HŽ ukida putnički vlak na liniji Knin – Zadar, a istovremeno se ista pruga – obnavlja!?

Prema najavi, HŽ Putnički prijevoz, unatoč ugovoru s Vladom da će održavati postojeći, 15. travnja uvodi izmjene voznog reda koje će, navode sindikati,dovesti do drastičnog smanjenja broja putničkih vlakova. Na dionici Knin-Šibenik ukidaju se tako vlakovi subotom, nedjeljom i blagdanom, dok će se putnički vlak od Zadra prema Kninu supstituirati autobusnim linijama.

Tim povodom priopćenjem za javnost reagirao je u četvrtak posljepodne regionalni koordinator Sindikata prometnika vlakova Hrvatske – Regija Jug, Ante Kunčić koji tvrdi da u takvoj odluci HŽ-a nema logike, niti uopće nekog suvislog opravdanja.

[pullquote align=”left”]Na dionici Knin-Šibenik ukidaju se tako vlakovi subotom, nedjeljom i blagdanom, dok će se putnički vlak od Zadra prema Kninu supstituirati autobusnim linijama[/pullquote]- Vlada RH i HŽ Putnički prijevoz dana 15. siječnja su potpisali Ugovor kojim su regulirali međusobna prava i obveze sa svrhom osiguranja redovitosti i urednosti pružanja usluga od općeg gospodarskog interesa u javnom putničkom željezničkom prijevozu na prugama Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Ugovorom HŽ Putnički prijevoz se obvezao da će u skladu s važećim voznim redom prevoziti na prugama RH putnike sigurno, ugodno i pravovremeno s određenom vrstom vlaka. To je ugovor kakav predviđa i Uredba Europskog parlamenta. Grubo rečeno, Vlada RH je sa Putničkim prijevozom sklopila ugovor da održava postojeći vozni red. Međutim, Uprava HŽ Putničkog prijevoza, odlučila je da zbog smanjenja prihoda napravi izmjene voznog reda i od 15. travnja 2014. godine ukine vlakove na pojedinim linijama. Tako se predviđa da se između Knina i Zadra ukine kompletan prijevoza putnika vlakom i uvede supstitucija vlakova autobusima. Da bi priča bila tragičnija upravo je u tijeku remont cijele dionice pruge između Knina i Zadra, a vlakovi se ukidaju. Kakva je tu logika?, pita se sindikalist Kunčić dodajući kako je ništa manje kardinalna situacija s prometovanjem vlakova na regionalnim šibenskim prugama.

[pullquote align=”right”]Da bi priča bila tragičnija upravo je u tijeku remont cijele dionice pruge između Knina i Zadra, a vlakovi se ukidaju. Kakva je tu logika?[/pullquote]⁃ Isto tako, ukidaju se vlakovi subotom, nedjeljom i blagdanom na dionici Knin-Šibenik koji prevoze radnike na posao i sa posla, na poslovima koji se obavljaju kontinuirano u sve dane u godini kao što su zdravstvo, MUP, HV, vatrogasci, željezničari, socijalna skrb, hitna pomoć i civilna zaštita. Uloga HŽ Putničkog prijevoza kao javnog prijevoznika je povezivanje regija i prijevoz ljudi na posao i sa posla, a poglavito na ovom našem području koje je raseljeno i siromašno, te im je prijevoz željeznicom koja je najjeftiniji prijevoznik jedini način putovanja, upozorio je u priopćenju čelnik regionalnog sindikata prometnika vlakova, ustvrdio je sindikalni koordinator prometnika vlakova u Hrvatskim žečljeznicama.

Komentirao je i najnovije izjave resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića koji je poručio da ga se ‘ukidanje vlakova ne tiče te da ga samo zanima da HŽ Putnički prijevoz ne ode u stečaj’.

To je smiješna izjava prvog čovjeka prometa u Hrvatskoj, nevjerojatno je da njega ne zanima koji se vlakovi ukidaju, poručio je Kunčić, uz zaključak: “sramota”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...