Električni “Merđan” iz “Vice Vlatkovića”, “valovi” iz OŠ “Šime Budinića” i “Bartola Kašića”

Mercedes su godinama i desetljećima svojim „domaćim autom“, držali Stuttgart, Imotski i Hercegovina, a sada se u tu skupinu može, bez problema, svrstati i Zadar. I to s punim pravom, i to ne kao puki „potrošač“, nego istinski, pravi pravcati, „proizvođač“ kultnih vozila.

Pogle’aj, lipotan…

Krasota!

I ne troši puno…

Nu, ne troši ništa!

Nakon što se nedavno za manju skupinu zainteresiranih predstavio u Solarnom centru, na Putu Murvice, u četvrtak je poslijepodne na Pozdravu Suncu, u sklopu Festivala znanosti, i širi krug imao priliku vidjeti „uživo“ automobil kojega pokreće isključivo električna energija. „Kralja limuzina“ među osobnim vozilima Mercedes E 190 su pak preradom benzinskog automobila iz Baden-Württemberga, izradili učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića.

Izrada novog električnog mercedesa je velikog značenja za našu školu, ne samo u edukativnom smislu jer će generacijama đaka pružiti mogućnost da uče o električnim vozilima. Međutim, ono što je još i važnije jest da taj projekt pokazuje koliko su naši učenici napredovali, koliko su znanja i vještine pokazala tri učenika koji su u cijelosti izradili automobil. Uistinu smo itekako sretni zbog njih, kazao je brojnim okupljenima ne bez ponosa Tihomir Tomičić, ravnatelj škole koja je uz Ministarstvo poduzetništva i obrta kroz Poduzetnički impuls, financirala „rađanje„ nesvakidašnjeg prometala. U okviru projekta kupili su dijagnostičku opremu i izradili program izbornog predmeta Električna vozila.

Rekonstrukciju automobila, koja je potrajala točno četiri mjeseca, u cijelosti su proveli sami učenici, Valentino Raspović, Anđelo Pastuović i Toni Paleka, uz mentora Antu Ivanca.

[pullquote align=”left”]Malo vozilo za golf terene ima fleksibilne panele koji se mogu savijati prema obliku na koji se stavljaju, njega u Europi nitko ne proizvodi, pa smo panele morali uvesti iz SAD-a[/pullquote]Primjena automobila trebala bi biti široka, među ostalim Mercedes će se koristiti i u promidžbenim svrhama. Treba podsjetiti kako su lani u isto vrijeme učenici iste škole predstavili električni Peugeot 106, nekadašnji benzinac, koji usput, sada kao službeni vozi školski domar, na kojemu je također radio i Valentino Raspović, tada prvaš.

Nije bilo toliko teško jer nam je Valentino prenosio iskustva s prošloga projekta. Prvo smo morali izvaditi motor, čekali smo da dođu električni motor i baterije i počeli smo sa sastavljanjem i uštimavanjem auta. Dosta smo naučili o električnim automobilima i stekli neprocjenjivo iskustvo, kazao je nadareni konstruktor Toni Paleka, učenik drugog razreda.

Tehnološke karakteristike u „malom prstu“ su ravnatelja.

Električni motor je trofazni asinhroni i veći su mu kapacitet baterija i snaga, 15 kilovata i 3800 okretaja. Moraju i biti jer se primjerice i pumpu za servo volan pokreće na pogon električne energije iz solarnih panela. Trebao bi „juriti“ oko 100 kilometar na sat, pričao je i ponavljao u tisuće navrata Tomičić prisutnima koji su s oduševljenjem promatrali i razgledavali „Merđana“. No, ne samo i njega, nego i izložena još dva neobična automobila.

