Hrvatska među 15 najjadnijih zemalja na svijetu, od nas gora Srbija i Makedonija

Venezuela drži prvo mjesto najjadnijih zemalja na svijetu, a Hrvatska se, zbog visoke nezaposelnosti, našla na 15. mjestu tužne liste, pokazuje analiza koju je objavio američki Cato Institut.

Indeks bijede za 90 zemalja izračunao je Steve Hanke, profesor na sveučilištu Johns Hopkins, na temelju podataka Economist Inteligence Unita, koji je nedavno hrvatsku ekonomiju svrstao među deset najgorih na svijetu.

Hankeova forumula za izračun indeksa bijede uključuje inflaciju, kamatne stope, stopu nezaposlenosti i kretanje BDP-a po glavi stanovnika.

Na ljestvici prednjači Venezuela s indeksom bijede od 79,4, što je znatno iznad drugih zemalja. Glavni faktor koji Venezuelu svrstava u vrh je enormna inflacija. Na drugom mjestu je Iran, čija ekonomija trpi teške posljedice zbog sankcija.

Hrvatska se, zbog visoke nezaposelnosti i kontinuiranog pada BDP-a, našla na 15. mjestu liste nesretnih zemalja. Među najjadnijim narodima svijeta našlo se još nekoliko ex-Yu zemalja. Visoko treće mjesto drži Srbija, zahvaljujući ogromnoj nezaposlenosti, a jedanaesta je Makedonija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...