Otočni sabor i GONG u Preku na tribini o marikulturi i malim ribarima

Koji su najveći problemi ribarstva na Jadranu i kako im doskočiti?

Ususret izborima za Europski parlament, a s ciljem približavanja neuhvatljivih europskih politika građanima i stvaranja prostora da se i glas građana čuje, Otočni sabor i GONG organiziraju tribinu Razvojne perspektive Jadrana, u srijedu, 23. travnja, od 18:30 do 20:00 sati u Pučkom otvorenom učilištu “Dom na žalu“ (Magazin 5, Preko, Ugljan). .

[pullquote align=”left”]Ususret izborima za Europski parlament, a s ciljem približavanja neuhvatljivih europskih politika građanima i stvaranja prostora da se i glas građana čuje, Otočni sabor i GONG organiziraju u Preku tribinu “Razvojne perspektive Jadrana“[/pullquote]Kako Jadransko – jonska strategija utječe na budućnost malog ribarstva u Hrvatskoj? Što je to scrapping i kako se provodi povlačenje brodova iz ribolova? Što donose koncesije za marikulturu i kako će se poticati akvakultura? O tim temama na tribini uz potporu Zaklade Open Society Institute koju moderira Jelena Berkolvić iz GONG-a raspravljat će Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, Toni Vidan,, član Europskog gospodarskog socijalnog odbora i član Upravnog odbora Zelene akcije, prof. dr.sc. Alen Soldo, stručnjak za ribarstvo, Sveučilišta u Splitu. Upravo je on prije dvije godine istaknuo je glavne prepreke razvoju ribarstva! Gdje smo danas, nakon ulaska u European Union- EU?

Na okruglom stolu GONG-a 2012. prof. Soldo naglasio je kako je realno za očekivati probleme u sektorima ribarstava i brodogradnje ukoliko prije samog ulaska u EU vlast ne donese dokumente i reforme koje se obvezala provesti:

Premda smo poglavlje o ribarstvu ispregovarali u našu korist, te u upotrebi uspjeli zadržati i tradicionalne ribolovne alate koji se u RH u većini koriste, još uvijek nismo donijeli i planove gospodarenja uz upotrebu takvih alata koji trebaju biti gotovi i odobreni od strane Europske komisije do 1.srpnja 2013., inače bi nakon ulaska mogli izgubiti pravo na njihovu upotrebu. Osim toga, velik broj ribara još uvijek ne zna kojih će se to točno propisa morati pridržavati kada uđemo u EU, te zašto se neki od tih propisa, iz potpuno nerazumljivih razloga, na neki način i danas taje. Važno je reći i kako loše stanje u ribarstvu može izravno utjecati i na neke druge grane koje se na njega izravno nadovezuju, kao što je turizam, kazao je tada.

Poruke građana i stručnjaka s tribine u Preku utjecat će inače na očekivanja Platforme 112w- koalicije udruga za vladavinu prava prema kandidatima na izborima za Europski parlament i biti uključena u pitanja na sučeljavanju kandidata koje se u Zagrebu organizira 19. svibnja.

[pullquote align=”right”]U petak se s dobrim vijestima javio Tonino Picula. Socijalisti i Demokrati (S&D) podržali su u četvrtak navečer usvajanje novog Europskog pomorskog i ribarskog fonda[/pullquote]U petak se s dobrim vijestima javio Tonino Picula.

Odlične vijesti vam javljam! Socijalisti i Demokrati (S&D) podržali su u četvrtak navečer usvajanje novog Europskog pomorskog i ribarskog fonda! S proračunom od 6,5 milijardi eura za razdoblje od 2014-2020, Fond želi pomoći ribarima Europske unije da svoju djelatnost učine održivom, te ujedno financirati projekte koji otvaraju nova radna mjesta kako bi unaprijedili kvalitetu života uz obale, otkriva Picula.

Tih 40.000 eura iz Fonda omogućit će ribarima starijim od 50 da ponude dvogodišnji plaćen posao mladim osobama do 35 godina. Također, ribari će dobiti subvencije da zamijene svoja stara plovila s onima koja manje zagađuju.

To glasovanje je još jedan važan korak ka provedbi nove Zajedničke ribarstvene politike!, naglasio je i potpredsjednik Odbora za ribarstvo Guido Milana.

Podsjetimo, reviziju europskog zakonodavstva zastupnik Milana nam je najavio već 2. travnja, kada je bio gost na tv panelu o malim ribarima, koji su Tonino Picula i Denis Barić organizirali u Bruxellesu prije dva tjedna. Ovo je svakako dobar početak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...