Mali poljodjelci u OPG-u budući su nositelji lokalnog ruralnog razvoja ovog kraja

Edukativnim seminarom namijenjenim lokalnim poljodjelcima i ostalim nositeljima ruralnog razvoja završen je u srijedu Tjedan OPG-ova. Oko 40 sudionika dobilo je informacije o mogućnostima ruralnog razvoja kroz mrežu Natura 2000, mjerama Programa ruralnog razvoja RH 2014- 2020 kao i vođenju OPG knjigovodstva.

[pullquote align=”left”]Nizom aktivnosti, od 12. do 16. travnja, obilježen je Tjedan OPG-a kojeg su organizirali Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Zadarska županija[/pullquote]- U ovim teškim uvjetima važno je osigurati potporu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer ona mogu biti nositelji lokalnog razvoja i otvoriti nova radna mjesta, rekla je na seminaru Katerina Skelin, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije nakon što je okupljenima predstavila mjere koje je osmislila te ih sufinancira Zadarska županija.

Mjere su namijenjene ruralnom razvoju. Riječ je o potporama za poticanje ekološke i integrirane proizvodnje, pripremu projektne dokumentacije, potporama za organizatore i sudionike manifestacija, zatim potporama za razvoj ruralnog turizma i podizanje višegodišnjih nasada i potporama za osiguranje usjeva i nasada.

Predstavljajući Program ruralnog razvoja 2014-2020, Ivana Dević iz Agencije za ruralni razvoj je naglasila kako širok spektar mjera i podmjera iz Programa omogućava povećanje konkurentnosti OPG-ova te kako se raspisivanje prvih mjera očekuje najkasnije tijekom mjeseca rujna.

[pullquote align=”right”]U teškim uvjetima važno je osigurati potporu obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima jer mogu biti nositelji lokalnog razvoja i otvoriti nova radna mjesta[/pullquote]Inače, nizom aktivnosti, od 12. do 16. travnja, obilježen je Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kojeg su zajednički organizirali Zadarska županija i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) kako bi naglasili ulogu obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava (OPG) u razvoju lokalnog gospodarstva, proizvodnji kvalitetne prehrane i zaštiti okoliša.

“Tjedan” je započeo je prošlu subotu događajem na prostoru Seljačke tržnice Zadarske županije koju su posjetili Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) kako bi se upoznali s ponudom proizvoda s prostora županije i susreli se s vlasnicima OPG-ova i njihovim obiteljima. Od svog otvaranja u rujnu 2013. Seljačka tržnica je do danas postala redovno mjesto susreta poljoprivrednih proizvođača Zadarske županije i kupaca koji su na taj način dobili izravan pristup kvalitetnim domaćim proizvodima. Brojni kupci prošle subote mogli su degustirati svježe voće i povrće, med, sir, maslinovo ulje, ali i mnoštvo i otočkih proizvoda.

[pullquote align=”left”]Važnost OPG-ova i njihov utjecaj na očuvanje agro-biološke raznolikosti i održivo gospodarenje resursima prepoznali su i Ujedinjeni narodi koji su upravo 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava[/pullquote]- Uvjereni smo da smo kroz Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava potaknuli interes javnosti i medija za proizvođače, trud koji ulažu u svoju proizvodnju i proizvode koje donose na Seljačku tržnicu i ostale tržnice u gradu Zadru. Nadamo se da će tjedan poput ovoga imati svoju reprizu sljedećih godina, istaknula je Ivana Laginja, voditeljica UNDP Zadar.

Kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti lokalne poljoprivrede, pet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ujedno redovitih izlagača na Seljačkoj tržnici otvorilo je svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima. Posjetitelji su se upoznali s proizvodnjom meda, uzgojem gljiva te educirali o prednostima ekološke proizvodnje povrća i voća.

Važnost OPG-ova i njihov utjecaj na očuvanje agro-biološke raznolikosti i održivo gospodarenje resursima prepoznali su i Ujedinjeni narodi koji su upravo 2014. godinu proglasili Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Zadarska županija trenutno broji preko 7000 registriranih OPG-ova koji se na 23 000 hektara najvećim dijelom bave proizvodnjom povrtlarskih, voćarskih i ratarskih kultura te uzgojem vinove loze i maslina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...