“Krila Oluje” danas lete iznad Zadra, krenula obuka omanskih pilota

“Krila Oluje” poznata akrobatska grupa iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO prezentirat će letački program u četvrtak, 10. travnja 2014. u Zadru iznad zadarske rive, u trajanju 25 minuta s kojim će okrugli stoti put nastupiti na „Red Bull Air Race“ manifestaciji u Rovinju, tri dana iza, u nedjelju 13. travnja.

Bit će to njihov jubilarni stoti nastup koji će se, nakon nastupa u Istri, prigodno obilježiti programom u vojarni Zemunik, istog dana, u 16:00. Dragi gosti su dosadašnji članovi grupe i predstavnici medija, čime akro grupa “Krila Oluje” želi zahvaliti medijskim kućama za prezentaciju kroz dosadašnje nastupe i aktivnosti popularnog letačkog sastava.

Nedjeljni prigodni program obuhvatit će praćenje tradicionalnog nastupa “Krila Oluje” pod nazivom “Pozdrav Zadru” i čestitarsku tortu povodom 100. nastupa.

[pullquote align=”left”]Nedjeljni prigodni program obuhvatit će praćenje tradicionalnog nastupa “Krila Oluje” pod nazivom “Pozdrav Zadru” i čestitarsku tortu povodom 100. nastupa[/pullquote]- Pozivamo sve zainteresirane da dođu u četvrtak, 10. travnja 2014. na trenažni letački program na zadarsku rivu najkasnije do 13.30 sati, te da također u nedjelju, 13. travnja 2014. dođu na prigodni program u vojarnu Zemunik najkasnije do 15.30 sati, pozivaju iz 93. zb HRZ i PZO-a. Inbače, u tamošnjoj Eskadrili aviona (EA) prvim informativnim letom s hrvatskim nastavnicima letenja započela je u utorak letačka obuka studenata iz Sultanata Omana na avionu Pilatus PC-9M.

Na školovanju se ukupno nalazi 16 omanskih polaznika i dva nastavnika letenja koji su u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuka.Polaznici će se obučavati za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman).

Obuka u Zemuniku obuhvaća temeljnu obuku na avionu Pilatus PC-9M s pet razdjela letenja: temeljno i akrobatsko, navigacijsko, instrumentalno, noćno i grupno letenje, a polaznici polažu ispit po završetku svakoga.

Cilj obuke omanskih pilota u Zemuniku je osposobiti ih za prijelaz na slijedeći tip aviona u njihovoj obuci. Nakon završetka obuke polaznici dobivaju uvjerenje o pohađanju obuke i postignutom uspjehu, a dobit će i preporuku i mišljenje hrvatskih pilota za daljnji tijek obuke (borbeni pilot, pilot helikoptera, pilot transportnog zrakoplova).

[pullquote align=”right”]Na školovanju se ukupno nalazi 16 omanskih polaznika i dva nastavnika letenja koji su u ulozi časnika za vezu i koordinatora obuka.Polaznici će se obučavati za pilote Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman)[/pullquote]Među nastavnicima letenja koji školuju omanske pilote su i piloti akrobatske grupe „Krila Oluje“ koji su bili ključni u prepoznatljivosti hrvatske letačke škole i izboru Zemunika za obuku omanskih pilota.

Zapovjednik EA bojnik Željko Harapin istaknuo je da su polaznici kraljevskog zrakoplovstva uspješno savladali sve pripremne aktivnosti i sada je na redu najzanimljiviji dio programa.

On je prilagođen zahtjevima i potrebama RAFO-a. Obuka se provodi u dvije obučne skupine, svakom nastavniku letenja dodijeljena su dvojica polaznika čime je težište obuke usmjereno ka individualnom pristupu. Pred nama je jedan izazov kojim prezentiramo osposobljenost hrvatskih pilota i sposobnosti eskadrile u obuci stranih pilota. Već ovom obukom otvara se puno novih mogućnosti i svi smo jedva čekali početak letenja jer to je ono gdje zapravo počinjemo sa praćenjem prijenosa znanja, dinamikom i kvalitetom usvajanja pojedinih elemenata letačke obuke, a konačni je cilj osposobiti pilote RAFO na razinu usvojenosti letačkih znanja i vještina nužnih za kvalitetan prijelaz na slijedeću fazu njihove letačke karijere koja će se odvijati na mlaznim trenažnim avionima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...