Mještanima Nadina i Zagrada vraćeno 120 nekada oduzetih poljoprivrednih parcela

U prostorijama OŠ Nadin, uz prigodnu svečanost, potpisani su ugovori o prodaji poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za k.o. Nadin na području Benkovca. Radi se o površini koja se nalazi na prostoru tzv. Nadinskog blata (273 ha na 120 parcela) na kojem su poljoprivredni proizvođači to zemljište do sada obrađivali temeljem ugovora o zakupu koje su potpisali 2006. godine, da bi krajem 2011. Grad Benkovac raspisao natječaj za prodaju zemljišta. Prosječna prodajna cijena hektara zemlje bila je 7.000 kuna.

[pullquote align=”left”]Ugovore su potpisali gradonačelnik Grada Benkovca i kupci visokokvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, konkretno 112 stanovnika Nadina i Zagrada, redom bivših koncesionara koji su ranijim upravljanjem stekli povjerenje institucija[/pullquote]Nakon što je Gradsko vijeće Benkovca izvršilo odabir najpovoljnijih ponuditelja, na Odluku o odabiru koncem 2013. dala je suglasnost Agencija za poljoprivredno zemljište, a polovicom ožujku 2014. ŽDO je dalo suglasnost na navedene ugovore o prodaji spomenutog poljoprivrednog zemljišta.

Ugovore su u petak potpisali gradonačelnik Grada Benkovca i kupci visokokvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, konkretno 112 stanovnika Nadina i Zagrada, redom bivših koncesionara koji su ranijim upravljanjem stekli povjerenje institucija.

Povijesni je ovo dan za Nadin i Nadinjanima, kojima se na ovaj način vraća ono što im je davno oduzeto i što im pripada. U postolujnom vremenu pokazali su da itekako savjesno i stručno znaju upravljati svojim vinogradima, proizvoditi kvalitetno grožđe i od njega vrhunska vina, kazao je gradonačelnik Branko Kutija.

Riječ je o iznimno važnom događaju za poljoprivredne proizvođače sa šireg područja Benkovca jer se prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ukida dosadašnji način raspolaganja putem prodaje i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta i ribnjaka. Naime, sada Zakon kao osnovni oblik raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđa zakup i zakup za ribnjake putem javnog poziva na rok do 50 godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...