Bruxelles 
odbio plan štednje hrvatske vlade!

Europsku komisiju nije impresionirala tvrdnja premijera Zorana Milanovića kako Hrvatska neće biti Grčka te je zatražila da dodatno smanji proračunski deficit za 1,3 milijarde kuna!

 

Ipak kao Grčka

– Nismo se zaduživali po grčkom scenariju i nećemo dopustiti da se radikalnim mjerama u prvoj godini zatuče rast i ono malo što imamo – kazao je premijer uoči predstavljanja rebalansa proračuna, kojim je Vlada smanjila deficit za četiri milijarde kuna umjesto traženih 7,5 milijardi! Međunarodni monetarni fond javno je podržao politiku umjerenije fiskalne prilagodbe u ovoj, a nešto jače u iduće dvije godine upravo zato da se dodatno ne uguši domaća potrošnja. No, taj oblik diplomatske ofenzive nije donio rezultat, a Komisija je ostala pri prethodnom stavu da se strukturni deficit u ovoj godini mora smanjiti za 2,3 posto BDP-a, a ne samo 1,9 posto, koliko je Vlada postigla rebalansom. Ubrzano se stoga traži prostor za dodatno smanjenje deficita za 0,4 posto BDP-a, odnosno 1,3 milijarde kuna!

Izvor iz Ministarstva financija kaže da će Vlada u planu konvergencije i mjerama koje će uputiti Bruxellesu izričito navesti da prihvaća preporučeno smanjenje strukturnog deficita za 2,3 posto BDP-a u ovoj godini, ali će ga provući kroz postojeće institucionalne okvire.

– Ne moramo odmah ići u rebalans nego ćemo dodatno smanjenje ugraditi u mjere. Vlada će donijeti potrebne odluke kojima će se limiti proračunske potrošnje svesti u potrebne okvire – kaže sugovornik iz Ministarstva financija. Točan popis mjera s planom konvergencije Vlada bi trebala predstaviti domaćoj javnosti i Bruxellesu do 30. travnja. Još prije tri tjedna premijer je govorio da je procedura prekomjernog deficita “postupak pregovora i zatezanja u kojem EK ima zadatak da inzistira na jednome, a što se mene tiče – Europa mi je važna, ali smatram da imamo dovoljno Europe i da neke stvari moramo popraviti, a ne mijenjati pravila i temeljne ugovore u svakom izbornom ciklusu”. Ministar financija Slavko Linić prvo je obećao da će srezati deficit za 7,5 milijardi, ali se poslije povukao i prepustio premijeru da objašnjava razloge.

 

Opet pola-pola

Već u lipnju, prema svemu sudeći, predstoji nam novi rebalans proračuna, kojim će se deficit spustiti za još 1,3 milijarde kuna, ako u međuvremenu ne stignu i dodatni razlozi za još veće smanjenje. Komisija će u svibnju i lipnju proučiti pristigle mjere i planove za sve države u proceduri prekomjernog deficita i objaviti mišljenje za svaku od 17 zemalja koje se nalaze u tom postupku.

Slično kao što se radio i prvi ovogodišnji rebalans, pokrivat će se dodatnih 0,4 posto, odnosno 1,3 milijarde kuna.

– Ići ćemo s kombinacijom prihodne i rashodne strane – kaže sugovornik iz Ministarstva financija. Rebalansom su proračunski prihodi povećani za četiri milijarde, na 117 milijardi kuna. Glavninu ušteda stvorenih na rashodovnoj strani pojeli su gubici u zdravstvu pa je rebalans završio blagim povećanjem potrošnje. Na prihodovnoj strani 2,8 milijardi kuna osigurat će prebacivanjem iz drugog u prvi mirovinski stup, 1,6 milijardi donijet će vraćanje zdravstvenog doprinosa sa 13% na 15%, a prihodi će rasti i zbog oporezivanja dobitaka u igrama na sreću, većih koncesija i trošarina za cigarete.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...