U Zemuniku početkom lipnja priprema za obuku ratnih pilota iz Afganistana

Neposredni uoči početka ljeta, u pomalo nespretno usklađenom terminuususret sezoni koja bi tada uvelike trebala međunarodnim letjelicama i putnicima turistima željnih mira i odmora puniti pistu i terminal „civilne“ Zračne luke Zadar, u najbližem susjedstvu, u Zrakoplovnoj bazi Zemunik, priredit će se letačka priprema za obuku Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

– Upravo se u Budimpešti odvija Planska konferencija za provedbu sedmog tečaja zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (7. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course), kaže, naime, informacija iz MORH-a.

[pullquote align=”left”]Upravo se, naime, u Budimpešti odvija Planska konferencija za provedbu sedmog tečaja zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova[/pullquote]Na pripremama u Mađarskoj tako sudjeluju voditelj tečaja, satnik Dalibor Ivelja i koordinator aktivnosti iz Zapovjedništva HRZ i PZO bojnik Boris Panić, predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga Češke i Mađarske, te predstavnici tvrtke HTP (Helicopter Training Point Ostrava) iz Ostrave, u kojoj se provodi obuka na simulatoru helikoptera Mi-171 Sh.

U sklopu zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih zrakoplovnih timova, multinacionalne posade helikoptera u bazi Zemunik uvježbavat će se za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva. Početak tečaja planiran je za svibanj 2014., kada će se helikopterski timovi okupiti u Ostravi radi obuke na simulatoru helikoptera Mi-171Sh, a letačka obuka održat će u Zemuniku u lipnju 2014.

Na konferenciji se razmatraju planovi obuke tečaja, izmjene u programima u odnosu na aktualne potrebe savjetničkih timova u Afganistanu, kao i planovi i pripremni koraci za osmi tečaj, koji će se organizirati najvjerojatnije sredinom rujna.

– Tečaj su zajednički osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), a prihvaćen je i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defense”, navode iz RV i PVO RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...