U rimskoj nekropoli pronađeno šest grobnica

Ne zna se još kada će točno biti nastavljeni radovi na novoj zgradi Poliklinike koji su prekinuti prije koji dan. Naime, u kanalima nasuprot Opće bolnice koji su prokopani za električni spoj otkriveni su arheološki nalazi rimsko dobnih grobova.

Nalazom nisu isuviše iznenađeni arheolozi, koji su na tom području i očekivali takvo nešto, a riječ je o trenutno pronađenih šest grobnica.

Istraživanja zahtijevaju određene dozvole pa arheolozi trenutno ne rade, otkrila je novinarima voditeljica terena Timka Alihodžić. Navodno, zastoj ne bi smio biti predug, a poslovi bi se trebali nastaviti koncem ožujka usporedno s radovima na uređenju okoliša.

[pullquote align=”left”]Istraživanja zahtijevaju određene dozvole pa arheolozi trenutno ne rade, otkrila je novinarima voditeljica terena Timka Alihodžić. Navodno, zastoj ne bi smio biti predug, a poslovi bi se trebali nastaviti koncem ožujka[/pullquote]Konzervatorski odjel koji je zaustavio radove sastavlja ugovor s Ministarstvom zdravlja kako bi se mogla dobiti dozvola za  istraživanje u gabaritima pristupnih putova i kanala.

To su vjerojatno dijelovi iste nekropole koja se pružala od Jazina i nekadašnje Male tržnice do Stanova uz Ulicu Franka Lisice i koju smo već istraživali na tom širem području, a sada će biti propisno istražena i obogaćena novim vrijednim nalazima. Naravno, nikada se ne zna unaprijed dokle se što pruža i koliko će toga biti, kazao je za Slobodnu Dalmaciju ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru dr. sc. Smiljan Gluščević.

Do sada pronađeni nalazi na području Poliklinike datiraju iz prva dva stoljeća. Radilo se o urnama s ostacima spaljenih pokojnika, ali na čitavom tom području bilo je grobova iz 5. i kasnijih stoljeća, a bilo je i ranijih, liburnskih grobova.

Inače, Arheološki muzej Zadar pokriva najveće geografsko područje u RH i aktivno provodi brojna istraživanja, a nakon novoga na Relji znat će se rasprostranjenost i stvarna veličina nekropole u vrijeme antičkog razdoblja Donatova metropolisa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...