Marija Lang, Joško Pinjatela, Tomo Jurjević i Lovro Markulin, uzori ‘mlađima’ i onima ‘manje mlađima’

– Kakav dan. Milina- presretan je itekako – baš kao uostalom i čitava mnogobrojna ekipa s početka teksta- bio Neven Pavić, tajnik BK Zadar. Napokon se – nakon kišna i tmurna dva dana- u pravi trenutak- u nedjelju ukazalo sunce, obasjalo Kalelargu, Forum, Bili brig, kompletnu županiju, uzduž i poprijeko, na 4 strane svijeta.

Taman- jer su u povodu Svjetskog dana zdravlja i u sklopu Županijskih dana Tim za zdravlje Zadarske županije i Grad Nin upravo za minuli vikend zakazali tradicionalnu biciklijadu – Od Branimira do Branimira. I bi tako- prema planu- na relaciji Zadar-Nin-Zadar u duljini 32 kilometra okupilo se njih nekoliko stotina. Preciznije -884, time su oborili rekord manifestacije koja se priredila šesti put zaredom i ponovno- što i nije neka novina- pobrali brdo pohvala aktera pristiglih s čitava – ne samo ZD- regionalnog prostora.

Točno u 11:00 – kod kavane Branimir, na Branimirovoj obali – dao se znak za start. Krenulo se polako – u pratnji stručnog vodstva i sigurnog nadzora djelatnika PU Zadarske i Hitne medicinske pomoći – po već ustaljenoj, zadanoj ruti- Obala kneza Branimira- Ul. Stjepana Radića – J.J.Strossmayera- Oko Vrulja- Ul. Miroslava Krleže-Put Dikla- Krešimirova obala- Rampada- potom biciklističkom stazom uz DC 306 kroz Kožino i Zaton put Branimirove obale u Ninu po- rekli smo- uglavnom idealnim vremenskim uvjetima.

Istina- tamo negdje iza bivše vojarne u Šepurinama, nekako standardno je zaprijetila i neugodna bura. No- unatoč tome nitko iz – kako se to slikovito zna kazati i napisati- nepregledne- kolone nije odustao, pedaliralo se uporno, snažno i bez predaha. Prvi đir- u smjeru sjevera- na Branimirovoj obali u Ninu uspješno se okončao oko 12:45- dolaskom posljednjih u povorci događanja koje je privuklo bicikliste profesionalce i amatere, sportaše i rekreativce najrazličitijih generacija. Među njima i Tonija Butića, Šimu Dragića, Zdravka Zdrilića i Matka Zrilića iz Poličnika.

Donat Dunatov napunio je tek sedam ljeta, probao je pod narančastom zaštitnom kacigom- „na Spužva Boba i Karamarka“, ne Tomislava- sam, nastavio i stigao na cilj u pratnji mame Rite i tate Denisa. Barba Matku Kovačeviću je 56-na leđima- Roku Ivančiću- 48. Bilo je i starijih i- barem nam se tako učinilo- mlađih sudionika.

U Ninu je ljubitelje biciklizma dočekao zabavni program, snimanje zajedničke milenijske fotografije, plesni taktovi „Happy“ Pharella Williamsa, ali i ugodna, hvale vrijedna, okrjepa- piće i hrana. Naravno- vrhunac je nastao prilikom podjela plaketa i priznanja za najstariji duo biciklista, 82-godišnjeg Joška Pinjatelu i 67-godišnju Mariju Lang, kao i tandem najmlađih, dvogodišnjake- Lovru Markulina i Tomu Jurjevića. Potonji su, istina, na događaj stigli u „kofi“ u pratnji i na vozilima roditelja. No, zato su pedale vrtili i odvezli čitavu rutu- šestogodišnjaci David Pejdo, Niko Grgas, Mate Rudan, Dominik Veselić, Lara Printer, Ema Vuksan i Šimun Pehar.

Na povratku se koristila privremena priručna staza: Branimirova obala u Ninu- DC 306 kroz Zaton i Kožino – Rampada- Krešimirova obala – Trpimirova obala- Oko Vrulja -Obala Kneza Branimira. U sklopu priredbe prvi put se u organizaciji Biciklističkog kluba Zadar održalo i Prvenstvo Dalmacije – doduše neslužbeno i otvorenog tipa- u cestovnom biciklizmu, a natjecalo se stotinjak sudionika iz Zadra, Zagreba, Splita, Vodica, Šibenika, Imotskog, Omiša, no i gradova susjedne BiH – Mostara, Tuzle i Bihaća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...