40 tvrtki vjeruje da će u Jadranu naći naftu i plin

Predstavnici četrdesetak naftnih kompanija iz cijelog svijeta okupili su se u srijedu u Zagrebu na otvaranju prvog ciklusa javnog nadmetanja za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu koji je podijeljen na 29 istražnih polja. Među njima su najjača imena poput američkog Exxon Mobila, ruskog Gazproma, njemačkog RWE-a i francuskog Totala koji se namjeravaju natjecati za koncesije, o čemu čak i njihovi predstavnici potiho govore. Oni vjeruju u projekt koji bi Hrvatskoj u budućnosti mogao donijeti milijarde kuna prihoda i zarade, a i osigurati joj stabilan izvor energentima.

Energetsko čvorište

– Hrvatska će biti energetsko čvorište u ovom dijelu Europe, a građani i industrija Hrvatske imat će najjeftiniji plin u regiji – poručio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak predstavljajući Jadran investitorima. U publici su bili i direktori iz Turkish Petroleuma, američkih tvrtki Edison i Hunt Oil, ruskog Lukoila, Petroceltica iz Irske, grčkog Helenica, Enela iz Italije te JP Nippona, ugledne japanske naftne kompanije, ali i mnoštvo manjih tvrtki koje su iskoristile priliku za razgovore sa strateškim partnerima s kojima bi htjele ući u posao istraživanja nafte i plina.

Koncentracija najvećih imena u naftnom svijetu na jednom mjestu potvrda je da su nalazi Spectruma, tvrtke koja je obavila seizmička snimanja, ali predsjednik Uprave tvrtke, Rune Eng u izjavama je bio vrlo oprezan.

Još nisu pronađeni ugljikovodici, ali su uočene indikacije koje ukazuju na mogućnost pronalaska nafte i plina. Naftu i plin nikad nećete naći prije bušenja. Na početku smo, ali izgledi su dobri- poruka je Enga. Nije bio spreman otkriti više i zbog činjenice da se uspjeh povrata 12 milijuna dolara koje je Spectrum uložio u snimanje Jadrana temelji na prodaji podataka ulagačima. Prvi korak za njih je ‘data room’, odnosno letimičan pregled osnovnih podataka u zaštićenoj prostoriji unutar Agencije za ugljikovodike. Ulaz u prostoriju u kojoj nije dozvoljeno snimanje košta 5000 eura, a prema podacima kojima raspolaže Agencija data room bukiran je do sredine lipnja. U jednom tjednu data room mogu posjetiti dvije tvrtke, što znači da je na čekanju dvadesetak ulagača. Dosad je poznato da su osnovne podatke proučile četiri tvrtke. Nisu poznata njihova imena, ali se može nagađati da su među prvima bili Gazprom i Exxon, ali sigurno je da među njima nije bila Ina. Potvrdio je to predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott kada je rekao da ‘Ina još nije, ali hoće posjetiti data room te da za Inu zacijelo neće biti velikih iznenađenja’. Aldott je pohvalio Ministarstvo gospodarstva za dobro obavljen posao.

Natječaj do 3. studenoga

Ina je zainteresirana, ali vrlo rano govoriti za koje i koliko blokova. Prvo ćemo vrlo ozbiljno proučiti geološke podatke i potom odlučiti, poručio je Aldott. Podsjetimo, Ina je bila prva kompanija koja je javno potvrdila interes za ovaj natječaj. Inače, natječaj je otvoren do 3. studenog, a nakon zatvaranja natječaja Ministarstvo će uzeti dva mjeseca za odluku o pobjednicima natječaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...