Zadarska županija druga po površini maslinika u RH, maslinari među najboljima

Između desetak nagrađenih na najprestižnijoj regionalnoj, na prostoru naše i susjednih zemalja, manifestaciji maslinara i uljara, posebno priznanje dobila je i Zadarska županija. I to Zadružnog saveza Dalmacije za poseban doprinos u razvoju maslinarstva.

Primajući iznimno vrijednu pohvalnicu župan Stipe Zrilić naglasio je da ulaganje u uzgoj maslina i proizvodnju maslinovog ulja znači ulagati u budućnost i baš stoga, istakao je, Zadarska županija veliki značaj i potporu daje razvoju ekološke proizvodnje pa tako i naročito proizvodnji ekološkog maslinovog ulja.

Na tom planu postignuti značajni pomaci i naša ulja s oznakom ekološke proizvoda već su prepoznata na domaćem, a polako se probijaju i na inozemna tržišta. Naši maslinari i uljari vraćaju se s natjecanja sa sve većim brojem priznanja, kazao je Stipe Zrilić, tome dodajući da je od 2006. godine do danas, uz pomoć Županije, posađeno 356.608 novih stabala maslina.

[pullquote align=”left”]Postignuti su značajni pomaci i naša ulja s oznakom ekološke proizvoda već su prepoznata na domaćem, a polako se probijaju i na inozemna tržišta. Naši maslinari i uljari vraćaju se s natjecanja sa sve većim brojem priznanja, kazao je župan[/pullquote]Prema procijenjenim podacima Hrvatske poljoprivredne komore-Javne poljoprivredne savjetodavne službe pod maslinama se nalazi 3.600 ha površina s 900.000 stabala, a u ARKOD sustav je upisano 2.600 ha što je 13.8 posto ukupne površine maslinika u Hrvatskoj i svrstava Zadarsku županiju na peto mjesto u RH.

Prema broju poljoprivrednih gospodarstava koja se bave maslinarstvom, ZD županija na drugom je mjestu u RH (iza Splitsko-dalmatinske), a oni čine 19.4 posto ukupnog broja u RH.

Naša županija uložila je 6.1 milijun kuna za podizanje višegodišnjih nasada, među kojima, naravno i možda ponajviše maslina. Sufinancirali smo obuku za senzorsku analizu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a sufinanciramo i projekt Genetska identifikacija udomaćenih sorata maslina u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na Zadarsku županiju u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, rekao je župan.

Navedene aktivnosti Zadarske županije na području poticanja razvoja maslinarstva prepoznao je i Zadružni savez Dalmacije dodijelivši Zadarskoj županije priznanje Zlatna amfora za doprinos razvoja maslinarstva, a na čemu je župan zahvalio u ime Županije, osobito Upravnog odjela za poljoprivredu koji provodi spomenute projekte i aktivnosti.

Priznanje nam je ujedno poticaj da nastavimo s jednakim, ako ne i većim, žarom podupirati razvoj maslinarstva, kao i proizvodnje kvalitetnog maslinovog ulja, rekao je na kraju župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...