Također su električni, prvo je vozilo za golf terene koje je inače i registrirano, ima fleksibilne panele koji se mogu savijati i oblikovati prema obliku na koji se stavlja, njega u Europi nitko ne proizvodi, pa smo panele morali uvesti iz SAD-a. Preko njih punimo akumulatore ispod sjedala i praktički na taj način energiju koju smo dobili iz sunca možemo iskoristiti za pokretanje vozila. Peugot 106 smo izradili lani, i on je isto kompletno, „od a do ž“, rad naših đaka. Benzinska vozila smo sto posto preradili u električna vozila. Mercedes, koji razumljivo privlači najviše pozornosti, suvremenija je tehnologija. Planiramo s njim sada izići i na otvorenu cestu, odnosno najprije na poligon u Šepurinama, i tamo ispitati njegove karakteristike, kako bi precizno znali neke parametre, poput kolika mu je maksimalna brzina.

[pullquote align=”right”]Đaci OŠ Šime Budinića i Bartula Kašića, ali i Strukovne škole Vice Vlatkovića, su na Morskim orguljama održali radionicu „Valovi oko nas“, predstavili solarne projekte i izvodili zanimljive pokuse i demonstracije iz fizike na temu svjetlosti, zvuka i valova[/pullquote]- Prvo je to kompleksno vozilo, prilagođeno ne samo pogonu automobila nego kompletno automobilu, tu su napajani i servo pumpa, servo volan, cijeli sustav je električni spojen, baterije su i naprijed i iza, referira Anđelo Pastuović iz „trolista“ konstruktora, otkrivajući kako je izvorna zamisao bila da preuređeni auti bude „BMW kockica“. Presudila je na koncu nešto povoljnija cijena „polovnjaka“ sa trokrakom zvijezdom istaknutom u salonu auto centra.

Inače, nadareni polaznici V. Vlatkovića minuli su mjesec ispred školske zgrade složili i postavili vjetrogenerator snage 3 KW koji se nalazi na stupu visokom 12 metara. Čitav sustav je automatiziran i upravljan s kontrolnog i upravljačkog mjesta koje se nalazi u školskom multimedijskom centru. Vjetrogenerator je spojen na mrežni sustav škole i proizvedena električna energija koristi se u nastavnim prostorima. Osim proizvodnje, vjetrogenerator je i edukativnog karaktera pa su učenici i nastavnici izradili i program usavršavanja za postojeće poduzetnike u trajanju 150 sati, ali i izborni predmet za učenike u redovnom obrazovnom sustavu u programima elektroinstalater, elektromonter i elektromehaničar.

Uz vjetrogenerator, nabavili su i edukativne panele za simulaciju njegova rada. Izniman trud nastavnika struke uložio je Branimir Vukić, uz učenike trećih razreda koji su „nosili“ realizaciju projekta u vrijednosti- 125.000 kuna. Financijski je pomogla i Zadarska županija plativši izradu projekta, temelja i sklapanje vjetrogeneratora.

Val je poremećaj koji se širi prostorom pri čemu se prenosi energija…, u neposrednoj blizini malog „voznog parka“ prisutne je upoznavala Božena Zrilić iz OŠ Bartola Kašića. U društvu školske kolegice Ivone Peša, ali i Jana Vukinovića, Marte Dunatov, Veronika Dunić, ispred makete proizvodnje električne energije iz energije vjetra. Kao i Anđele Elinor Kožul i Marte Barešić iz OŠ Šime Budinića i stotinjak školaraca koji su na Morskim orguljama održali radionicu „Valovi oko nas“. U suradnji s nastavnicama i mentorima, đaci OŠ Šime Budinića i Bartula Kašića, ali i Strukovne škole Vice Vlatkovića predstavili su solarne projekte i izvodili zanimljive pokuse i demonstracije iz fizike na temu valova, zvuka i svjetlosti koji se mogu primijeniti i kod kuće: Kako natjerati vodu da skače, kako svirati pomoću slamki, kako skrenuti svjetlosnu zraku, ili kako u običnoj kadi proizvesti visoki val…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...