Učenici u Zadru ne znaju kada je bila Oluja, ni akcija Maslenica!?

Udruga veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije lani je uspješno započela, a sada u mjesecu ožujku, drugu godinu za redom, u novom ciklusu, nastavlja s predavanjima o Domovinskom ratu učenicima osnovnih i srednjih škola. U sklopu projekta obrazovanja odnosno njihova upoznavanja s najnovijom hrvatskom povijesti, naročito činjenicama o okolnostima, početku i završetku prošlog rata protekle je godine bilo obuhvaćeno petnaestak županijskih školskih ustanova.

Primijetili smo da učenici, na žalost, jako malo znanju o Domovinskom ratu i ustanovili da o procesu stvaranja hrvatske države znaju jako malo ili ništa. Njihovo znanje ovisi najviše o pričama njihovih starijih obiteljskih članova, rezignirano prenosi predsjednik Udruge Josip Adžić i ističe kako je Udruga veterana vojne policije pokrenula ciklus predavanja za djecu i profesore upravo s temeljnim ciljem i pod geslom- da se ne zaboravi, a da povoda ima pokazao je na nekoliko drastičnih primjera s tih susreta branitelja i đaka.

Imali smo tako jednu sliku na slideu-u. Pola slike hrvatski vojnik, pola slike okupatorski vojnik. Na tom slide-u namjerno nije bilo napisano tko je tko. Srbin je znači imao ona 4S , naš je imao oznaku neke postrojbe i djeca nisu znala tko je tko među njima. Djeca ne znaju kad je bila Oluja, ne znaju kad je operacija Maslenica, da ne pričamo o oslobađanju mjesta i obrambenim akcijama, našim junacima, herojima, stradanjima, na žalost malo znaju ili ništa.

[pullquote align=”left”]Imali smo tako jednu sliku na slideu-u. Pola slike hrvatski vojnik, pola slike okupatorski vojnik. Na tom slide-u namjerno nije bilo napisano tko je tko. Srbin je znači imao ona 4S , naš je imao oznaku neke postrojbe i djeca nisu znala tko je tko među njima[/pullquote]Takvih podataka, kaže, gotovo da i nema u školskim knjigama. U školskom rasporedu Domovinskom ratu je uostalom posvećen tek jedan školski sat:

To je jedan školski sat, kada je koncentracija kod đaka minimalna. Pa što on može zapamtiti za tih 40 minuta, ne znam. Po meni je to premalo. Događanja u prošlom ratu nisu u zadovoljavajućoj mjeri zastupljena u povijesnim knjigama unatoč tomu što ih izdavači svakih nekoliko godina mijenjaju, prilagođavaju i stvaraju dodatni trošak roditeljima. Kada se već i povijesni udžbenici mijenjaju, žalosno je da za troškove nabave knjiga učenici nemaju zadovoljavajuće informacije o najbitnijim događajima koji su obilježili rađanje nezavisne Republike Hrvatske, naglašava prvi čovjek UVVPSDR-a.

Projekt edukacije odnosno predavanja o Domovinskom ratu za učenike, učitelje i profesore osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji započeo je početkom prošle godine predavanjem branitelja volontera za djelatnike osnovnih i srednjih škola u Sv. Filipu i Jakovu, nakon čega su uslijedila predavanja i za učenike u Pomorskoj školi, Tehničkoj, gimnaziji Vladimira Nazora, školi Primijenjene umjetnosti i dizajna, OŠ Šime Budinića, osnovnim školama u Benkovcu, Sukošanu, Neviđanima…

[pullquote align=”right”]Događanja u prošlom ratu nisu u zadovoljavajućoj mjeri zastupljena u povijesnim knjigama unatoč tomu što ih izdavači svakih nekoliko godina mijenjaju, prilagođavaju i stvaraju dodatni trošak roditeljima[/pullquote]Domovinski rat kao tema predavanja nije politička forma već analiza vojne doktrine, rasporeda i analiza odnosa stanja na terenu tijekom ratnih vojnih akcija. Pozive zadarskih škola za 2014. Udruga još čeka, no već su zato dogovorena predavanja izvan naše županije pa čak i RH.

