Zrilić: “Nisam informiran!”, Omerka Šarić: “HDZ se ne mijenja”, Pupić- Bakrač: “Sanader nije jedini krivac!”

Nisam vidio presudu. Nemam vremena sada komentirati. Nisam informiran, što se dogodilo, nemam pojma. Pitajte to nekoga drugoga, to nije u nadležnosti župana…, kratko je na telefonski upit komentarao zadarski župan Stipe Zrilić nepravomoćnu presudu koju je u utorak, nakon gotovo dvije godine postupka na zagrebačkom Županijskom sudu, izreklo sudsko vijeće u slučaju Fimi media.

Ivo Sanader, HDZ i ostali optuženici koji su se teretili za izvlačenje preko 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki, proglašeni su krivima za udruživanje sa svrhom počinjenja kaznenog djela i zlouporabu položaja i ovlasti.

U presudi stoji da je bivši hrvatski premijer i nekadašnji šef HDZ-a u aferi Fimi-medija ilegalno stekao 15.275.000 kuna, dok se HDZ okoristio s 24.254.497 kuna. Nevenka Jurak, vlasnica Fimi-medije, za sebe je zadržala nešto iznad dva milijuna kuna.

Nevoljko komentiram nepravomoćnu poresudu, ali po meni, svatko treba odgovarati za ono što je učinio, pa ma o kome se radilo. Tko što i kako radi, to na kraju i zasluži, neka svatko za sebe odgovara, nije posebno riječit bio niti predsjednik Županijske skupštine HDZ-ovac Željko Lončar.

Presuda je nepravomoćna i nikada nisam komentirala takvu presudu, to ću ukoliko i kada postane pravomoćna. Međutim, neovisno o presudi, zar nije to onaj isti čovjek koji je govorio, citiram: “Ne dam i ne dozvoljavam ikome da može Hrvatsku voljeti više nego što je ja volim”?. Način vladanja i vođenja Hrvatske kojim je on osramotio čitavu zemlju, kojim je svojim ponašanjem, s klikom koju je pritom storio, našoj državi nanio raznoraznih uadarca, pokazuje koliko ju je volio i posebno je bio i ostao traumatičan za RH. Taj čovjek, čim je došao na vlast, stavio je svoju čizmu nad pravosuđem i nad medijima. Mogao je doslovno raditi što hoće, a da su rijetki bilo oni koji su o tome pričali i raskrinkavali njegov način vladanja. Među njima sam i sama. I zbog toga smo trpili strašne udarce u različitim oblicima. Malo tko se od novinara usudio kritički prenositi i pisati, bilo ih je ali su marginalizirani i nisu mogli na adekvatan način doprijeti do javnosti. Tko god se drznuo reći nešto protiv njega, ne znajući sve detalje, ali videći način vladanja, raskoš i sve oko njega, uglavnom je na različite načine nastradao. Ministarstvo pravosuđa, kojem sam se tada nalazila na čelu, donijalo je zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, na što sam ponosna, jer nam je bio jasno da se pojedinci skrivaju upravo iza tih pravnih osoba, kazala je Ingrid Antičević- Marinović, europarlamentarka iz redova SDP-a.

[pullquote align=”left”]Nisam informiran, što se dogodilo, nemam pojma. Pitajte to nekoga drugoga, to nije u nadležnosti župana… , kratko je na telefonski upit komentarao zadarski župan Stipe Zrilić nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media[/pullquote]Njena stranačka kolegica, Omerka Šarić Frantin, tvrdi da ju kazna nipošto nije iznenadila:

To je očekivana kazna za sve u vrhuški HDZ-a koji su izjavili da ništa nisu znali, u što ja ne vjerujem, koji su okretali glavu i tako postali suodgovorni za pljačku građana. A izjava njihovog predsjednika da članovi nisu krivi je pokušaj nabijanja krivnje cijelom članstvu, njihova homogenizacija opet u cilju manipulacije njih samih i kako bi preko njihovih leđa skinuo odgovornost stranačkog vodstva. Članovi nisu znali i nisu krivi, ali oni koji su sjedili u Predsjedništvu i Vladi HDZ-a su znali ili morali znati. I propust je grijeh. Umjesto isprike hrvatskom narodu, Karamarko svjedoči da nema novog HDZ-a, da je Karamarkov HDZ istinski sljednik starog HDZ-a, smatra gradska vijećnica “socijaldemokrata”.

