Ekološka akcija u Bokanjačkom gaju i park šumi Musapstan

U Maloj vijećnici Grada Zadra, nisu gostovali samo atletičari, na promotivnoj tiskovnoj konferenciji, Božidar Kalmeta, predstavnici udruge Eko – Zadar, Hrvatskih šuma i Čistoće pozvali sve građane da sudjeluju u jednodnevnoj akciji čišćenja divljih odlagališta.

Konkretno, u subotu 26. travnja, s početkom u 14.00, na Musapstanu i Bokanjačkom gaju,  Grad Zadar po treći puta za redom sudjeluje u organizaciji akcije Zelena čistka i obilježavanju Dana planeta Zemlje, cijelo vrijeme u suradnji s udrugom Eko Zadar i brojnim volonterima i entuzijastima kojih je uobičajeno poprilična znamenka.

[pullquote align=”right”]Grad Zadar po treći puta za redom sudjeluje u organizaciji akcije Zelena čistka i obilježavanju Dana planeta Zemlje, cijelo vrijeme u suradnji s udrugom Eko Zadar i brojnim volonterima i entuzijastima kojih je uobičajeno poprilična znamenka[/pullquote]- Naravno, želimo pozvati sve građane, da se odazovu u što većem broju. Učinimo naš grad ljepšim, lijepo se provedimo i učinimo nešto korisno, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

Dakle, Zelena čistka je jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada koja se treću godinu održava u Hrvatskoj, a već u prvoj godini postala je najveći ekološki volonterski projekt u RH. U Zadru čistka je dosada obuhvaćala park šumu Musapstan, pa lani predio oko Novog Bokanjca i sada ponovo Musapstan i Bokanjački gaj. Grad, ali i ostali organizatori zahvaljuju svim volonterima na odazivu, ali na podršci i ostalim sudionicima.

Inače, za sve koji nemaju vlastiti prijevoz, Liburnija organizira besplatnu liniju koja će krenuti u 13:30 s autobusnog kolodvora, preko Male pošte do Musapstana, a polazak natrag predviđen je u 18:30.

Također, uz samu akciju čišćenja otpada, volonteri će organizirati program druženja za građane i one koji se priključe čiščenju smeća. Sudjelovanje su potvrdili: Udruga kuhara sa pripremom ručka za sudionike akcije, konjički klubovi, prezentacija joga studija, pokazne vježbe Crossfit fitnessa, Kyudo kluba, likovne radionice, predavanje o zdravoj prehrani i stanovanju, glazbene točke i brojni drugi sadržaji.

[pullquote align=”left”]Liburnija, za sve koji nemaju vlastiti prijevoz, organizira besplatnu liniju koja će krenuti u 13:30 od autobusnog kolodvora, preko Male pošte do Musapstana, i potom u 18:30 natrag[/pullquote]Kako se čulo na „presici“, akciju ne bi bilo moguće provesti bez sudjelovanja trgovačkih društava- Čistoće koja osigurava logističku podršku za uklanjanje i odvoz skupljenog otpada, Luburnije koja osigurava prijevoz sudionicima, Hrvatskih šuma koje upravljaju šumom Musapstan, a koji pomažu u pripremi prostora.

To dakako znači i da sudionike očekuje i bogat zabavni program, kao i razni sadržaji za različite uzraste, od likovnih radionica, plesa do lutkarskih predstava i demonstracija sportova. Udruga kuhara i ove godine pripremila je okrjepu za sve građane koji će sudjelovati.

Iz Grada Zadra zahvalili su još jednom svima, ali najviše samim građanima, koji prepoznaju program kao mogućnost da učine nešto važno za svoj okoliš i mjesto u kojem žive, pa je upućen poziv da se pridruže organizatorima u subotu iza 14 sati u šumi Musapstan, kod vidikovca. Moguće je da vrijeme ne bude najsklonije, ali to nije razlog da se ljubitelji prirode ne okupe i svejedno daju barem deklarativan doprinos očuvanju okoliša.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...