Nadbiskup Želimir Puljić pohodio vjernike i susreo se s učenicima i bolesnicima

Nadbiskup zadarski Želimir Puljić završio je u travnju dvomjesečne pastirske pohode sjedištima dekana u jedanaest područnih dekanata. Tom prilikom predvodio je misna slavlja, sudjelovao u pobožnostima Križnog puta…

U Ugljanskom dekanatu u utorak 11. veljače pohodio je župe Uznesenja BDM u Ugljanu i sv. Lovre u Lukoranu, u dekanatu Zadar – Zapad u ponedjeljak 10. ožujka župu Gospe Maslinske na Belafuži u Zadru, u dekanatu Zadar – Istok u petak 14. ožujka župu sv. Kasijana u Sukošanu i filijalu Debeljak, u Biogradskom dekanatu u subotu 15. ožujka župu sv. Filip i Jakova u Sv. Filip i Jakovu, u Ninskom dekanatu u ponedjeljak 17. ožujka župu sv. Anselma.

U Novigradskom dekanatu u četvrtak 20. ožujka obišao je župu sv. Martina u Pridrazi i Prikazanja BDM u Smilčiću, u Ražanačkom dekanatu u subotu 22. ožujka župu sv. Jurja u Starigradu-Paklenici, Rođenja BDM u Selinama i sv. Ante Padovanskog u Tribanj-Krušćici, u Zemuničkom dekanatu u srijedu 26. ožujka posjetio je župu Marije Kraljice Mira, u Dugootočkom dekanatu u subotu 29. ožujka župu Uznesenja BDM u Salima, sv. Stjepana prvomučenika u Luci i sv. Ivana Glavosjeka u Žmanu, u Paškom dekanatu u ponedjeljak 31. ožujka pohodio je župu Uznesenja BDM u Pagu a u Pašmanskom dekanatu u četvrtak 3. travnja, u Banju, župu sv. Kuzme i Damjana.

[pullquote align=”left”]Susreti s ljudima su me ispunili radošću i zahvalnošću u službi koju vršim. Osobito mi je drago da je to bio pogled u stvarnost normalnog, običnog života[/pullquote]- Radostan sam i zahvalan Bogu za te susrete s dekanima i pukom. Drago mi je da sam to uspio ostvariti ove korizme. To mi je zaista obogatilo korizmeno ozračje. Susreti s ljudima su me ispunili radošću i zahvalnošću u službi koju vršim. Osobito mi je drago da je to bio pogled u stvarnost normalnog, običnog života. Susreti s učenicima u školama, s predstavnicima mjesne vlasti, župnim vijećnicima, redovništvom, zborovima, vjeroučenicima i vjeroučiteljima, crkvenim pokretima i KUD-ovima, cijelom župnom zajednicom u crkvi, prvopričesnicima, krizmanicima i roditeljima, bolesnicima u njihovoj kući, s pokojnicima na groblju, ispunjaju me radošću i zahvalnošću. Svima od srca zahvaljujem za lijepe razgovore, divne susrete, radosno druženje, pjesmu, ali i podijeljene tjeskobe. Bilo je o svemu otvorenih razgovora, licem ulice, rekao je nadbiskup Puljić, istaknuvši da se ljudi nisu bojali reći što god misle, prenosi službena nadbiskupijska stranica.

Neki bi, ustvrdio je također po završetku pohoda župama i dekanatima, htjeli obnoviti crkve, male zajednice nemaju sredstava. Vjernicima je jako stalo do sakralnih objekata.

To mi je znak da je ljudima stalo da njihova crkva bude dostojna, prikladna, reprezentativna. Nije im svejedno, ako nešto nije u redu“ rekao je mons. Puljić u dojmu nakon vizitacija. „Kad se u župi događa posveta oltara, crkve, krizma, to je svečanost po protokolu. A ovo je obični pohod, običnog biskupa, običnim ljudima. Susreti s ljudima su neprotokolarni, bliski, prijateljski susreti u različitim segmentima župne zajednice, kazao je nadbiskup koji je pohodio i škole gdje se susreo s učenicima i osobljem s ravnateljima.

[pullquote align=”right”]Neki bi, ustvrdio je nadbiskup po završetku pohoda župama i dekanatima, htjeli obnoviti crkve, male zajednice nemaju sredstava[/pullquote]U dekanatu Zadar-Zapad pohodio je dva razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje (ravnatelj Marko Marin), osnovnu školu u Sukošanu, (ravnatelj Branimir Peričić), OŠ Petar Zoranić u Ninu (Tonči Vuković), u Pridrazi OŠ Braće Radić (Krsto Zubčić), u Zemuniku OŠ Zemunik Donji (Ante Šare) i dječji vrtić ‘Zvijezdice’, u Pagu OŠ Jurja Dalmatinca (Željka Zubović) i dječji vrtić ‘Paški mališani’ te OŠ Vladimir Nazor u Neviđanima. Mons. Puljić je blagoslovio novu zgradu OŠ u Sv. Filip i Jakovu (ravnateljica Gordana Kurtov). U svim školama učenici su nadbiskupu priredili prigodan program.

Raduje me što sam osjetio, a to je da vjera, vjeronauk, Crkva i molitva nisu samo za crkvu i privatnost. Ravnatelji su to istaknuli u pozdravima, a djeca su svojim izvedbama pokazala da se raduju tom susretu. Dugo smo živjeli u ideologiji gdje se isticalo da je vjera za sakristiju i molitva za privatnost, zaključio je Mons. Želimir Puljić, dodavši da se, kako je naglasio, „dolaskom demokracije i ulaskom vjeronauka u škole i u tim područjima osjeća da je vjera sastavni dio ljudskog rasta i da to obogaćuje i ne smeta“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...