U prepoznatljivo oštrom stilu presudu je komentirao vijećnik iz Akcije mladih, Marko Pupič- Bakrač:

Mislim kako je sramota da zbog svega odgovara samo Ivo Sanader i da baš nitko osim njega nije završio iza rešetaka. Pa odluke je donosila kompletna Vlada. Napose one u vezi Ine, ali tako se radilo i na svim drugim pitanjima. Na žalost, tako se radi i dan danas. Licemjerno je da samo jedan čovjek završio u zatvoru, i da on jedini dobije toliko godina kazne, a svi drugi skoro nitko ništa. Po meni, svi su ondašnji ministri trebali završiti u zatvoru, svi koji su donjeli štetne odluke i naročito kada su digli ruku da se u slučaju Ine ide u korist Mađarima, to je bila klasična izdaja. Da smo mi ikakva pravna država, HDZ kao stranka više ne bi postojala i bila bi zabranjena. Možda i najveća greška mlade hrvatske države je što se devedesetih nije provela lustracija, tu pogrešku sada ne bi trebalo ponavlati, izjavio je Pupić-Bakrač.

[pullquote align=”right”]Po meni, svatko treba odgovarati za ono što je učinio, pa ma o kome se radilo. Tko što i kako radi, to na kraju i zasluži, neka svatko za sebe odgovara, tvrdi predsjednik Županijske skupštine HDZ-ovac Željko Lončar[/pullquote]I županijska liderica SDP-a, Renata Sabljar Dračevac, kratko se za Antenu Zadar osvrnula na presudu:

 Izrazito je nezahvalno komentirati prvostupanjsku, ne pravomoćnu presudu. Osobno smatram da je ovakva odluka poslala jasnu poruku da se više neće tolerirati manipulacija državnim sredstvima. Za one za koje se nađe da su odgovorni, osim zatvorskih kazni, odgovarati će i sa svojom imovinom. Mislim da većinu nas građane izrazito interesira ovaj ekonomski aspekt povrata sredstava u državni proračun, izjavila je Sabljar Dračevac.

Mobitel gradonačelnika Božidara Kalmete koji je kao svjedok obrane i prijašnji ministar mora, prometa i infrastrukture svjedočio u aferi Fimi-Media bio je isključen, baš kao i telefon dogradonačelnika Zvonimira Vrančića.

Ivo Sanader osuđen je na jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora. U kaznu će mu biti uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Također, Sanaderu i članovima njegove obitelji će biti oduzeta imovina stečena kaznenim djelima.

Pored novca koji se nalazi na računima na ime Ive i Mirjane Sanader, njihovih kćeri Petre i Brune, te roditelja Sanaderove supruge, obitelji Sanader oduzimaju se i umjetnička djela koja su pronađena u njegovim kućama.

[pullquote align=”left”]Umjesto isprike hrvatskom narodu, Karamarko svjedoči da nema novog HDZ-a, da je Karamarkov HDZ istinski sljednik starog HDZ-a, smatra Omerka Šarić, gradska vijećnica “socijaldemokrata”[/pullquote]Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine. Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine, Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora, a Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora, te joj je također oduzet novac koji je protupravno stekla.

Također, od HDZ-a se oduzima iznos koji je Sanaderova stranka protupravno stekla. HDZ će ostati bez 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura koji su oduzeti od Branka Bačića, oduzima se novac koji su uplatili na račun BMW-a, a u državni je proračun HDZ dužan uplatiti dodatnih 17 milijuna kuna!

Protupravno stečena imovinska korist oduzima se i društvu Fimi-media, koje se presudom također ukida.

Protiv Ive Sanadera vode se, uz ovaj, postupci u slučajevima HEP- Dioki, HEP- TLM i Planinska…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...