15. rođendan udruge “Eko-Zadar”, uz tribine, izložbu, sajam, edukativna predavanja i akciju čišćenja

Nizom prigodnih aktivnosti koje će se provoditi u drugoj polovici travnja, članice i članovi udruge „Eko-Zadar“ obilježavaju 15. godišnjicu djelovanja. U bogatom rođendanskom programu su edukativne i ekološke akcije, sajmovi, izložba, javna tribina…

Predstojećeg vikenda, 18. i 19. travnja, udruga će, tako, organizacijom Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca“, tradicionalno proslaviti Dan planeta Zemlje  – 22. travnja. Sajmovi „Dani sunca“ najdugovječniji su projekt udruge, kontinuirano se održavaju  već deset godina, a do sad je održano 30 sajmova. Uz potporu Grada Zadra, Zadarske županije i HGK- Županijske komore Zadar od 2010. sajmovi „Dani sunca“ godišnje se održavaju čak četiri puta.

Na trgu, u Knjižnici, na Musapstanu

Jutro u petak 18. travnja na Narodnom trgu bit će posvećeno projektu „Reciklirajmo zajedno“, kojeg udruga već godinama provodi u suradnji s Čistoćom  d.o.o., s ciljem edukacije mladih sugrađana, ali i osvješćivanja građana bez obzira na dob, o potrebi očuvanja planeta od zagađenja nepravilnim odlaganjem otpada, kao i poticanju na odustajanje od prekomjernog korištenja sporo razgradivih ambalaža. Na centralnom gradskom trgu održat će se „Dan Čistoće“, a uz info pult „na kojem će se građanke i građani moći informirati o pravilnom odvojenom odlaganju otpada i kompostiranju, bit će postavljena izložba oslikanih platnenih torbi nastalih na radionicama u sklopu projekta.

[pullquote align=”left”]Predstojećeg vikenda, 18. i 19. travnja, udruga će, tako, organizacijom Sajma zdrave hrane i tradicijskih proizvoda „Dani sunca“, tradicionalno proslaviti Dan planeta Zemlje – 22. travnja[/pullquote]U petak 18. travnja poslijepodne i u subotu 19. travnja u jutro na Narodnom trgu bit će organizirana i razmjena sjemenja, aktivnost kojom se pozornost javnosti nastoji usmjeriti na važnost očuvanja vlastitih sorti što je temelj prehrambenog suvereniteta. Građani i građanke biti će u prilici donijeti vlastito sačuvano sjemenje, no ukoliko njime ne raspolažu, pozvani su na ovaj ga način steći i sačuvati u svojem vrtu uz spoznaju kako time pomažu globalnim nastojanjima niza organizacija širom planeta koje obilježavaju 17. travanj kao Međunarodni dan borbe za prava seljaka i malih obiteljskih gospodarstava i pokazuju jasnu namjeru suprotstavljanja monopolističkim težnjama agrokoproracija.

U srijedu, 23. travnja s početkom u 11 sati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u sklopu istog projekta na rasporedu je javna tribina na temu „Zakon o odrzivom gospodarenju otpadom”.

Tri dana iza, u subotu 26. travnja, zajedno s Gradom Zadrom i Čistoćom d.o.o. udruga će, već treću godinu za redom, provesti nacionalnu kampanju „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“, a čistit će se park-šuma Musapstan. Ekološka akcija  dio je globalne akcije World Cleanup 2014. (Očistimo svijet 2014.), koja okuplja aktivne građane i organizacije i čiji je cilj u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada,  napominju i pozivaju iz Udruge sugrađane na akciju čišćenja.

Europski projekti i nova zapošljavanja

Udruga „Eko-Zadar“, osnovana 21. travnja 1999, u svoju šesnaestu godinu rada ulazi kao nositeljica projekta B.hive: Joined Civil Society Organizations for Human Resources Development“ / „B.hive: Ujedinjene organizacije civilnog društva za razvoj ljudskih potencijala“, vrijednog 187.358,07 eura, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čiji je glavni cilj osnažiti ulogu organizacija civilnog društva (OCD-a) u poticanju rasta zapošljavanja i razvoju ljudskih potencijala u Zadarskoj županiji.

