Novi sustav nagrada: Većini učitelja plaće će biti veće, gubitnici sa 30 i više godina staža

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na sjednici Vlade predstavio je novi sustav nagrađivanja učitelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama koji je potpuno drukčiji od prijašnjeg temeljenog uglavnom na radnom stažu. Naime, dosad se učiteljima plaća uvećavala za 4, 8 i 10 posto za 20, 30 do 35 i više od 35 godina staža. Sada će, kazao je Jovanović, primarni kriterij biti stručnost. Prema riječima ministra, učiteljske plaće sada se povećavaju u prosjeku za tri i pol posto.

 

Nisu se trudili

Oni koji zasluže status mentora imat će 6 posto veću, a oni koji zasluže status savjetnika imat će 8 posto veću plaću. Ministar Željko Jovanović iznio je i nekoliko konkretnih slučajeva. Rekao je da će neto plaća nastavnika – početnika, koji sada ima 5546 kuna, nakon ove Vladine odluke iznositi 5696 kuna, odnosno imat će 150 kuna veću plaću. Učitelji sa 10 godina radnog staža imat će 158 kuna veću plaću. Sada, naime, imaju 5736, a imat će 5894 kuna. Jovanović je rekao da će takav nastavnik sa 10 godina radnog staža, ako zasluži status mentora, imati plaću veću za 294 kune. Ministar je naveo i primjer nastavnika koji ima 10 godina radnog staža i zaslužio je status savjetnika. On će imati 418 kuna više, odnosno zaradit će 6905 kuna umjesto dosadašnjih 6487 kuna. Jovanović tvrdi da je to 1210 kuna veća plaća od nekog učitelja koji se nije trudio napredovati do statusa mentora i savjetnika.

– Ovom odlukom za 62 posto učitelja u školama plaću ćemo povećati od 100 do 400 kuna, 23 posto imat će iste plaće, a preostalih 15 posto imat će manje plaće nego dosad jer se nisu trudili dobiti status mentora ili savjetnika – rekao je Jovanović.

Taj Jovanovićev komentar izazvao je žestoku reakciju predsjednika Sindikata “Preporod” Željka Stipića.

– To je uvreda svih uvreda jer je broj mentora i savjetnika uvijek isti, određuju ga prosvjetne vlasti ovisno o novcu kojim raspolažu – naglašava Stipić podsjećajući da se znalo dogoditi da po godinu dana nijedan nastavnik ne bude promaknut u status mentora ili savjetnika jer ne bi bilo novca za njihovo povećanje plaća.

– Činjenica je da su plaće smanjene većini nastavnika koji imaju trideset i više godina staža, a koji nemaju status mentora ili savjetnika. Njima će biti manje i mirovine, a Jovanović je poslao jasnu poruku da vjernost službi nije na cijeni, odnosno da je nastavnicima najbolje biti u školi dok ne nađu neki bolji posao. Budući da većina naših ministara nema radni staž, osim u politici ili stranci, ne treba čuditi što donose takve odluke – ljutito kaže Stipić.

 

Problem putnih troškova

Upozorava također da su plaće smanjene svom nenastavnom osoblju u školama – tajnicima, računovođama, spremačicama, domarima… Svima njima, koji imaju više od 20 godina staža, tvrdi Stipić, plaća će biti manja od četiri do deset posto.

– Kad već ide s preciznim podacima o povećanju plaća, što naš ministar javnosti ne pokaže i precizna smanjenja plaća nastavnika. Učiteljici sa 42 godine staža plaća će biti smanjena 546,64 kune bruto ili neto 319,24 kune i sada će dobiti neto 6658 kuna. Nije mentorica ili savjetnica, ali to ne znači da ne radi dobro svoj posao – zaključuje Stipić.

Pretpostavlja da će se već idućeg mjeseca pojaviti problem s putnim troškovima koji će za travanj biti isplaćeni po starom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...