U pripremi urbanistički plan Ravnica, Poluotok postaje otok probijanjem kanala

Pročelnik Ivica Katić podnio je na Kolegiju gradonačelnika izvješće o izvršenju Programa poticanja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na području grada za 2013.

Među ostalim, postavljena je javna rasvjeta u mjestu Bršanj na otoku Ižu, izrađena i postavljena turistička signalizacija u 9 otočnih naselja, a započet je i važan projekt ulaganja u vodoopskrbu zadarskih otoka. U cilju povećanja kapaciteta, sanirane su gusterne na Molatu za što je Vodovodu d.o.o. odobrena kapitalna potpora u iznosu od 100 tisuća kuna, plaćen je vodni doprinos u iznosu 103 tisuće kuna, a ishođena je i potvrda Glavnog projekta za vodoopskrbne građevine na otocima Silbi, Olibu i Premudi.

Najviše zanimanja prisutnih izazvala je međutim informacija kako će Grad Zadar napokon pripremiti i provesti otvoreni postupak javne nabave za izradu Urbanističkog plana uređenja zone Ravnice u vrijednosti -350 tisuće kuna.

Radi se o jednom od najvrjednijih prostora. Na njemu želimo vratiti kanal koji je nekad bio čime bi Poluotok postao otok, a to bi značilo snažan iskorak u turističkom i svakom drugom smislu. Neke dijelove koji se odnose na rekonstrukciju i uređenje povijesnih bedema i koji će pridonijeti boljoj ekologiji i očuvanju okoliša, kao i povijesne baštine trebamo i hoćemo nominirati prema EU fondovima. Tu su i komercijalni sadržaji tipa hotela i velike podzemne garaže za koje će, vjerujemo, biti zainteresirani privatni investitori. Naravno, moramo vidjeti kako će to financirati, ali držimo da bi tu i privatni sektor mogao i trebao naći interes jer se radi o izuzetno vrijednoj lokaciji, otkrio je Božidar Kalmeta. Pročelnik za graditeljstvo, Darko Kasap dodao je kako se radi o četiri zone, kontaktne i osjetljive između starog i modernog Zadra, na području od Foše do Kolovara.

[pullquote align=”left”]Najviše zanimanja prisutnih izazvala je međutim informacija kako će Grad Zadar napokon pripremiti i provesti otvoreni postupak javne nabave za izradu Urbanističkog plana uređenja zone Ravnice u vrijednosti – 350 tisuće kuna[/pullquote]Kako će se ona urediti i kakve će odgovore ponuditi, morali bi dati izrađivači plana koji će, kao najpovoljniji, biti izabrani za natječaju koji će se objaviti narednih dana. U povjerenstvu Grada za natječaj izrade UPU Ravnice, sjedit će Renata Vukašin, Mario Živković i Toni Dujić kao ovlaštene osobe, dok će Ruđer Bošković i Vjeran Čuraković biti stručni dio tima.

Konačno ostvarenje projekta povijesno bi promijenilo izgled i poziciju grada. Urbanistički plan Ravnica proizlazi iz idejne studije Nikole Bašića, koja je kao neobavezujuća pobijedila na arhitektonsko-urbanističkom natječaju 2007.

Plan neće puno odudarati od studije, kazao je Kalmeta i podsjetio da se radi o prokopavanju kanala, uređenju utvrde Forte i dijela bedema. Dogradonačelnik Zvonimir Vrančić napomenuo je kako je bilo investitora za komercijalne sadržaje na Ravnicama, ali nije se moglo puno napravit niti ozbiljnije razgovarati u nedostatku bez plana.

Urbanistički plan je podloga za investitore ali i natjecanje prema EU fondovima. Nesumnjivo treba riješiti vlasničke odnose, budući da je dobar dio prostora u državnom vlasništvu, što se vidi i iz načinjenih geodetskih podloga. No, taj prostor već ima dobrim dijelom riješenu infrastrukturu, po riječima resornog pročelnika Kasapa.

[pullquote align=”right”]Namjerava se sredstvima iz EU fondova vratiti i kanal koji je nekad bio čime bi Poluotok postao otok, a to bi u turističkom i svakom drugom smislu značilo snažan iskorak[/pullquote]Pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić najavio je da Grad radi na otvaranju još dva produžena boravka u zadarskim osnovnim školama.

Zasada u četiri zadarske škole imamo program produženog boravka, to su škole „Krune Krstića“,“ Zadarski otoci“, „Stanovi“ , „Petra Preradovića“. Radimo na tome da se za potrebe toga programa osigura tzv. Plavi salon u OŠ „Šime Budinića“, kao i dodatan prostor u OŠ „Bartula Kašića“, naglasio je Nekić i kazao kako Grad Zadar izdvaja sredstva za učitelje dok topli obrok svojoj djeci ipak plaćaju roditelji iz svog džepa.

Grad Zadar objavio je i javni natječaj za zakup 11 gradskih poslovnih prostora. Javno otvaranje ponuda održat će se 8. travnja u 13 sati do kada je i krajnji rok za dostavu ponuda. Također, u tijeku je i javni natječaj za davanje u zakup na tri ljeta javnih površina za prometovanje turističkih vlakića. Riječ je o dvije redovite trase kojima turistički vlakići prometuju od Uskrsa tekuće godine do 31. listopada.

Usput, dogradonačelnik Vrančić potvrdio je kako očekuje da sanitarna inspekcija zatvori ilegalni azil za pse na Žmirićima.

Ne na način da se ti psi ubiju, ali on više nije potreban, kazao je zamjenik gradonačelnika. Ponovio je kako je Zadar problem napuštenih pasa funkcionalno riješio, pa je pozvao i ostale lokalne samouprave da i oni zbrinu svoje napuštene životinje, budući da se pokazalo kako je na Žmirićima najviše pasa iz susjednih općinskih naselja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...