Kroz projekt će ukupno biti zaposleno čak šest novih osoba koje će djelovati iz ureda u Zrinsko-frankopanskoj ulici 3, kompletno uređenog i opremljenog novcem povučenim iz EU fondova.  Kroz djelovanje ureda, udrugama na području Zadarske županije pružati će se besplatne usluge specijaliziranog knjigovodstva za udruge, izrade i održavanja personaliziranih web stranica, stručnog savjetovanja pri izradi i provedbi projekata, te odnosa s javnošću (PR),  ističu iz “Eko-Zadar“.

[pullquote align=”right”]Jutro u petak 18. travnja na Narodnom trgu bit će posvećeno projektu „Reciklirajmo zajedno“, kojeg udruga već godinama provodi u suradnji s Čistoćom d.o.o., s ciljem edukacije mladih sugrađana[/pullquote]Usluge će se početi pružati u lipnju 2014.. Ured je uređen, te je projekt trenutno u fazi nabavljanja opreme i namještaja za ured, izrade brošure „Volontiranjem do posla“, projektnih letaka i ostalih promotivnih materijala. Odabir udruga korisnica usluga obavit će se u svibnju i lipnju, dok će se natječaj za jedino nepopunjeno radno mjesto, ono PR-a, objaviti u svibnju na službenim stranicama HZZ-a te na facebook stranici projekta.

“Eko-Zadar“ uz to je partnerska organizacija  u provođenju  još jednog projekta financiranog sredstva Europske unije  – projekta PINS: Public interest – not saleable (Javni interes  – nije na prodaju) nositelj kojeg je Centar za mirovne studije, a čiji je cilj podizanje i razvijanje kapaciteta organizacija civilnog društva, znanstvenih institucija, medija, lokalne i područne samouprave i državne administracije na lokalnoj i područnoj razini za borbu protiv korupcije u sektoru sigurnosti i općem upravljanju javnom imovinom posredstvom povećanja transparentnosti, pristupa informacijama i sudjelovanja/nadgledanja građana u odnosu na javnu nabavu i konverziju imovine sigurnosnog sektora na lokalnoj razini.

U sklopu ovog projekta, u ponedjeljak 28. travnja  u 18 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održat će se javna tribina o prenamjeni bivših vojnih objekata u Zadru. U jesen bit će objavljena publikacija dio koje će biti posvećen procesu prenamjene objekata u sastavu bivše vojarne Stjepana Radića u objekte za civilno korištenje, najavljuju iz Udruge “Eko- Zadar“.

Uskoro „Zelena transformacija“

Kao članica Mreže zelenih telefona udruga nastavlja provoditi projekt Zeleni telefon koji je servis građanima u rješavanju ekoloških problema s kojima se susreću u svojoj zajednici. Na Zeleni telefon je, podsjećamo, u prošloj  godini pristiglo 206 prijava, što je 30 prijava više nego u 2012. godini.

[pullquote align=”left”]U narednom periodu članice i članovi udruge uložit će nastojanja u dobivanje donacijskih sredstva kako bi se na prvom mjestu nastavili projekti s područja uspostave urbanih vrtova i zelenih krovova[/pullquote]- U svibnju, uz sufinanciranje Zadarske županije, s provedbom započinje projekt „Zelena transformacIja“ čija je namjera educirati potrošače i proizvođače o GMO hrani, važnosti očuvanja starih sorti, organskim načelima vrtlarenja, urbanom vrtlarstvu, samoniklom jestivom bilju, o grupama solidarne razmjene. i opasnostima korištenja pesticida. Putem predavanja koja će se održati u sklopu  projekta građani će dobiti znanje kako mogu sami imati svoj vlastiti zdravi vrt čak i u gradu, poručuju iz Udruge  “Eko –Zadar“.

U narednom periodu članice i članovi udruge uložit će nastojanja u dobivanje donacijskih sredstva kako bi se na prvom mjestu nastavili projekti s područja uspostave urbanih vrtova i zelenih krovova s čime je započeto u 2013. godini kada su uz potporu Grada Zadra i Zaklade Kajo Dadić uređeni dvorište na Bilom brigu u Vukovarskoj 1 i zeleni krov OŠ Šime Budnića, ali i projekti na polju poticanja projekata energetske učinkovitosti i činjenja prvih koraka prema stjecanju energetskog suvereniteta lokalnih zajednica u budućem postkarbonskom dobu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...