Osam ulica dobit će imena hrvatskih branitelja i postrojbi

U Zadru se 25. travnja organizira svečano otvaranje osam novoimenovanih ulica čiji su nazivi vezani uz Domovinski rat – ulice i trgovi imenovani su po postrojbama i po poginulim zadarskim braniteljima.

– Značenje novih naziva jest u tome da buduće generacije znaju za heroje Domovinskog rata. To je znak poštovanja sviju nas prema našoj prošlosti i našim junacima, kazao je Damir Vicković, jedan od zapovjednika nekadašnje 84. gardijske bojne „Termiti“.

Svečano otkrivanje natpisa novoimenovanih ulica dio je programa proslave 20. godišnjice osnutka „Termita“ u Zadru, koje počinje 23. travnja u 17 sati otvorenjem izložbe o povijesti „Termita“ u Kneževoj palači.

Natpise novih ulica otkrit će u petak zadarski gradski čelnici i predstavnici branitelja. Tri ulice i jedan trg nose imena poginulih pripadnika 112. brigade Zadar – ulice Denisa Bajla, Jose Runjića, te braće Miroslava i Janka Perice, dok je Trg Damira Zdrilića.

Ulicu je dobio poginuli pripadnik Specijalne jedinice policije „Poskoci“ Zadar Ante Baljak, te poginuli branitelj iz 84. gardijske bojne HV „Termiti“ Zadar Dean Nikpalj. Dvije su ulice dobile imena po postrojbama: Ulica 84. gardijske bojne HV „Termiti“, te Ulica 4. gardijske brigade.

Prva će se u petak, u devet sati, otvoriti Ulica Ante Baljaka na Putu Petrića, u deset sati je otvaranje Ulice 4. gardijske brigade kojom je imenovan potez od nekadašnje „Bille“ do „Intermoda“, u 10.30 otvara se Ulica 84. gardijske bojne HV „Termiti“ koja se proteže od „Intermoda“ do ulaska u Bibinje (do križanja s Gaženičkom cestom), a u 11 sati svečanost se nastavlja otvaranjem Trga Damira Zdrilića, ispred zgrade u kojoj se nalazi MO Ričina.

U 11.30 se otvara Ulica Jose Runjića, također u Ričini (igralište na kraju Ulice Jurja Šižgorića), a u 12 sati Ulica braće Miroslava i Janka Perice u koju je preimenovan dio dosadašnje Biogradske ulice (od raskrižja s Putem Kotlara do raskrižja s Gaženičkom cestom).

U Arbanasima će se u 12.30 otvoriti Ulica Deana Nikpalja (potez od podvožnjaka do caffe bara “Nec”, koji je do sada nosio ime Đure Marušića), a u 13 sati Ulica Denisa Bajla u koju je preimenovan dio glavne ulice u Arbanasima (J.K.Skenderbega, od križanja sa Ulicom fra Gjergje Fischte do Trga kraljice Teute).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...