Uređuju se uvjeti za poticaj i pomoć na području agrara

Kako je bilo i najavljeno, župan Stipe Zrilić donio je odluku o kriterijima za ostvarivanje potpora iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja za 2014. godinu. Radi se o ostvarivanju pretpostavki za provedbu županijskog Programa ruralnog razvoja Zadarske županije 2012. – 2015. i Programa održivog razvoja poljoprivrede Zadarske županije za 2013. – 2015. u dijelu koji se odnosi na razvoj poljoprivrede i ruralnog prostora.

Tom se odlukom pobliže uređuju uvjeti ostvarivanja potpora iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u svrhu unaprjeđenja poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz očuvanje ruralnog prostora i unaprjeđenje kvalitete života.

U Županiji postoji veliki potencijal i u poljoprivredi i u ribarstvu za koji se trebaju stvoriti preduvjeti za proizvodnju visokokvalitetnih, autohtonih i prepoznatljivih proizvoda. Postoji nekoliko poduzetnika koji u sektoru poljoprivrede i ribarstva (marikulture) sustavno rade na inovacijama koje su priznate u zemlji i inozemstvu. Najbolji primjer je uzgoj tuna koje su zadarski poduzetnici prvi primijenili u Europi. Davna istraživanja na uzgoju bijele ribe također su bila preduvjet da se zadarsko područje razvije u vodeće na uzgoju bijele ribe, kazao je župan za portal Agro Arca.

[pullquote align=”left”]Pobliže se uređuju uvjeti ostvarivanja potpora iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u svrhu unaprjeđenja poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz očuvanje ruralnog prostora i unaprjeđenje kvalitete života[/pullquote]Dodjela potpora odnosno provođenje i sufinanciranje projekata odnosi se na potpore za pripremu projektne dokumentacije, potpore organizatorima i sudionicima manifestacija za: organiziranje manifestacija i događanja koje za cilj imaju promociju poljoprivrednih proizvoda, njihovo trženje i popularizaciju tradicionalnih poljoprivrednih i ruralnih vrijednosti ali i sudjelovanje na promotivno prodajnim manifestacijama s ciljem promocije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Zadarske županije u zemlji i inozemstvu.

Također će se financirati razvoj ruralnog turizma i tradicijskih proizvoda za: uvođenje standarda i sustava u poljo- proizvodnju (HACCP, GLOBAL G.A.P., ISO i Vodič dobre higijenske prakse), promidžbu i marketinšku pripremu, označavanje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda nekom iz oznaka posebnih svojstava hrane “tradicionalni ugled”, “izvornost”, “zemljopisno podrijetlo”, izvorno hrvatsko i uspostava robnih marki, izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za proizvodnju i prodaju vlastitih poljoprivredno – prehrambenih proizvoda na poljoprivrednom gospodarstvu i nabavku proizvedene dugotrajne imovine potrebne za obavljanje poljoprivredne i ribarske djelatnosti.

[pullquote align=”right”]Dodjela potpora odnosno provođenje i sufinanciranje projekata odnosi se na potpore za pripremu projektne dokumentacije, potpore organizatorima i sudionicima manifestacija…[/pullquote]Među kriterijima su još potpore udrugama, zadrugama i proizvođačkim grupama/organizacijama za, potpore podizanju višegodišnjih nasada, potpore za osiguranje usjeva i nasada i potpore za poticanje u ekološkoj i integriranoj proizvodnji. Svaki korisnik, ovisno o potpori i kriterijima može ostvariti pomoć do 30.000 kuna.

Ta će odluka biti upućena na usvajanje Skupštini na čijoj idućoj sjednici će se, inače, naći i nekoliko Nacrta prijedloga odluka među kojima ona o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja zdravstvenih ustanova u segmentu decentraliziranih funkcija zdravstvenih ustanova za 2014. , zatim Odluka o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja materijalnih i financijskih rashoda, nefinancijske imovine i hitnih intervencija Doma za stare i nemoćne osobe Zadar za tekuću godinu, kao i prijedlog oduke o kriterijima i mjerilima i načinu financiranja centara za socijalnu skrb Zadarske županije za 2014.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...