Mamić: “Što se dogodilo s našim društvom?”

U ponedjeljak je u press prostorima kluba održana konferencija za medije na kojoj je izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić prokomentirao aktualne teme.

Na utakmici Zadar – Dinamo me po dolasku na stadion brutalno i na najružniji mogući način izvrijeđao jedan čovjek, a sve pred očima nekoliko policajaca. Isto se dogodilo i na tribini, ispred svečane lože, kada mi je jedan čovjek “trpao” sve prostote ovog svijeta po majci, pokojnom ocu i “devetom pokoljenju” – opet gleda policija i nitko ništa ne reagira. Počne utakmica i cijeli susret me vrijeđaju oni koji pronose slavu Zagreba i Dinama po Hrvatskoj i Europi. “Srpsko kopile”, “ubit ćemo te, pojest ćemo te, zaklat ćemo te”, vrijeđaju obitelj trenera Zorana Mamića, imaju moju prekriženu glavu, pale stolice, bacaju baklje i slično… Ako niste znali, to je poziv na ubojstvo, prijetnje, govor mržnje, a policija stoji desetak centimetara pored njih i nitko ne reagira. Službeni spiker ne govori ništa, sucu je u redu da Šimunić miče baklje s terena, nitko nije priveden, u medijima ništa ne piše o tome… Recite mi je li to normalno? Je li normalno da se u 21. stoljeću u Hrvatskoj i Europskoj uniji nekoga tako javno vrijeđa i poziva na likvidaciju, upitao je Mamić.

Tko stoji iza tih 150-300 ljudi koji idu na svaku utakmicu u Zagrebu i na gostovanja? Stoji SDP; ne cijeli jer mi ne pada na pamet napasti cijelu stranku već pojedinci. Uz politiku tu je i medijska mafija te pojedinci koji imaju svoje interese. Kada je sve počelo? U ime vlasti je prvi na najgrublji i utužujući način nasrnuo ministar sporta i obrazovanja Jovanović te pokrenuo lavinu o “močvari”. On je ozakonio sva moguća sredstva u borbi protiv hrvatskog sporta u cjelini nakon čega je Hajduk pao u sedam minuta kroz fantomsku udrugu “Naš Hajduk”; uvijek su bili privjesak partije, to im je uvijek dobro išlo. U HNS-u i Dinamu sam im ja, sa svojim saveznicima, stao na put i pobijedili smo ih; nisu uspjeli zagospodariti niti Dinamom niti HNS-om, izjavio je revoltiran prvi čovjek Dinama.

Kojim se mehanizmima koriste? Na fotografiji su gospodin Bernardić, tadašnji predsjednik Gradske skupštine, i Matija Sigur, jedan od vođa Bad Blue Boysa. Inače, gospodin Matija Sigur ima sudsku zabranu dolaska na stadion i višekratno je evidentiran radi navijačkog i drugog nasilja. Zapravo, kada sam ga vidio na slici sam ga prepoznao da me prije par godina u Varaždinu htio bocom udariti u glavu. Tomo Glušić? Taj čovjek je sa svojim bratom zapalio svečanu ložu u kojoj je sjedio predsjednik Tuđman. Pogledajte snimku u kojoj isti taj čovjek brutalno vrijeđa hrvatsku državu i policiju. Inače, on radi u Gradskom poglavarstvu u osiguranju. Je li se sjećate onog “heroja” koji je mahao nožem ispred našeg stadiona za vrijeme skupštine? To je Danijel Perić i evo ga ovdje na slici sa Šimićem, Šokotom, Marićem i Bišćanom. Tomislav Jurić? To su sve vođe ove frakcije iz Draškovićeve koja radi ovo što se radi na stadionu. Pogledajte njega i troje djece obučene u majice s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Gdje su pravobranitelji za djecu? Gdje je javna osuda da takav roditelj koristi djecu u takve svrhe? Inače, on radi u Zagrebačkom holdingu te isto ima zabranu dolaska na stadion i višekratno je kažnjavan, dodao je.

Dajte se probudite. Fućkaš jednog Mamića… Sutra se to može raditi vama jer to su vaši sugrađani, djeca i mediji. To je ludilo… Gdje je tu društvo i reakcija kada se djeca i psi koriste kroz znakove koji pozivaju na mržnju? Jedan član jedan glas? To je apsolutno legitimna i poznata stvar koju nije otkrila ova četvorka, ali recite mi zar nije pravo naše skupštine ne uvažiti taj prijedlog? Postoji više principa, a mi smo se odlučili za ovaj naš gdje se članovi koji su pet godina u klubu kroz povjerenike biraju u skupštinu. Gdje ste to vidjeli da se mijenja nešto što je dobro? Mijenja se kada izostane rezultat, kada nema likvidnosti ili se pojave nezakonitosti; u Dinamu toga ničega nema. Njihovo je pravo predložiti, a pravo naše skupštine ne prihvatiti. Čemu histerija?, nastavlja Mamić.

Kakva je to demokracija? Pozivanje na nasilje i manipuliranje malodobnom djecom? Što imaju maloljetna djeca s inicijativom “jedan član jedan glas”? Isti ti će prezentirati da je na druženju na Jarunu bilo tisuću ljudi, a bila su djeca od njih par da bi onda na koncertu na Trgu pričali da će biti svi koji čekaju tramvaj. To je trovanje ljudi, guranje dinamovca na dinamovca. To što ja govorim je notorna istina i samo činjenice, ali ne mogu se boriti protiv mučkih udaranja. Sjetite se samo situacije iz Splita gdje se na slici, jedinom dokazu, točno vidi da mene gospodin Bego napada, a da se ja branim. Kako je moguće da javnost to prikaže da je “Mamić sudjelovao u tučnjavi i da je napravio incident”? Kako prepoznati pravu istinu ako je mediji ne prezentiraju, nizao je Zdravko pitanje za pitanjem.

Zamislite da Dinamo ima podršku kakvu danas ima HNK Rijeka? Dinamo bi bio megaklub u Europi. Kada u ovakvim uvjetima u kojima radimo ostvarujemo ovakve sportske i financijske rezultate onda samo zamislite što bi ostvarili da imamo huk s tribina iza nas? U Zagrebu ima pet udruga navijača Dinama, a u ovoj iz Draškovićeve svi imaju zabranu dolaska na stadion. Gle čuda, zbog višekratnog ne plaćanja računa vrši se i ovrha računa te udruge koju mediji stalno uzdižu. Nevjerojatno je koliko su puta bili gosti u vašim emisijama i koliko su dali intervjua.

Zašto nećete napisati što govori Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava? Kada su, s razlogom, kritizirali Mamića onda ste svi prenosili što pišu. Zašto je važno samo kada “po piksi” dobivaju Mamić i Dinamo? Ovo izvješće ide na stotine adresa, a ne izlazi u javnost. Zašto to više nije važno? U izvješću iz Zadra jasno piše sve što su vikali u Zadru, da je Dinamo kažnjavan u Europi za isto to što stalno gledamo na našem stadionu, upaljene baklje, dimne bombe… A sve to krši hrvatske zakone. Zašto to nikoga ne interesira? Što se dogodilo s našim društvom? Ako jedna stvar od ovoga što sam rekao nije istina vi mi možete izreći kaznu kakvu god hoćete… Ako je istina – onda nas treba biti strah živjeti u takvoj državi, zaključno je konstatirao Zdravko Mamić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...