Je li vaša majka bila sklona debljanju? Onda ćete vjerojatno biti i vi

Razgovori o tjelesnoj težini nisu baš ugodni, ali spoznaja majčinih zdravstvenih problema (pretilost, neuhranjenost, gubitak težine zbog stresa, anoreksija i sl.) pojasnit će vam i vašu situaciju.

Znanstvenici vjeruju da postoje specifični geni koji određuju ključne karakteristike u vezi s poremećajem prehrane. Tako je utvrđeno da su žene, čija je majka ili sestra patila od anoreksije, 12 puta sklonije da i same obole od ove bolesti. No nisu samo geni u pitanju.

Anorexia nervosa kompleksan je poremećaj i može biti način kontroliranja jakih emocija. Na žene naročito utječe ponašanje njihovih majki i zato je važno da razgraničite što su vaši stvarni osjećaji, a što reakcija na ono što vam netko (u ovom slučaju, majka) nameće.

Ako je vaša majka patila od nekog poremećaja prehrane, analizirajte uzroke njenog stanja. No njezin problem nikako ne znači definitivnu dijagnozu za vas. Distancirajte se od navika svoje majke i izgradite drugi sustav vrijednosti. Ako ste i vi majka, imajte na umu da ste najvažniji uzor svom djetetu, a da neverbalna komunikacija ima veći utjecaj od verbalne.

Vaša kći vas gleda i uči od vas svaki dan. Možete joj govoriti prave stvari, ali ako se skrivate odjećom, ili nezadovoljno promatrate svoj odraz u ogledalu, ona će to jednog dana isto činiti.

Zapamtite da vaš stav i ponašanje šalju bitne poruke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...