U srijedu i četvrtak – levant, bura i kiša, u petak tramontana, za vikend – povratak proljeća

E, Tonči, Tonči, koja si ti nesrića, kaže Kate, alias Mira Furlan u kultnoj seriji Velo misto, Milanu Štrljiću, u ekranizaciji vojnom dužnosniku i igraču Hajduka. Mlađi rijetko znaju da smo nekada imali sasvim solidne televizijske priče koje su doslovno praznile ulice, stariji se možda i ne sjećaju baš svih scena poput spomenute s početka teksta.

No, dobro, to je neka druga i dublja tema. Dakle, Tonči je minulih dana opet bio nesreća, nestašan i umalo ponegdje čak i- opasan. Pišemo o sredozemnoj cikloni toga imena koja je osim naglog pada temperature, zbog čega smo ponovno morali vaditi pospremljene i odložene debele jakne iz ormara, donijela neugodne vremenske prilike, osobito kada je u pitanju Jadran. Pa je tako između ponedjeljka i srijede ponegdje palo preko 70 litara oborina po kvadratnom metru, a nisu rijetki bili ni izraženi grmljavinski pljuskovi, tuča i pijavica.

[pullquote align=”left”]Upravo, kako smo i najavili prije koji dan, zima kao da je odlučila barem malo uzvratiti proljeću za pretrpljeni poraz u „međusobnom meču igranom“ tijekom prosinca, siječnja i prošlog mjeseca. Ipak, prekasno se „sjetila“[/pullquote]Upravo, kako smo i najavili prije koji dan, zima kao da je odlučila barem malo uzvratiti proljeću za pretrpljeni poraz u „međusobnom meču igranom“ tijekom prosinca, siječnja i prošlog mjeseca. Ipak, prekasno se „sjetila“, pred nama je travanj, Uskrs, a to odmah asocira i na blizinu ljeta. Doduše, premda je sinoć ciklona Tonči odmaknula na istok kontinenta, tlak zraka nad našim područjem ostao je snižen, ali ne i zadugo, tvrdi sinoptičarska ekipa.

Iako, neće ići ekspresno i glatko, pa…

Na prijelazu sa utorka na srijedu sa zapada nam je postupno stigla nova ciklona, koju je Crometeo tim nazvao Umberta. Ova ciklona je prostrano polje sniženog tlaka zraka s nekoliko ciklonalnih centara. Prvi nas je njen frontalni sustav prešao već u prvom dijelu srijede, a drugi nam stiže tijekom četvrtka. Ova ciklona centrom će stići do Jadrana u petak, no onda će se postupno popunjavati i odmicati na istok, što će biti uvod u stabilan i znatno topliji vikend, prognozira Rade Popadić iz Crometea.

U srijedu će tako biti umjereno do znatno oblačno, kao što i vidimo ako „bacimo pogled“ kroz prozor, uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, više i češće u Dalmaciji nego na sjevernom Jadranu gdje bi ponegdje oborine mogle izostati. Lokalno može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, a osobito su kasno navečer mogući pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu, naročito oko Zadra, puše umjerena do jaka bura i levant, podno Velebita i pored Paga, olujna bura. Najviše dnevne temperature većinom bi morale biti od 10 do maksimalno 15 Celzijevih stupnjeva.

[pullquote align=”right”]Četvrtak će biti vrlo nestabilan. Povremeno će padati kiša. Više suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, a više kiše u Dalmaciji gdje su lokalno mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka…[/pullquote]- Četvrtak će biti vrlo nestabilan. Povremeno će padati kiša. Više suha vremena bit će na sjevernom Jadranu, a više kiše u Dalmaciji gdje su lokalno mogući obilniji pljuskovi s grmljavinom. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka. U Dalmaciji jugo, prema sjeverno dijelu i levant. Jugo će na moru povremeno biti s olujnim udarima. Navečer vjetar posvuda u postupnom slabljenju. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 4 do 8 C, uz obalu i na otocima od 8 do 13 Celzija. Najviše dnevne temperature u Dalmaciji od 8 C ponegdje u Zagori do 16 stupnjeva uz obalu. Na sjevernom Jadranu većinom između 14 i 19 Celzija, naglašava iscrpan Crometeo portal.

Konačno, u petak će posvuda biti više suha i sunčana vremena u odnosu na prethodne dane, ali će i dalje mjestimice uz povećanu naoblaku biti kiše ili pljuskova. Bura i tramontana će se proširiti tijekom dana na cijelu obalu, još će u početku južnije od Pelješca biti juga. Podno Velebita prijepodne jaka bura. Jutarnje temperature bez veće promjene, a naviše dnevne posvuda u porastu i bit će većinom od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima, zaključuje Rade Popadić, u subotu nas očekuje stabilizacija vremena. Bit će pretežno sunčano, tek povremeno uz malu naoblaku i suho. Puhat će slaba bura i sjeverozapadnjak. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature u umjerenom porastu. U najtoplijem dijelu većinom od 16 do 19 Celzija.

Pretežno vedro bit će u nedjelju. Ujutro će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak. Bit će još toplije pa će najviše dnevne temperature biti oko proljetnih 20 stupnjeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...