Tvrtka Cromaris u Malu Lamljanu ulaže tri miljuna eura

Načelnik Duško Vidov, u ime Općine Kali i direktor Goran Markulin, ispred tvrtke Cromaris, potpisali su u ponedjeljak sporazum o suradnji koji, kako su oba istakla, „jamči obostranu dobrobit i zamah“. Tvrtka će, prema njemu, rekonstruirati svoje pogone u toj općini i uložiti u proizvodnu modernizaciju blizu tri milijuna eura.

Ulaganje u Kalima, odnosno Maloj Lamljani, dio je krupnog projekta razvoja mrijestilišta i predrasta. Praktički smo sada otvorili postupak kojim će tvrtka Cromaris uz našu pomoć moći ishodovati prostorno-plansku i projektnu dokumentaciju uređenja obale koja bi ušla u tu investiciju, što je i za nas velika stvar. Ulaganje je vrlo važno, naročito za otoke, Kali, ali i širu zajednicu. Budući da je svojedobno Cromaris preplatio davanja za koncesiju na pomorskom dobru Općini, Kaljanima je itekako dobrodošlo što tih pola milijuna kuna koje su trebali vratiti tvrtki, ulaze u investiciju, koja garantira aktivnost pogona i nova zapošljavanja, a novac ostaje u općinskoj blagajni, kazao je Duško Vidov, načelnik općine Kali.

[pullquote align=”left”]Budući da je svojedobno Cromaris preplatio davanja za koncesiju na pomorskom dobru Općini, Kaljanima je itekako dobrodošlo što tih pola milijuna kuna koje su trebali vratiti tvrtki, ulaze u investiciju, koja garantira aktivnost pogona i nova zapošljavanja[/pullquote]Direktor Cromarisa Goran Markulin otkrio je kako su dosadašnja ulaganja tvrtke na širem županijskom području prešla 300 milijuna kuna u posljednjih pet godina.

U Ninu se baš rekonstruira stari podignut 1981., i gradi najmoderniji pogon u Europi za uzgoj mlađi vrijedan 11 milijuna eura. Također, upravo zbog povećanja opsega posla u Kalima će biti otvoreno i deset novih radnih mjesta. Koliko svako radno mjesto vrijedi u današnje vrijeme, osobito na otocima, ne treba posebno niti naglašavati. Tim investicijama naše zadarsko područje postaje centar uzgoja i predrasta mlađi u zemlji, budući da će na godinu, prema planu, proizvesti 30 milijuna komada. To bi na koncu trebalo omogućiti da se više uopće i ne uvozi mlađ sa skupih europskih tržišta, odnosno da se proizvedena mlađ, ponajprije orada i brancina, čak onda i proda ostalim uzgajivačima, rekao je Markulin naglasivši i kako se radi o puno kvalitetnijoj suradnji najjače hrvatske tvrtke u ribljoj uzgojnoj industriji i najribarskije općine u RH. Naime, Cromaris u Lamljani planira investirati u bazene za dohranjivanje riblje mlađi koja će stizati iz njihova mrjestilišta.

Inače, mrjestilište u Ninu bit će privedeno svrsi najdalje početkom 2015., a pogon u Kalima koji tek mjesec iza kao tehnološki nastavak istog posla. Mlađ iz ninskog mrjestilišta puštala se prije u more s najviše tri grama veličine, a sada će biti dohranjivana na šest grama. Time se dobiva na njezinoj otpornosti i kvaliteti u morskim kavezima.

Novi pogon morao bi biti ključna investicija u tehnologiji riblje industrije tvrtke koja je nakon formiranja kao dijela “Adris“ grupacije u razvoj uložila oko 300 milijuna kuna. Najvećim dijelom u Kali, Zadar i napose Nin u kojemu se značajno ulaže i u matičnjake, konkretno u bazene za čuvanje ribljih matica koje daju mlađ, što je prava novina u hrvatskim prilikama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...