Mijenjaju priču: Male su šanse da ćemo uvoditi nove poreze

Premijer Zoran Milanović je u petak najavio da vjerojatno neće uvesti nove poreze odnosno poreze na nekretnine i na kamate na štednju. Kaže da će se usmjeriti na smanjenje troškova, kako kaže, rasipne države.

– Radi se o novom poreznom opterećenju koje želimo izbjeći. Glavni cilj je smanjenje rashoda, a ne povećanje prihoda. Male su šanse za uvođenje tih poreza, pogotovo poreza na nekretnine. Oni su na meniju, ali mi ćemo donijeti političku odluku hoćemo li ih uvesti – rekao je Milanović.

U četvrtak je, podsjetimo, Vlada usvojila paket mjera koji predviđa 12 posto poreza na kamate na štednju već sljedeće godine iako su ranije obećali njegovo uvođenje tek 2016. godine. Porez na nekretnine bi trebao biti po tom planu uveden 2016. i donijeti 1,5 milijardi kuna. Od poreza na štednju se planiralo prikupiti 300 milijuna kuna.

“Prijeti nam veliki rast javnog duga”

– U uvjetima kada nema rasta ili je on mali i deficit od tri posto je neodrživ. Prijeti nam veliki rast javnog duga. Nećemo se okrenuti, a dug će nam biti na 85 posto BDP-a. To nećemo promijeniti porezom na kamate na štednju ili porezom na nekretnine. To nije rješenje ni koncepcijski ni financijski – poručio je Milanović pri otvaranju dispečerskog centra HEP-a.

Premijer je čudno odgovorio i na to hoće li zaista ukinuti dio olakšica za reinvestiranu dobit poduzetnicima. Vlada je također planirala od poduzetnika uzeti sljedeće godine 500 milijuna kuna jer će im oporezovati dobit koju ulože u obrtna sredstva, a neće samo onu za nove investicije. Dosad su oba ulaganja bila oslobođena poreza.

– Reinvestirana dobit nije oporeziva i to je jedna od pogodnosti ulaganja u Hrvatsku. To je nešto u čemu smo ispred mnogih i to samo nije dovoljno. Problemi su strukturni. Naša poduzeća nemaju dovoljno novca – smatra Milanović.

“Država je preskupa”

Milanović je više puta ponovio da se moraju rezati svi državni rashodi jer je država preskupa. Rekao je da se tu ne radi o troškovima kabineta premijera, par službenih automobila ili dnevnicama. U suprotnom će nam javni dug veoma brzo rasti.
– Moglo bi nam se dogoditi da kad izađemo iz procedure prekomjernog deficita, uđemo u proceduru prekomjernog javnog duga. Ne želimo ostaviti državu u takvom stanju nego poslati poruku ozbiljne Vlade koja troši koliko ima ili samo malo više – rekao je.

Iako su u zadnje vrijeme stizale najave da će Vlada koristiti slovački model po kojem država daje zemljište investitorima, poticaje za radna mjesta i daje im infrastrukturu, Milanović je rekao da to baš i nije moguće.

– Slovački model je funkcionirao kada je Mečijar(premijer Vladimir Mečijar bio je na vlasti od 1993. do 1998. godine, op.a.) otišao s vlasti i kada su se dijelile druge karte. Samo tada i samo u tom dijelu Europe. Da je Hrvatska bila u drugačijoj situaciji, možda bi nešto dobila. Takve stvari se ne ponavljaju, a iz njih možemo učiti. Oni su tada dobili čitav niz tvornica, ali mi imamo znanje koje je bolje nego i u Slovačkoj i Mađarskoj, nije sve u onome što se vidi – zaključio je premijer.

Neće dirati plaće i mirovine

Gdje će se onda ostvariti uštede? Premijer Milanović je samo poručio da neće biti novog diranja plaća i mirovina.

– Imamo opterećenja u javnom sektoru. Višak zaposlenih i nisku efikasnost. O tome želimo razgovarati, pa i s opozicijom – zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...