Obama: “Uspio sam mobilizirati Europu za nove sankcije Rusiji!”

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je uspio mobilizirati europske zemlje za nove sankcije Rusiji zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi i najavio da će biti objavljene kasnije u ponedjeljak, prenose agencije iz Manile.

‘Nove sankcije temelje se na onima koje su već na snazi’, rekao je Obama na tiskovnoj konferenciji u Manili, zadnjoj postaji njegove azijske turneje, prenosi agencija AFP.

Nove sankcije obuhvatit će pojedince, poduzeća i ruski uvoz vojne opreme, najavio je američki predsjednik.

Obama je rekao da je uspio mobilizirati većinu europskih zemalja koje su oklijevale poduzeti takvu akciju protiv Rusije, prenosi agencija Reuters.

Predstavnici članica Europske unije okupljeni u Bruxellesu trebali bi također tijekom dana objaviti pooštrene europske sankcije u dogovoru s Washingtonom, piše AFP.

Francuska agencija dodaje da će nove sankcije vjerojatno pogađati osobe koje surađuju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kojega Washington optužuje za nepoštivanje ugovora zaključenog u Ženevi u svrhu smanjenja napetosti u Ukrajini.

Na meti sankcija bit će izvoz visokotehnološke opreme, no mjere još ne uključuju šire sankcije koje bi pogađale ruski financijski i energetski sektor što bi izazvalo veliku štetu ruskome gospodarstvu.

Washington tvrdi da naoružani pobunjenici, rusofono stanovništvo koje preuzima vladine zgrade u gradovima istočne Ukrajine i koje drži sedam europskih promatrača kao taoce, postupa prema izravnim uputama agenata iz Moskve. Rusija odbacuje da ima ikakve veze s pobunom za koju tvrdi da je spontani odgovor ruskih stanovnika koje ugnjetavaju vlasti iz Kijeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...