Država nam uzima i 300 milijuna kuna štednje

Vlada je ponovno uvela poreze i ponovno je posegnula u džep građana i gospodarstvenika kako bi namaknula novac potreban za državni aparat. Iako su u srijedu potpredsjednici Vlade Vesna Pusić i Branko Grčić rekli da do kraja mandata neće biti novih poreza, danas je Vlada prihvatila program fiskalne politike do 2017. kojim se 2015. uvodi porez na kamate od štednje, a 2016. porez na nekretnine. Inače, od početka godine bilo je 10 poreznih promjena koje će samo u ovoj godini opteretiti građane i gospodarstvo za dodatnih 4,7 milijardi kuna. Porez na štednju iznosit će 12 posto, a ministar financija Slavko Linić tvrdi da će zaštititi male štediše.

2016. udar na III. stup

Građani koji imaju male štedne uloge neće biti opterećeni time, to je pitanje oporezivanja bogatih – obećao je Linić, ali će tek najesen znati točan iznos štednje koju porez neće zahvatiti. Ne očekuje prosvjede banaka jer, kako kaže, porez na štednju imaju i neke druge zemlje članice EU pa to nije hrvatski specifikum.

Kako god bilo, Vlada računa na 300 milijuna kuna od poreza na štednju godišnje. Oporezivanje štednje banke shvaćaju kao udarac i strahuju od odljeva depozita.

Možemo očekivati da će uvođenje ovog poreznog oblika negativno djelovati na rast domaćih depozita, što vjerojatno znači i smanjeni kreditni potencijal domaćih banaka. S obzirom na najave uvođenja poreza na nekretnine, može se očekivati da bi građani dio svoje štednje mogli preusmjeriti u rizičnija, špekulativna ulaganja, čak i na stranim tržištima kapitala, ali i imobilizirati dio štednje povlačenjem izvan sustava – kažu u Splitskoj bancipa objašnjavaju da to znači i zaustavljanje pada kamata na kredite. I dok Vlada s jedne strane udara na građane, s druge udara na privatni sektor, od kojeg će izvući 500 milijuna kuna. Toliko će se u proračun sliti od poreza na dobit. Olakšica za reinvestiranu dobit vrijedit će ubuduće samo za investicije, a ne i za obrtna sredstva. Na te odluke poslodavci samo kažu – nastavlja se dokazano neuspješna Vladina politika.

Očekivali bismo da nakon dvije i pol godine Vlada konačno napravi zaokret i, umjesto povećanja prihodne, konačno ozbiljno prione smanjivanju rashodne strane proračuna. Za ozbiljnije pomake u tom segmentu nužna je provedba reformi – to je sad već jasno svima, osim očito, donositeljima odluka. Čini se da Vlada nema jasnu viziju za rješavanje teške situacije u kojoj se zemlja nalazi i to je ono što s pravom izaziva veliku zabrinutost – poruka je iz HUP-a. Malim slovima u Vladinu programu stoji i da će od 2016. biti ukinuti poticaji na dobrovoljnu mirovinsku štednju, što je još jedan udar financijskoj industriji, ali i građanima.

Kao što su i prije obećali pa prekršili, tako su u Vladi i danas ponovno obećali da će to zaista biti zadnji porezi u njihovu mandatu, i da neće dizati ni trošarine na gorivo ni ostale energente.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...