U susret Uskrsu radionice pletenja maslinovih grančica i bojanja pisanica

U iščekivanju Uskrsa, Narodni muzej Zadar organizator je nekoliko tematskih radionica koje se priređuju od 7. do 15. travnja u prostoru Gradske straže, Etnološkom odjelu NMZ-a.

Tako će u ponedjeljak 7. travnja i utorak, 8. travnja biti održane prigodne radionice pletenja maslinovih grančica, na koje se pozivaju zainteresirani žitelji Zadarske županije, kao i učenici i učenice osnovnih i srednjih škola. Radionica pletenja maslinovih grančica je tradicionalna manifestacija koju Narodni muzej Zadar, u suradnji odgojno – obrazovnih ustanova, organizira pred Cvjetnicu, u cilju poticanja održavanja tradicijskih običaja i kreativnih vještina. Besplatna je, a pod stručnim vodstvom prof. Karmen Turčinov održava se u vremenu od 10 do 12:00.

U srijedu, 9. travnja i četvrtak, 10. travnja, također u prostoru Gradske straže, Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar, biti će priređene radionice bojanja pisanica za učenike osnovnih škola. U radionicama bi sudionici, uz korištenje kolaža, papirnatih salveta, voska i drugog materijala, bojali vlastitu pisanicu ili više njih koje će moći ponijeti sa sobom kao uspomenu. Termin odvijanja događanja je između 10 i 12:00 i 13- 15:00, a cijena sudjelovanja u radionicama pod vodsvom Ivane Dražić i Lucije Vuica – 20 kuna.

[pullquote align=”left”]Radionica pletenja maslinovih grančica je tradicionalna manifestacija koju Narodni muzej Zadar, u suradnji odgojno – obrazovnih ustanova, organizira pred Cvjetnicu, u cilju poticanja održavanja tradicijskih običaja i kreativnih vještina[/pullquote]Također, u petak, 11. travnja, u vremenu od 10 do 12 i od 13 do 15 sati, radionica bojanja pisanica bit će organizirana i prilagođena djeci iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Cijena sudjelovanja u radionicama je 20 kuna.

U ponedjeljak, 14. travnja i u utorak, 15. travnja za najmlađu djecu i za one malo veće bit će održana Pričaonica u kojoj će se s djecom pričati o njihovom iskustvu u doživljaju Uskrsa i Uskršnjih običaja, o tradicionalnim običajima vezanim za Uskrs koji se još uvijek primjenjuju ili su pak zaboravljeni. Pričaonica za djecu će biti održana od 10 do 12:00.

Nekako usporedno, u istim terminima, Matilda Sindičić, predsjednica IFS (izvorna folklorna skupina Silba) održavat će tečaj kukičanja u Gradskoj straži u vremenu od 2. 4. do 30. 4.., tj. 2.4., 9.4., 16.4., 23. 4. i 30. travnja. od 17:30-19:30.

U međuvremenu Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Naklada Ljevak pozivaju na predstavljanje knjige Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas, autora Ive Šimat Banova u utorak 1. travnja, u 19 sati, u Galeriji umjetnina, Medulićeva 2/1, Zadar.

[pullquote align=”right”]U međuvremenu Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar i Naklada Ljevak pozivaju na predstavljanje knjige Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas, autora Ive Šimat Banova[/pullquote]Knjigu kao značajno djelo likovne kulture će inače predstaviti: dr. sc. Vinko Srhoj, povjesničar umjetnosti, likovni kritičar, Ivica Župan, likovni kritičar i publicist, autor knjige dr. sc. Ive Šimat Banov i urednica knjige dr. sc. Nives Tomašević.

Hrvatska skulptura u razdoblju od 1950. do danas važna je i znakovita slika i unutar europske umjetnosti, a vrijedni se prikazi skulpture druge polovice XX. stoljeća mogu naći u pojedinačnim većim ili manjim cjelinama, manje ili više pouzdanima, dobrim interpretacijama pojedinih dijelova kiparske prošlosti i sadašnjosti.

Fragmenti te slike mogu se naći na velikim tematskim, problemskim, bijenalnim i trijenalnim izložbama. Tu su i mnogi tekstovi kritičara i povjesničara umjetnosti koji su skulpturi posvetili velik dio svojih radova. Istodobno, već je zamijećeno da usprkos brojnim monografijama, pojedinim prilozima, istraživanjima, izložbama, ta slika boluje od poslovičnoga nedostatka sintetskih ocjena, studija i pristupa bogate i vrijednosno značajne cjeline likovnoga života u Hrvatskoj nakon 1950. godine do današnjih dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...