Bogat program Županijskih dana, od pješačenja do kazališnih predstava

Bliži se županijski rođendan, a to znači i niz popratnih priredbi u sklopu Županijskih dana.

Pokušali smo koncipirati tako da tu bude obuhvaćen što veći broj gradova i mjesta na našem području, da bude uključen što veći broj udruga, ustanova, klubova i slično i da bude događanja primjerenih svim generacijama. Ukupan broj događaja je 66, a mjesta u kojima će se održati, osim grada Zadra je ravno dvadeset, rekao je župan Stipe Zrilić predstavljajući program u društvu najbližih suradnika.

U bogatom programu nalazi se tako 20 sportskih događaja. Među njima treba istaknuti nastavak tradicije održavanja biciklijade „Od Branimira do Branimira“, pješačenja za odrasle i orijentacijskog kretanja za djecu „1000 koraka kroz 1000 ulica“, ribolovni kup u Gračacu, kao i onaj u Zadru, zatim i županijski noćni kup i županijsku regatu. Posebno zanimljiva novost je – Predutrka za svjetsku utrku Wings for life, posvećena osobama s invaliditetom, RUN & FUN Zadar 2014. , ali i uvrštavanje XV. Međunarodnog susreta penjača Paklenica 2014. i Međunarodnog plivačkog mitinga Grand prix Zadar u sklopu Županijskih dana.

Održat će se i 10 izložbi – od čega treba istaknuti izložbu fotografija Miaria Giacomellija (suradnja s Regijom Marche) i kostimografsku izložbu Marije Šarić Ban, kao i tradicionalnu učeničku izložbu ART design.

[pullquote align=”left”]U bogatom programu nalazi se tako 20 sportskih događaja. Među njima treba istaknuti nastavak tradicije održavanja biciklijade „Od Branimira do Branimira“, pješačenja za odrasle i orijentacijskog kretanja za djecu „1000 koraka kroz 1000 ulica…[/pullquote]U programu su i 4 kazališne predstave, i to tri za djecu, radionice za djecu u Narodnom muzeju (pletenje maslinovih grančica, pričanje priča, bojanje pisanica), predavanja i stručni i znanstveni skupovi, predstavljanje knjiga i književne večeri. Tu treba spomenuti predavanje o glagoljici u biogradskim školama, Dane Matice hrvatske, Znanstveni skup o braći Vranjanima, kao i književno-znanstveni kolokvij Zadarski književni krug uz predstavljanje monografije HPGD Zoranić i knjige radova s prošlogodišnjeg stručnog skupa Potencijali županijskog društveno-gospodarskog razvitka.

Tradicionalno se održavaju i smotre kao što su: Smotra tradicijske baštine, Smotra klapa i Smotra punačkih orkestara Zadarske županije, a manifestacija Gradske knjižnice „Zadar čita“ opet je dijelom Županijskih dana. Upravo kao i tradicionalni Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu, odnosno Dani masline, u Biogradu.

Dan planeta Zemlje proslavit ćemo sadnjom stabla u dvorištu gimnazija u Perivoju Vladimira Nazora, a Svjetski dan plesa na najbolji način, koncertom učenika, ovogodišnjeg laureata, Glazbene škole Blagoje Bersa u Preku, naveo je župan i dodao kako su u kalendar programa uvrštena i dva zanimljiva festivala, kako onaj duhovne glazbe Svjetlost dolazi, tako i 4. županijski i 1. nacionalni festival suvenira.

Na Pagu učenici će nas podsjetiti „Ca, ča, što se nekad kuhalo“ na njihovom otoku, a u sklopu tjedna OPG-ova na prostoru Seljačke tržnice bit će prigodan program. U Obrovcu, osim tradicionalne rafting regate, održat će se i kup u raketnom modelarstvu, dok će Kaštelom Benković i ove godine zamirisati Bukovačko-ravnokotarski stol. Banj će na tradicionalnoj likovnoj koloniji, umjesto slikara pohoditi kipari, a organizira se izlet i obilazak kanjona rijeke Krupe, čime i završava svečarski rođendanski porogram.

Iz svega rečenog vidljivo je da će u Županijskim danima svi moći pronaći ponešto za svoj ukus. Interes za sudjelovanje je bio jako velik. Morali smo čak poneke udruge i ustanove i odbiti jer bismo trajanje Županijskih dana morali razvući i na dva mjeseca. Ipak nas taj podatak veseli jer znači da smo kroz niz godina postali prepoznatljiva manifestacija u kojoj je čast sudjelovati, naglasio je i pohvalio se na kraju predstavljanja župan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...