HNS, BBB, Mamić, Armada i Torcida “prva lica” HHO “tekica”

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je u 2012/13. nogometnoj sezoni projekt pod nazivom “Izravna prevencija navijačkog nasilja”. Kao primaran cilj je navedena intencija pridružiti se onim društvenim grupacijama koje se suprotstavljaju nasilju na našim sportskim terenima, a poglavito na nogometnim utakmicama. Na žalost u nekim se izvješćima pokazao i subjektivan. Pa…

U okviru po mogočemu kontraverzna projekta promatrači HHO-a pratili su utakmice 28. i 29. kola u kojima se među nadziranim klubovima, iz razloga što se našao nasuprot Hajduka i Dinama, ubrojio i Zadar. Evo što su u tekice zapisali kontrolori pod predsjedanjem Ivana Zvonimira Čička:

Hajduk – Zadar 3-1

Utakmica odigrana u Splitu na stadionu Poljud pred oko 5.000 gledatelja, od kojih oko 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).

Na početku prvog poluvremena Torcida je istaknula natpis “Ivo Bego- naš idol i nadahnuće” uz skandiranje “HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Ivo Bego odzdravio im je iz VIP lože gdje se nalazio. Kao što je poznato Ivo Bego je na utakmici Hajduk- Dinamo fizički nasrnuo na Zdravka Mamića, izvršnog direktora Dinama. Zdravku Mamiću uprava Hajduka zabranila je ulazak na poljudsku ložu, dok očito prema izazivaču nereda nisu poduzete mjere. Znakovito je i indikativno da “idol i nadahnuće” Torcide nije istinska Hajdukova legenda Ivica Hlevnjak, kao simbol tolerancije, kako sportske tako i ljudske koji je spriječio linč pripadnika navijačke skupine BBB u jednom splitskom kafiću od strane Torcide.

U 40. minuti Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, “Šukeru Turčine, napuši se kurčine!” i “Jebo vas Mamić”. U 47. Torcida je upalila 6 baklji i dvije dimne bombe, a još jedna dimna bomba je upaljena i u 65. minuti.

U 85. skandiraju “I Purgera i Riječana i šakama i nogama i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka”, potom “Šugava Rijeko smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade. Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba” te “Srbe na vrbe”, nakon čega je usljedilo “Tučari, tučari smo mi, idemo u Rijeku tebe nabiti”. U 87.min. skandiraju “Hrvatska policija mito i korupcija”.

Zadar- Dinamo 1-2

Utakmica odigrana 5. travnja, u 19:00 sati, pred oko 2.000 gledatelja, od kojih oko 150 pripadnika navijačke skupine Tornado (navijači NK Zadra), te oko 300 Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo).

Već na početku utakmice BBB započinju sa skandiranjem “HNS pederi nogomet ste sjebali” i to ponavljaju u više navrata, a u16. minuti višekratno skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”.

Tijekom utakmice BBB izvjesili su dva manja transparenta veličine pola kvadratnog metra sa prekriženom glavom Zdravka Mamića te jedan veliki transparent veličine 1.5×1.5 metara. Zbog isticanja istih ovih transparenata Dinamo je nakon utakmice u Odesi kažnjen sa 10.000 eura budući da po Uefinim standardima isticanje ovakvih znakova predstavlja poziv na ubojstvo.

U 37. minuti stadionom odjekuje “I lancem, i kolcem, i bokserom u glavu, udari, razvali, za Dinamovu slavu”, a nakon toga navijačima NK Zadra skandiraju “Zadarske pičke”. U 45. opet ponavljaju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje” i “Zdravko Mamić ratni profiter”.

[pullquote align=”left”]Hrvatski helsinški odbor (HHO) pokrenuo je u 2012/13. nogometnoj sezoni projekt pod nazivom “Izravna prevencija navijačkog nasilja”. Kao primaran cilj je navedena intencija pridružiti se onim društvenim grupacijama koje se suprotstavljaju nasilju na našim sportskim terenima[/pullquote]Prije drugog poluvremena kreću šovinistički, homofobni i seksistički izljevi divljaštva. Sve troje navedeno kažnjivo je po hrvatskim pozitivnim zakonima.

Nezamislivo divljačko orgijanje Bad Blue Boysa trajalo je do 60. minute, kada ubacuju u teren, na sjevernoj strani igrališta, 6 upaljenih baklji. U samom gledalištu aktivirano je još 10-ak baklji i više dimnih bombi. Sudac je zbog dima i piromanskog divljaštva bio prinuđen zaustaviti utakmicu. U 64. minuti BBB skandiraju “Ale, ale, alo, jebi se Zdravko”.

U 66. minuti 4 dimne bombe, a u 69. jedna baklja, u 71-oj dvije baklje i 2 dimne bombe, a u 74. jedna baklja. U 80. minuti BBB više puta skandiraju “Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje”.

Valja napomenuti da ni delegat, ni ostale službene osobe, nisu tijekom utakmice upozorili navijače na neprihvatljivost ovakvog navijanja, koje je izravno u suprotnosti s međunarodnim propisima (UEFA) i hrvatskim zakonima o sprječavanju nereda na sportskim terenima, ali i s važećim Kaznenim zakonom. Primjećujemo da su neposredno uz navijačku skupinu BBB stajali brojni specijalci koji nisu reagirali na divljanje pa se s pravom postavlja pitanje koja je njihova uloga na utakmicama, kad tamo uglavnom statiraju, kao da se ova brojna kršenja zakona uopće ne događaju.

