Do manjeg deficita većim trošarinama na gorivo i naknadama na telefoniranje

Iako su dvojica ministara, Linić i Grčić, najavili da će Vlada na sjednici Vlade predložiti nove mjere za smanjenje deficita, to se, na zahtjev koalicijskih partnera, odgađa za iduću sjednicu. Pod pritiskom Bruxellelsa Vlada mora smanjiti proračunski deficit za 2,3 posto. Neslužbeno se doznaje da će zbog toga trošarine na gorivo porasti za 20 lipa. Uvest će se naknade za mobilnu telefoniju, zabraniti zapošljavanje u javnim poduzećima, smanjit će se plaće njihovim menadžerima za 6 posto te dodaci na plaće.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti odluku o osnivanju Povjerenstva za odabir strateškog partnera Imunološkog zavoda. Imunološki zavod trenutačno je bez licence za izradu bakterijskih cjepiva i preradu krvne plazme, dok Odjel virusnih cjepiva kao dio tvrtke ima dozvolu za rad do studenog 2015. Država je do sada u Imunološki uložila oko 85 mil. kn, s tim da je Ministarstvo financija dalo jamstvo za povrat sanacijskog kredita u iznosu oko 43 mil. kn, a Agencija za upravljanje državnom imovinom pozajmicu od 14 mil. kn. Budući da do sada taj kredit nije vraćen, a samo kamate iznose oko 10 milijuna kuna, ukupan iznos koji je država kroz različite načine uložila, je oko 152 milijuna kuna.

Pred Vladom je i prijedlog rješenja o raspuštanju Gradskog vijeća Grada Vukovara i razrješenju gradonačelnika Grada Vukovara i njegovih zamjenica jer u zakonskom roku nije donesen gradski proračun, a maksimalni rok za privremeno financiranje je istekao.

Vlada bi trebala dati i suglasnost za kreditno zaduženje HŽ Carga te odlučiti o davanju državnog jamstva za kredit od 250 milijuna kuna, radi financijske konsolidacije i zbrinjavanja radnika. Od ukupnog iznosa kredita 120 milijuna kuna potreban je za financijsku konsolidaciju a 130 milijuna kuna predviđeno je za zbrinjavanje viška zaposlenih.

Na dnevnom redu Vladine sjednice su, uz ostalo, i prijedlozi Zakona o zaštiti na radu i zakona o privremenom uzdržavanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...