“Srca mala kažu: Hvala!”

Biogradski dječji vrtići bili su domaćin prigodnoj radionici pod nazivom “Srca mala kažu:Hvala!”. Tom prilikom predstavljana je limačima i njihovim roditeljima i slikovnica s istim naslovom, autorice Ivane Haberle koja je na zanimljiv i mališanima prihvatljiv način upozorila na potrebu zdrave i uravnotežene prehrane, ali i redovite tjelesne aktivnosti, s ciljem prevencije kardiovaskularnih bolesti u odrasloj životnoj dobi, no i među klincima.

– Radionicu smo organizirali u suradnji sa Zavodom za Javno zdravstvo Zadarske županije, a kao poticaj djeci u usvajanju zdravih životnih navika, kazala je pedagoginja u vrtiću Višnja Milačić Novaković. Kako je pojasnila voditeljica radionice i zdravstvena djelatnica Ivana Haberle, „bolesti srca i krvnih žila na prvom su mjestu po broju smrtnosti u svijetu, i nikada nije prerano o njima govoriti i upozoravati, kako bi se na vrijeme spriječile ili bar smanjile posljedice nemara u ranijim fazama života“.

[pullquote align=”left”]Bolesti srca i krvnih žila na prvom su mjestu po broju smrtnosti u svijetu, i nikada nije prerano o njima govoriti i upozoravati, kako bi se na vrijeme spriječile ili bar smanjile posljedice nemara u ranijim fazama života[/pullquote]- Poznato je naime da su danas i najmlađe populacije pod utjecajem negativnih trendova, izložene su nezdravom načinu života, a knjiga koja je izdana u sklopu Programa “Zdravih županija” usmjerena je upravo na promociju zdravlja kod najmlađih, istakla je Haberle, dok su se mališani, pomno listajući edukativnu slikovnicu, upoznavali s načinom prehrane i uz simpatične likove u njoj i voditeljicu radionice i sami sudjelovali u kreiranju priča.

Pozitivna stvar je da je većina njih znala što je to zdrava hrana pa je tako bilo riječi o voću i povrću, ribi i maslinovom ulju, jajima, mlijeku i njegovim proizvodima ali i potrebi kretanja.

– Vježbanje i vožnja biciklom, hodanje ali i ples, te konačno i ljubav. Sve je to podjednako važno-kako bi to naše srce bilo sretno. Aktivno učešće mališana dvaju biogradskih vrtića pokazalo je koliko je oni znaju, no i imaju volje naučiti. Bili su aktivni sudionici kroz rad radionica i svi su dobili slikovnicu na dar. Apsolutno podržavamo ovaj županijski projekt i vjerujemo da će se ta suradnja nastaviti, naglasila je pedagoginja Milačić Novaković.

[pullquote align=”right”]Temeljni cilj radionica je da djeca u pozitivnom okruženju vrtića stječu pozitivne vještine i korisne navike za uspostavljanje zdravog stila života, poticanje cjelokupnog rasta i razvoja[/pullquote]Dodala je i kako se osnove zdravlja budućeg odraslog čovjeka postavljaju upravo u predškolskoj dobi. Baš stoga je i vrtić kao odgojno obrazovna ustanova važan čimbenik koji ima utjecaj na formiranje pravilnih prehrambenih navika kod dječaka i djevojčica, a koje oni kasnije prenose u svojim obiteljima.

– Kako bismo na ovoj problematici poradili i detaljnije nećemo ostati na jednoj edukaciji te vrste, već nastaviti nizom aktivnosti. Naime, cilj nam je da djeca u pozitivnom okruženju vrtića stječu pozitivne vještine i korisne navike za uspostavljanje zdravog stila života, poticanje cjelokupnog rasta i razvoja. Tako ćemo do kraja pedagoške godine u sklopu projekta održati i seriju radionica na edukaciji djece ali i roditelja kroz različite tematske radionice i slično, kazala je Višnja Milačić Novaković.

Treba kazati kako su se mališani ovom prigodom mogli upoznati i s nekim medicinskim priborom, poput injekcije, rukavica, ali i stetoskopa koji im je, onako razigranima, u društvu brojnih igračaka, bio posebno zanimljiv i atraktivan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...