Otvorena istraga protiv šefice Porezne uprave

Protiv pomoćnice ministra financija i šefice Porezne uprave i Nade Čavlović Smiljanec otvorena je, neslužbeno doznajemo, istraga zbog stopiranja naplate gotovo 12 milijuna kuna duga tvrtke OLT, tada u vlasništvu osječkog poduzetnika Željka Biloša. Upravo je ona, sumnjaju istražitelji, zapovjedila donedavnoj pročelnici ispostave Porezne uprave u Osijeku Ružici Kovačević da “blokira” ovrhu. Policija je, doznajemo, podnijela kaznenu prijavu prije nekoliko dana, a USKOK je ispisao nalog za otvaranje istrage koji je, tvrde naši izvori, već stigao u Poreznu upravu. Sumnjiči ju se navodno za kazneno djelo trgovanja utjecajem, za što je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ružica Kovačević uhićena je početkom ožujka. Porezni je dužnik, navodi se u istrazi protiv nje, zatražio otpisivanje 27 milijuna kuna duga, ali to je odbijeno u srpnju 2012. Kovačević je potom naložila svojim zaposlenicama da stopiraju naplatu duga, odnosno da rješenje o ovrsi ne dostave Financijskoj agenciji. Činila je to sve do svibnja 2013. Nije tako ovršeno najmanje 10,5 milijuna kuna, čime je državna blagajna, naveo je tada USKOK, oštećena za minimalno 11,8 milijuna kuna.

– Zbog tog je naloga tvrtka do otvaranja predstečajne nagodbe u svibnju 2013. nastavila nesmetano obavljati financijske transakcije preko svojih računa – priopćio je USKOK u ožujku. Kovačević se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Poricala je krivnju, no “šest njezinih djelatnica iskazivalo je suprotno od nje”. Odmah se počelo “šuškati” kako je to puno veća priča te da bi se uhićenjem Ružice Kovačević klupko trebalo tek početi odmotavati. Isticalo se u kuloarima i da je “korijen” svega u Zagrebu, a ne u Osijeku. – Netko iz državnih struktura želi mi naškoditi. Imam svoje mišljenje, koje ne bih iznosio u javnost bez dokaza – kazao je, pak, osječki poduzetnik Željko Biloš ekskluzivno za naš list u siječnju, kada je cijela priča oko OLT-a izbila u javnost. Većinski paket dionica Osječke ljevaonice željeza od 64,95 posto posjedovao je Bilošev Osimpex.

No, one su lani prodane osječkoj Gradnji, dok je Bilošu ostalo tek 9,96 posto dionica. Dug od 27 milijuna preuzeo je, kaže, kupovinom prvih dionica 2008. godine. – Koliko znam, to nije dug zato što OLT nije plaćao poreze, doprinose ili bilo što drugo, nego je nastao podjelom stečenih dionica radnicima. Porezna uprava ih je precijenila i smatrala da je to dohodak radnika i obračunala porez – objasnio je on tada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...