjih 14 godina iz gradskog proračuna izdvajala za Nogometni klub Zadar.

Javno je objavljeno da je NK Zadar vjerovnik u predstečajnoj nagodbi privatnoj medijskoj kući Vox, temeljem posudbe pet i pol milijuna kuna. Istovremeno, grad obilato financira NK Zadar iz gradskog proračuna, kazao je član SDP-a.

Zamjenica pročelnika Radovana Dunatova, Snježana Jurinić u svom debiju na Gradskom vijeću, pojasnila je vijećnicima proceduru po kojoj NK Zadar, kao i ostale sportske udruge, redovno šalje izvještaje i računa na adresu Grada.

Prečesto se provlači kroz medije da se Grad Zadar miješa s VOX kućom, uključio se u raspravu zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić. Ustvrdio je kako Grad već godinama financira NK Zadar i za sada je sve bilo uredno i čisto.

Ukoliko postoji neka sumnja, mi to ne možemo i zakonski ne smijemo istraživati, vi vijećniče Novoseloviću, jako dobro znate čiji je to posao onda. Ako takvo što postoji, mi bi također rado o tome dobili informaciju, kazao je zamjenik gradonačelnika.

Novoselović je na upadicu dogradonačelnika konstatirao kako „Grad to može barem kontrolirati“. Pojašnjenje je pak dao sam Reno Sinovčić, kazavši kako je on „osobno posudio 30 milijuna kuna NK Zadar, a što je provedeno kroz bankovne papire“, pa je NK Zadar otud pozajmio kući VOX.

To sve lijepo stoji u papirima koje Ministarstvo ima, napomenuo je nezavisni vijećnik.

Ponovno je za govornicom reagirao Novoselović, upitavši „kako čovjek koji nije nikad radio u državnoj službi, može posuditi 30 milijuna kuna“.

Neki dan se s tim čovjekom sreo na sudu kada je on prijavio primanja od 5.000 kuna mjesečno, kazao je Novoselović. Time je prethodilo vijećničko pitanje Sinovčića za direktora Liburnije u kojoj je, kazao je, „zaposlen Novoselovićev mali, a bez natječaja“.

[pullquote align=”right”]I funkcioniranje Nogometnog kluba Zadar bila je tema koja se dopala nekim vijećnicima. Antun Novoselović zatražio je izvješće o količini sredstava koja su se kroz zadnjih 14 godina iz gradskog proračuna izdvajala za Nogometni klub Zadar[/pullquote]- Kada je i gdje izašao natječaj Liburnije za primanje novog radnika i zašto se odustalo od 20. točke Dnevnog reda i prijedloga Odluke o pokretanju postupka za preoblikovanje Javne vatrogasne postrojbe, zapitao je Reno Sinovčić, indirektno prozivajući i Antuna Novoseloviću čiji se sin, navodno, nedavno zaposlio u toj gradskoj tvrtci dok Novoselović pokušava utvrditi vjerodostojnost postupka nedavno zaposlenih mladih vatrogasaca.

Snježana Jurinčić iz Odjela za kulturu i sport izjavila je kako se od NK Zadar redovito dobivaju računi o utrošenim sredstvima i to u obliku nekoliko izvješća, što još pregledava i državna revizija koja nikad nije našla zamjerku za programe u sportu, istakla je zamjenica pročelnika. Na Novoselovićev istup reagirao je nezavisni vijećnik Reno Sinovčić:

Svaki tko želi pogledati papire tamo stoji da je NK Zadar posudio Voxu 5 milijuna kuna, ali isto tako tamo u drugom stupcu stoji da je moja malenkost Reno Sinovčić posudio 30 milijuna kuna Nogometnom klubu Zadar, i to ministarstvo ima u svojim papirima. Ja sam uvijek raspoložen za raspravu, znači argumentirano, čistih ruku, čista obraza, naglasio je Sinovčić koji je stao i u zaštitu zamjenice pročelnice Jurinić. koju je SDP-ov vijećnik Erol Gaši, rekao je, „preplašio pitanjima o funkcioniranju Sportske zajednice Grada Zadra“.

Inače, Snježana Jurinić je kao predsjednica Sportske zajednice Grada Zadra je još jednom pred vijećem pojasnila da kao zamjenica pročelnika Odjela koji odobrava novac sportskim udrugama, nije u sukobu interesa.

Dobila sam o tome u prilog i službeno potvrdu Komisije za sprječavanje sukoba interesa, budući da sam ja tamo birana kao predstavnica odbojkaškog sporta, imala je potrebu napomenuti zamjenica pročelnika kulture i sporta.

Deponij u Diklu i izgradnja centra u Biljanima, odvodnja, opremanje Poliklinike, funkcioniranje gradske turističke zajednice, i ta su se pitanja uz ostala našla na sjednici u nastavcima opterećenoj, razvučenoj i razvodnjenoj brojnim replikama, i uobičajenim međusobnim optuživanjima vlasti i opozicije, usprkos neprisustva gradonačelnika Božidara Kalmete koji se u gradskoj vijećnici ipak pojavio pred kraj zasjedanja.

[pullquote align=”left”]Deponij u Diklu i izgradnja centra u Biljanima, odvodnja, opremanje Poliklinike, funkcioniranje gradske turističke zajednice, i ta su se pitanja uz ostala našla na sjednici u nastavcima opterećenoj, razvučenoj i razvodnjenoj brojnim replikama[/pullquote]Prije toga je izvješće o radu u minulih devet mjeseci mandata novog mandatara na čelu grada pročitao zamjenik „poteštata“. Prema tom izvješću ostvareno je 326.321.755.44 kn prihoda i 318.455.046.22 kuna rashoda pri čemu je ostvaren višak prihoda u iznosu 7.866.709.22 kn. Replicirali su SDP-ovi vijećnici smatrajući kako to nipošto nije pravo stanje jer nije navedeno koliko Grad duguje prema svojim i drugim tvrtkama, kao i zašto se nije prikazalo oko 80.000.00,00 kuna duga koliko je sadašnji gradonačelnik naslijedio iz doba svog prethodnika.

Nisu spomenuti ni dugovi koje Grad Zadar godinama vuče prema VK Jadran, Čistoći, Caritasu i ostalim proračunskim korisnicima, primijetila je Omerka Šarić Frantin iz SDP-a.

U ime Akcije mladih, Ante Rubeša je pak izvještaj ocijenio „čistom jedinicom“ što je, kako je istakao, „čak i dobra ocjena“…

Njegov prethodnik Vrančić je kod nas dobio nulu, kazao je sarkastično Rubeša koji se našao u verbalnom sukobu sa Živkom Kolegom, predsjednikom Gradskog vijeća koji, kako je kazao, „nad njim provodi strahovladu“. Kolega mu, naime, uz pojašnjenje da je „to njihova osobna stvar“, nije dao govoriti kada je želio pročitati tužbu koju je, kako je rekao Rubeša, podnio protiv pročelnika Marija Pešuta, jer ga je vrijeđao na prošloj sjednici Gradskog vijeća.

Osjetljiv sam na nepravdu. Ako me drugi put zaustavite ja ću vikati ili ću uzeti megafon pa će ova stvar sličiti na pravi cirkus, najavio je Rubeša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...