Šprljan: “Novina ne može funkcionirati bez novinara!”

Kako smo jučer pisali, nakon nepune godine dana s mjesta glavnog urednika Zadarskog lista smijenjen je Edvard Šprljan, cijenjeni i poznati dugogodišnji zadarski novinar. Na mjesto glavnog urednika Zadarskog lista dolazi početkom protekle godine u vrijeme vlasničkog preustroja u ovoj tvrtci.

Kao razlog smjene ovog poznatog i iskusnog zadarskog novinara, Uprava Zadarskog lista, odnosno Damir Maričić i Neven Klarin, kako doznajemo, naveli su kako je Šprljan bio uključen izvana u rad u Zadarskom listu na određeno vrijeme da bi napravio određeni napredak u ovom zadarskom dnevniku, no zbog navodne sve teže situacije u poslovanju bili su prisiljeni zahvaliti mu na suradnji te ga smijeniti nekim unutar tvrtke. Tako da je s jučerašnjim danom s mjesta člana Uprave na mjesto glavnog urednika prešao Damir Maričić, dok je sada jedini član Uprave ostao Neven Klarin. Obojica su do nedavno istovremeno bili direktori Zadarskog lista koji je čini se bio jedini medij u RH kojemu su za “uspješno” poslovanje bila potrebna dva čovjeka na čelnoj poziciji.

Edvard Šprljan (ZPIX15012914)

No, istina oko smjene ovog iskusnog, vrijednog i cijenjenog čovjeka, ali prvenstveno novinara, ponešto je drugačija nego što se u pojedinim medijima da naslutiti, odnosno što se prezentira. Kako doznajemo, članovi dosadašnje Uprave za pad tiraže ovog dnevnog lista krivca su pronašli upravo u Šprljanu koji je u uvjetima u kojima je radio, sa suradnicima s kojima je radio, često i do kasno na večer, dao sve od sebe da list kakve takve kvalitete svaki dan ugleda svjetlo dana. Naravno, nije se uzela u obzir sveopća loša ekonomska situacija u zemlji, sve manji broj ljudi u redakciji te je navedeni razlog samo loša izlika za rješenje ovog problema. Kako se čini Šprljan nije niti politički odgovarao vladajućoj garnituri te se “čak usudio” dopustiti novinarima da pišu o tzv. nedodirljivima u ovom gradu, kao što je često i sam znao “ubosti” očito gdje nije smio. Zadarski list koji “glumi” umjerenost zapravo je opće poznato glasilo vladajućih u koji se “pravi novinari” ukoliko ne žele poslušno pognuti glavu, ne uklapaju.

– Tiraža može uvijek biti argument. U mom slućaju je navodno bila štednja i otpuštanje svih honoraraca, ali oni na koncu ipak ostaju. Urednik sam ne moze podići tiražu, niti može funkcionirati novina bez novinara. Dakle, razlozi su drugdje. Tko je pratio Zadarski list nije mu teško zaključiti, kazao je u našem razgovoru donedavni glavni urednik Zadarskog lista, Edvard Šprljan pokušavajući objasniti razloge svoje smjene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...