Novi azil Grad Zadar izgradit će uz pomoć privatnih investitora za nekoliko mjeseci!?

[box title=”ZADARSKI AZIL ZA PSE” color=”#777777″] Cijelu tematiku zadarskog azila za pse i ranije objavljene priče, možete pratiti na ovoj poveznici [/box]Od ovoga bi tjedna dugogodišnji problem s neuvjetnim azilom za životinje na Žmirićima konačno mogao ući u fazu konkretnog rješavanja: očekuje se sastanak predstavnika Udruge za zaštitu životinja sa županijskim čelnicima i načelnicima i gradonačelnicima čije bi se općine i gradovi trebali uključiti u odgovarajuću zaštitu nezbrinutih životinja.

Sve se, prema raspletu prihvatljivom za sve sudionike rasprava o azilu, pokrenulo peticijom koju je, tvrde njeni organizatori iz Udruge za zaštitu životinja, potpisalo više od 15.000 ljudi. Potpisi su predani gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti s čijim su suradnicima razgovarali predstavnici Udruge i gradski vijećnici Akcije mladih Marko Pupić Bakrač i Ante Rubeša.

Svi sudionici sastanka protive se ubijanju životinja, suglasni su da je problem azila problem na razini cijele Zadarske županije, a ne samo grada Zadra, pa će peticija biti predana i županu Stipi Zriliću s kojim će biti održan sastanak kako bi se u projekt izgradnje županijskog azila za nezbrinute životinje uključile sve jedinice lokalne samouprave s područja županije, stoji u priopćenju upućenom javnosti nakon sastanka u gradskoj vijećnici.

Pozvani i veterinarski inspektori

Identičan sastanak najavljen je i za ovaj tjedan, a bit će pozvani i veterinarski inspektori od kojih će se zatražiti odobrenje za prijelazno razdoblje od tri mjeseca u kojem će legalno smjeti funkcionirati postojeći azil na Žmiricima, dok se ne izgradi novi.

Mada nisu željeli otkriti njegov identitet, iz Udruge za zaštitu životinja su rekli da postoji donator i privatni investitori s kojim su u mogućnosti izgraditi novi azil u roku od nekoliko mjeseci.

Zajedničko financiranje rada i održavanja novog azila tražit će se u dogovorima sa svim općinama i gradovima Zadarske županije, a alternativno rješenje je mogući zahtjev Agenciji za upravljanje državnom imovinom za dodjelu zemljišta na kojemu bi se zajednički gradio azil za životinje.

Na subotnjem skupu preko pedeset ljubitelja životinja okupilo se na Narodnom trgu tražeći da se zabrane šinteraji i eutanazija pasa u skloništima.

Ovaj skup podrške nije samo za Zadar ovo je za cijelu Hrvatsku. Šinteri su se proširili po cijeloj zemlji, zatvaraju se udruge i no kill azili zbog privatnih interesa.

Odlučili smo tome stati nakraj, izjavila je predsjednica Udruge za zaštitu životinja Marijana Mustać.

Kalmeta: Treba više raditi na edukaciji

Zahvaljujem svima koji su se organizirali oko ove problematike. Potpisao sam peticiju kao simbolični čin potpore, jer konkretno ostvariti projekt gradnje azila znači dogovorno raditi i napokon zbrinuti napuštene životinje prema pravilima struke. Senzacionalistički napisi i neargumentirana optuživanja ne vode ničemu, niti će ovaj problem riješiti. Azil je potreban, ali potreban je zato što neodgovorni i bezosjećajni pojedinci uzmu na skrb životinju, a onda kada im to više ne odgovara, izbace je na ulicu.

Stoga na prijatelje životinja apeliram da se više aktiviraju po pitanju edukacije i javno više govore o tome. Grad će se rado uključiti u takve akcije. Gradnja azila zajednička je briga grada i županije i vjerujem da će se sve jedinice lokalne uprave i samouprave aktivno uključiti u rješavanje ovog javnozdravstvenog problema, izjavio je gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...