Toliko o dvjema utakmicama prvoligaša sa Stanova. Kako su u bilježnicama prošli ostali nadzirani sastavi i stadioni, pročitajte u novih tridesetak redaka teksta…

 

1.HNL, 28. kolo

Istra 1961- Rijeka 0-1

Utakmica odigrana na stadionu Aldo Drosina u Puli pred oko 2.000 gledatelja, od kojih oko 150 pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istra 1961) i oko 250 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Svakih 15-ak minuta Demoni i Armada izmjenjivali su uvrede skandirajući “Riječke pičke” (Demoni) i “Istarske pičke” (Armada). Jednako tako uredno i Armada i Demoni upalili su po jednu baklju.

Osijek- Dinamo 3-2

Utakmica odigrana na stadionu u Gradskom vrtu u Osijeku pred oko 5.000 gledatelja, od kojih oko 300 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijek) i oko 300 pripadnika Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama).

Na početku utakmice BBB višekratno skandira “Mamiću Cigane odlazi iz svetinje”.

23. minuta: Kohorta skandira “HNS pederi nogomet ste sjebali”.

27. minuta: BBB skandira “Osiječke pičke” te ističu transparent veličine 1,5 X1,5 m s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je zabranjeno po pravilima UEFE.

28. minuta: Kohorta skandira “Gazi gazi purgere”.

31. minuta: BBB skandira “Dinamo Dinamo” a Kohorta se ubacuje skandirajući “Na kurac” i potom “Purgerske pičke”.

[pullquote align=”right”]Tijekom utakmice BBB izvjesili su dva manja transparenta veličine pola kvadratnog metra sa prekriženom glavom Zdravka Mamića te jedan veliki transparent veličine 1.5×1.5 metara[/pullquote]33. minuta: u sredini istočne tribine na kojoj je smještena Kohorta pojavio se jaki crni dim kakav još nije viđen na našim stadionima a potom Kohorta skandira “Jebemo HNS” a BBB dodaje “HNS pederi nogomet ste sjebali” te “Mamiću cigane odlazi iz svetinje”

37. minuta: BBB skandira “Zdravko Mamić srpsko kopile” te “Braća Mamić, ale, ale, ale. Pušite kurčine, ale, ale, ale.”

59. minuta: ponovno dimna bomba aktivirana među navijačima Kohorte, te aktivirana jedna baklja i jedan jaki topovski udar.

68.minuta: Kohorta skandira “Jebemo te Dinamo” a nakon toga počinje pravi piromanski bal. Oko 10-ak baklji ubačeno je od strane BBB-a na tartan stazu a dvije su završile u mreži Osijeka pa je sudac na trenutak prekinuo utakmicu. Upaljeno je i desetak dimnih bombi koje su prekrile cijeli zapadni dio gledališta na kojem su bili smješteni BBB. Aktivirano je desetak topovskih udara.

76. minuta: Kohorta skandira “Cigani, Cigani”, “Jebemo te Dinamo” i “Razbij razbij purgera”.

80. minuta: na istočnu tribinu među gledatelje ulaze oklopni specijalci koje prate vatrogasci koji su na dva mjesta morali gasiti upaljene stolice.

Na svim navedenim utakmicama službeni spikeri su upozorili navijače na zabranu uproabe pirotehničkih sredstava te kako na stadionu nema mjesta ksenofobnom navijanju.

 

1. HNL. 29. kolo

Lokomotiva- Osijek 2-1

Utakmica odigrana 4.travnja 2014.,u 18:00 sati, na stadionu u Maksimiru, pred oko 600 gledatelja. Susret je proteka u mirnoj i sportskoj atmosferi.

Rijeka- Hajduk 4-1

Utakmica odigrana 6. travnja, u 15:00 sati, u Rijeci na stadionu Kantridi pred oko 10.000 gledatelja, među kojima je bilo gotovo 4.000 članova Armade, te oko 500 pripadnika Torcide, smještenih  u “kavezu” na istočnoj strani stadiona.

U 4. minuti odjekuje prasak jedne eksplozivne naprave na strani Armade, pa potom, u 14. minuti, još jedna.

U 16. minuti Armada pogrdno skandira Torcidi “Ubij, ubij tovara”, a u 18. minuti Armada skandira “Mrzim Dinamo, mrzim Hajduka”, da bi u 26. minuti uslijedilo “Tovarske pičke”.

U 36. minuti Torcida pjeva “Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Riijeko, ima još vrba”, što ponavljaju i u 73-oj.

U 42. minuti Torcida skandira “Riječki Srbi”, što ponavljaju i u 59. minuti.

U 45. minuti, ujedinjeni u mržnji, Armada i Torcida skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

U 51. Armada skandira “Tovarske pičke”, a potom, u 56. , aktivira topovski udar. u 62. minuti u publici Armada pali baklju i nekoliko dimnih bombi, a Torcida dvije dimne naprave. U 65. Armada skandira “Tovarske pičke”, a Torcida aktivira dimnu napravu. U 69.manja eksplozija, a potom u 74. topovski udar u 82. minuti Torcida skandira “Jebo vas Mamić”, a Armada pali 2 baklje i 5 dimnih naprava. U 85.pali jednu baklju, u 87. Armada zaključuje s trima dimnim napravama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...