Tvrtka “Nasadi” educira učenike i pomaže u uređenju školskih dvorišta

Gradska tvrtka “Nasadi” d.o.o. pomoći će ravnateljima urediti školska dvorišta. Zaključak je to sastanka kojeg je organiziro direktor tvrtke “Nasadi”, Lenko Ugrinić sa zamjenikom gradončelnika, Zvonimirom Vrnačićem, pročelnikom UO za odgoj i školstvo, Josom Nekićem i ravnateljima svih zadarskih osnovnih škola.

Želimo izgled vrtova i okoliša škola podići na višu razinu, a tvrtka “Nasadi” ima infrastrukturu i stručne kadrove za to, istaknuo je u uvodu direktor Lenko Ugrinić predstavljajući dva projekta suradnje “Nasada” i osnovnih škola.

Naši će stručnjaci za krajobraz u dogovoru s vama u sljedećem razdoblju obići škole i snimiti stanje. Potom će iznijeti prijedloge što bi trebalo popraviti i izmjeniti u školskom okolišu u čemu ćemo vam pomoći. Nakon toga educirat ćemo vaše djelantnike za samostalno održavanje vrtova i okoliša. U tome će nas financijski poduprijeti Grad Zadar, objasnio je Ugrinić ravnateljima. Također im je predložio da učitelji dio trerenske nastave iz prirode organiziraju u rasadniku “Cerodol”.

[pullquote align=”left”]Želimo izgled vrtova i okoliša škola podići na višu razinu, a tvrtka “Nasadi” ima infrastrukturu i stručne kadrove za to, istaknuo je u uvodu direktor Lenko Ugrinić predstavljajući dva projekta suradnje komunalne tvrtke i osnovnih škola[/pullquote]Zamjenik gradonačelnika Vrančić podupro je ovu incijativu jer uređenje školskih dvorišta istodobno pridonosi ljepoti cijelog grada, a kod najmlađeg uzrasta razvija svijest o potrebi brige za okoliš.

Terenska nastava u zadarskim perivojima i parkovima može uključivati osim tema iz prirode i biologije i teme iz povijesti i književnosti, dodao je pročelnik Nekić.

Zbog izrazite dominacije tehnologije, danas mnoga djeca ne znaju prepoznati lovor, lavandu, ružmarin, crniku i drugo mediteransko bilje kojim smo okruženi i uz koje su starije generacije odrastale, kazala je Mirna Petricioli iz Nasada.

Terenska nastava, primijetila je, prilika je da se s tim biljkama neposredno upoznaju, da saznaju kako mirišu i izgledaju, a mi ćemo ih naučiti gdje rastu i kako ih posaditi.

Svi nazočni ravantelji škola podržali su ovu ideju naglasivši kako su i do sada imali uspješnu suradnju s “Nasadima” naročito kada je riječ o organiziranom obilasku gradskih parkova s djecom te pomoći koju su im pružali u uređenju školskih okućnica. Pa su tako neki osvojili i godišnje nagrade za najbolji školski vrt u Hrvatskoj, kao što je škola “Stanovi” i škola “Šime Budinića”. S obzirom na velike površine oko škola koje treba hortikulturno urediti ravnatelji su se složili da je taj posao jedino moguće odraditi u fazama i kontinuirano. O tome su iznijeli neka svoja iskustva i ukazali na neke specifične poteškoće koje ima svaka pojedina škola.

[pullquote align=”right”]Mnoga djeca ne znaju prepoznati lovor, lavandu, ružmarin, crniku i drugo mediteransko bilje kojim smo okruženi i uz koje su starije generacije odrastale, kazala je Mirna Petricioli iz Nasada[/pullquote]Naravno, nisu baš svi školski vrtovi zapušteni, niti su svi đaci analfabete kada je u pitanju hortikulturno uređenje okoliša. Nedostana važnost pridodana je tako informaciji s početka 2014. koja je kazala kako su Hrvatska radiotelevizija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uz potporu donatora birali najljepši školski vrt, a titulu najljepšeg u Primorskoj Hrvatskoj ponijela je prije spomenuta OŠ Šime Budinića.

Škola je smještena gotovo u središtu Zadra, tim je veće iznenađenje njezin prostrani školski vrt bogat biljnim vrstama. Školsko dvorište pretvoreno je u veliki dekorativni vrt – cvjetnjak, u kojem se učenici nesmetano igraju i trče, jer su cvjetne plohe obrubljene i izdignute iznad razine tla. Tu rastu mnogobrojne vrste sezonskog cvijeća, ukrasni grmovi ruža i oleandara, razne vrste ukrasnih penjačica. Posebnu ljepotu ulazu u školu daju i dva niza palmi žumara, kao i ukrasna stabla očenašice i crvenoga bagrema.

Osim estetske vrt ima i gospodarsko-edukativnu ulogu. Učenici se brinu o masliniku s 35 stabala domaćih i stranih sorti, što uključuje berbu i preradu maslina, mali agrumik u kojem raste limun, naranča, grejp, mandarina i limeta. Uz navedene agrume tu je i vinova loza, smokva, šipak, višnja maraska (autohtona za zadarsko područje), badem, žižula, oskoruša, avokado, jabuka i dud, a u povrtnjaku uspijevaju rajčice, paprike, peršin, selen te crveni i bijeli luk.

Na kamenjarama miriše ljekovito i aromatično bilje, a po svojem bogatom sadržaju biljnoga svijeta vrt polako prerasta u mali školski botanički vrt postajući pimjer i onima profesionalnima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...