“Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku”, u SŠ “Bartula Kašića”

U petak se u prostorijama Srednje škole ¨Bartula Kašića¨  u Pagu, održala sedma po redu gastro- manifestacija pod nazivom ¨Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku¨.

Riječ je o vrlo zanimljivoj manifestaciji na kojoj budući konobari i kuhari, učenici ugostiteljskog usmjerenja paške srednje škole pod budnom paskom mentora prezentiraju raznolikost „bodulske“ kuhinje s posebnim naglaskom na jela koja su se nekad pripremala u svim mjestima otoka Paga.

[pullquote align=”right”]Prezentirala se raznolikost „bodulske“ kuhinje s posebnim naglaskom na jela koja su se nekad pripremala u svim mjestima otoka Paga[/pullquote]Đaci su izveli na lokalnom dijalektu  i scensku igru „Otočni masterchef“, a predsjednik Udruženja kuhara Zadarske županije Renato Kraljev uručio profesoru kuharstva Branku Tičiću plaketu, zasluženu za prošloljetnim Gastro danima otoka Paga.

U sklopu programa predstavljena je i knjižica recepata pod istim nazivom “Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku” koju su uz mnogo zanimljivih podataka i informacija o kulinarskim specijalitetima i rijetkim starim delicijama škoja promovirali profesorica Milena Čemeljić, ravnateljica škole domaćina priredbe i profesorica Edita Denona.

Na pedesetak stranica ukoričenoga izdanja našlo se mnoštvo recepata pa se primjerice može doznati kako se, uz ratikaš (ribež), pasabrod (cjedilo za juhu) ili tivajol (ubrus),  priprema salata od srdela sa sirom i motarom, toć od janjetine s makaruniman, kuncić u ošcu, orzo fažol, skuta s maraskinom, pandešpanj, te ostala paška tradicionalna jela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...