Za osobni bankrot dugovi moraju biti stari najmanje godinu dana

Iako je na početku izgledalo da su stavovi Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa dosta udaljeni kada je u pitanju kreiranje instituta osobnog bankrota i mogućnosti da dio dužnika i prije pokretanja procesa bankrota sklopi vansudsku ili sudsku nagodbu, sada se čini kao da su stavovi ta dva ministarstva prilično usuglašeni. Naime, oba ministarstva smatraju kako se građanima koji su socijalni slučajevi ili su duže vremena bez posla kojeg su izgubili zbog objektivnih okolnosti treba omogućiti da prije pokretanja osobnog bankrota pokušaju sa vjerovnicima postići dogovor o oprostu dijela i cijelog duga za one najugroženije ili privremen odgode i preprogramiranja obveza prema vjerovnicima.

Renata Duka, pomoćnica ministra pravosuđa nam je kazala kako će svakom slučaju će biti potrebno pristupiti individualno kako bi se utvrdila primanja i imovina dužnika i tek nakon toga će vjerovnici moći donijeti kvalificirani odluku o tome da li dužniku oprostiti dio duga, cijeli dug ili je potrebno reprogramirati i odgoditi naplatu duga.
To se podjednako odnosi na građane koji su dužni bankama, komunalnim tvrtkama i telekomima, a radna grupa koja radi na izradi zakona će sastaviti i kriterije koji bi trebali biti putokaz vjerovnicima za pregovor s dužnicima koji su socijalni slučajevi bez imovine ili su građani koji su u dužničke probleme upali zbog toga što su ostali bez posla i jedno vrijeme nisu bili u stanju plaćati svoje obveze, poput komunalija ili kreditnih rata.

Renata Duka pri tom izričito navodi kako eventualni oprost dugova mora biti baziran na dobroj volji vjerovnika, dok su nam u Ministarstvu financija potvrdili kako će tu “dobru volju” vjerovnika “pogurati” izmjenama Zakona o porezu na dobit i zakonskih propisa o reprogramiranju i otpisa dugova kojima će vjerovnicima od osnovice za porez na dobit biti odbijen otpisani dug.

Osim toga, kako će vjerovnici vjerojatno otpisivati dugove građana koji će biti starije od godinu dana, njima će to biti dvostruka korist jer bi ionako te dugove morali u bilanci tretirati kao teško naplative ili neneplative, odnosno u jednom trenutku bi ih računovodstveno morali otpisati.

Osim toga, kako nam je rečeno, jedan od uvjeta za otpis dugova bi bio i to da su isti stari najmanje jednu godinu kako građani ne bi zbog najave te mogućnosti sada počeki prestati plaćati račune nadajući se kako će im biti otpisani. U zakonskim prijedlozima će, saznajemo, postojati još niz osigurača koji bi pokušali onemogućiti zloupotrebu ove institucije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...