Iznimna čast mi je najaviti kako ćemo u predstojećem razdoblju, 25. ožujka predavanje održati u školi u Korenici, 29. ožujka u Hrvatskom konzulatu u Beču (Austrija), 24. travnja u osnovnoj školi u Čepinu, te u srednjoj medicinskoj školi u Osijeku. Posljednje predavanje ciklusa predviđena su za 25. travnja, u Vinkovcima, i to u OŠ Bartula Kašića i tehničkoj školi Ivana Ruđera Boškovića. Iz dijaspore stiže veliko zanimanje, a pregovara se s 11 hrvatskih misija u Europi gdje ćemo, nadamo se, također održati predavanja o Domovinskom ratu. Bitno je napomenuti kako Udruga ima suglasnost za predavanje izdanu kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ističe Adžić i napominje kako se projekt pokazao jako korisnim i zanimljivim našim učenicima jer se njime nadopunjavaju propusti u povijesnoj građi osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika.

[pullquote align=”left”]Bitno je napomenuti kako Udruga ima suglasnost za predavanje izdanu kod Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ističe Adžić i napominje kako se projekt pokazao jako korisnim i zanimljivim našim učenicima jer se njime nadopunjavaju propusti u povijesnoj građi osnovnoškolskih i srednjoškolskih udžbenika[/pullquote]- Konkretno, cilj predavanja je upotpuniti manjkavo znanje naših učenika o okolnostima, početku i završetku Domovinskog rata te akcijama i ljudima koji su tomu doprinijeli jer smo svjesni nedovoljnog znanja o ovom bitnom povijesnom događaju za Republiku Hrvatsku naših novih naraštaja koja u vrijeme Domovinskog rata nisu bila niti rođena. Predavanja za učenike, učitelje i profesore provodi se na način da traje jedan školski sat, odnosno 45 minuta, u sklopu kojih se na početku ukratko predstavi Udruga i njezina povijest i današnje djelovanje, nakon čega slijedi multimedijalni prikaz, odnosno kratki film s činjenicama i događanjima koja obuhvaćaju sve bitne akcije u Domovinskom ratu. Po završetku filma predavač još jednom pomnije usmeno upoznaje djecu i učitelje, odnosno profesore o svim bitnim akcijama, a po završetku izlaganja na scenu stupaju učenici koji sudionike Udruge, odnosno predavača obasipaju s brojnim pitanjima.

Josip Adžić, predavanje o Domovinskom ratu (ZPIX12032014)

Inače, ciljevi i zadaće Udruge su očuvanje spomena na poginule i umrle pripadnike vojne policije, organiziranje i sudjelovanje u obilježavanjima značajnih datuma i obljetnica u ratu te zapravo upoznavanje ljudi, posebice najmlađih sa svim bitnim akcijama u Domovinskom ratu. Upravo se to pokazalo jako uspješnim i taj projekt su učenici, ali i profesori izuzetno prihvatili. Porazna je činjenica koliko o cijelom navedenom razdoblju djeca znaju jako malo, gotovo ništa, odnosno jako su neupućena, ali zato udruga s ovim projektom nastoji to promijeniti. Iz UVVPSDR najavljuju nastavak uspješnog projekta, ali najavljuju i brojne druge akcije – poput nedavnog spomen obilježja u Maslenici ili urgiranja prema gradskim strukturama da se jedna ulica u Zadru nazove imenom postrojbe vojne policije- u koje su uvijek uključeni hrvatski branitelji što govori o upornosti i iznimno aktivnom djelovanju Udruge na očuvanju digniteta i kredibiliteta Domovinskog rata i njegovih sudionika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...