Kairu prijete nemiri jer žele istrijebiti islamiste

Mohamed Badie, vrhovni čelnik Muslimanske braće, osuđen je u ponedjeljak na smrt i to će izazvati napetosti u Egiptu koji je snažno podijeljen uoči predsjedničkih izbora na kojima je glavni kandidat general Al-Sisi koji je prošle godine svrgnuo islamističkog predsjednika Muhameda Morsija i Muslimansku braću s vlasti.

Unatoč međunarodnim upozorenjima i pritiscima na egipatsko pravosuđe, sud u Minyi nastavio je donositi nevjerojatne i šokantne presude. Naime, sud je na smrtnu kaznu osudio čelnika Muslimanske braće Mohameda Badieja i 682 njegova islamista, a većinu od 529 smrtnih kazni izrečenih u ožujku preinačio je u doživotni zatvor.

Sud ih je optužio zbog pokušaja ubojstva nekoliko policajaca na prosvjedima Mursijevih pristaša u Minyi 14. kolovoza, na dan kada je u Kairu policija i vojska ubila oko 700 promursijevskih pristaša.

Odvjetnik osuđenih Khaled Al-Kumi kazao je za Večernji list da je današnja presuda još jedan šamar i sramota egipatskog pravosuđa ističući kako su svi osuđeni na smrt pod optužbom da su huligani, kriminalci i ubojice zapravo visokoobrazovani i intelektualci, među njima pisci, liječnici, akademici, novinari i umjetnici. Presudu još mora potvrditi egipatski muftija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...