U bazu Zemunik dolaze studenti iz Omana!

Na aerodrom u Zemuniku stižu koncem tjedna piloti iz Omana. U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske potvrdili su, naime, informaciju kako je potpisan sporazum s Oružanim snagama Sultanata Oman o obuci omanskih pilota u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, i to s početkom nastave za koji dan, priopćeno je iz MORH-a.

Sporazum je u ime Sultanata Oman potpisao načelnik za obuku, brigadir Salim Mohamed Salim Almiqbali, a u ime MORH-a zapovjednik HRZ PZO brigadni general Dražen Šćuri.

Postignuti sporazum s Omanskim ratnim zrakoplovstvom vrlo je važan za HRZ budući da na taj način prvi put u našoj kratkoj povijesti dobivamo veću grupu pilota, a školovanje će se odvijati na engleskom jeziku, istaknuo je general Šćuri dodajući kako će Oružane snage RH provesti kompletnu obuku omanskih pilota u 93. zrakoplovnoj bazi u Zemuniku kod Zadra.

[pullquote align=”left”]U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske potpisan je, naime, sporazum s Oružanim snagama Sultanata Oman o obuci omanskih pilota u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani, priopćeno je iz MORH-a[/pullquote]Izaslanstvo omanskog zrakoplovstva u veljači je, kako smo pisali, posjetilo Ministarstvo obrane, Glavni stožer i HRZ i PZO, te se tom prigodom upoznalo sa sposobnostima i mogućnosti školovanja u Hrvatskoj, odnosno unutar HRZ-a i PZO-a.

Riječ je o temeljnoj obuci pilota aviona, kazali su iz MORH-a.

U obuci će sudjelovati 16 omanskih budućih vojnih avijatičara i dva nastavnika letenja, a predviđeno je da će premijerna obuka trajati od ožujka do kraja prosinca 2014. Predviđeno je da skupina studenata i nastavnika letenja iz Omana u Zadar stigne u nedjelju 9. ožujka, a studenti bi u Zemuniku bili smješteni u Pilotskoj školi HRZ-a.

Prema prihvaćenom planu obuke, omanski studenti će proći temeljnu obuku na hrvatskim trenažnim zrakoplovima švicarske proizvodnje avionu Pilatus PC-9M u okviru 150 sati letenja. Konkretna obuka će obuhvatiti šest cjelina – temeljno i akrobatsko letenje, instrumentalno navigacijsko letenje, vizualno navigacijsko letenje, temeljno noćno letenje, noćno navigacijsko letenje u vizualnim uvjetima i grupno letenje u formaciji dva aviona.

Također, u pripremnom razdoblju studenti i nastavnici letenja iz Omana proći će i zahtjevnu obuku preživljavanja u zimskim uvjetima (op.a. dobro, to prolazimo i mi koji baš i nemamo puno dodirnih točaka s upravljanjem zrakoplovima) i teoriju padobranskog skoka.

[pullquote align=”right”]U obuci će sudjelovati 16 omanskih budućih vojnih avijatičara i dva nastavnika letenja, a predviđeno je da će premijerna obuka trajati od ožujka do kraja prosinca 2014. Predviđeno je da skupina studenata i nastavnika letenja iz Omana u Zadar stigne u nedjelju 9. ožujka[/pullquote]Inače, sultanat Oman u velikom je zamahu izgradnje svoga ratnog zrakoplovstva na koje troši goleme svote novca. Prošle godine je s britanskom korporacijom “BAE systems” sklopljen ugovor vrijedan 2.5 milijardi funti o kupnji 12 borbenih lovaca eurofighter, tranche 3, i osam trenažnih zrakoplova hawk.

U školovanju omanskih pilota u MORH-u zasigurno vide šansu za “reanimaciju” Zemunika, ali i dugoročan put prema obuci stranih vojnih pilota, posebno onih iz “afričkoga korpusa”. Dolazak stranih pilota velika je prilika za pilotsku školu u Zemuniku, koja već dugo ima više nastavnika nego kadeta. Prošle godine na Zemuniku su bila samo tri kadeta koja su zadovoljila uvjete za vojnog pilota u odnosu na 10-ak instruktora.

Prošle godine također su interes za obuku pokazali i Libijci koji su i obišli Zemunik. Visoko državno i vojno izaslanstvo Libije koje su predvodili generali Ahmed H. Aaltagouri i Abdulla G. Marwan posjetili su 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a. Iznoseći dojmove general Aaltagouri je rekao kako njihov posjet Zemuniku ima i osobnu dimenziju budući da je zajedno s generalom Marwanom, 1970. baš tu završio selekcijsko letenje na avionu ZLIN-a.

[pullquote align=”left”]U školovanju omanskih pilota u MORH-u zasigurno vide šansu za “reanimaciju” Zemunika, ali i dugoročan put prema obuci stranih vojnih pilota, posebno onih iz “afričkoga korpusa”[/pullquote]- Puni smo lijepih dojmova o bazi u Zemuniku. Nadamo se kako je ovo početak naše daljnje suradnje, posebno na području školovanja. Oduševljeni smo nastupom vaše akrobatske grupe i pilotima „Krila Oluje“ i rado bi ih ugostiti u Libiji, istaknuo je tada „tandem“ generala.

Naročito zanimljivo je da su obojica generala odlično govorila hrvatski jezik, a supruga generala Marwana je Slavonka pa i njihovi unuci također komuniciraju na hrvatskom jeziku. Posjet Zemuniku iskoristili su za upoznavanje zrakoplovne baze i sustava školovanja hrvatskih vojnih pilota. Libija, nije nikakva tajna, žarko želi obnoviti vojno-tehničku suradnju s Hrvatskom, napose što se tiče aero-kadra. Libijsko ratno zrakoplovstvo u fazi početne letačke obuke koristi oldtimere jugoslavenske proizvodnje Galeb G-2…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...