Pletu maslinove grančice, boju pisanice i pričaju uskršnje priče u Narodnom muzeju Zadar

U isčekivanju najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, izuzetnu aktivnost bilježi Narodni muzej Zadar. U tijeku su ili se pripremaju kroz nastupajući tjedan brojne izložbe, atraktivni postavi, radionice, nagradni natječaji, predavanja…

[pullquote align=”left”]Pedagoška služba i Etnološki odjel NMZ već četvrtu godinu za redom, tako, organiziraju radionice pletenja maslinovih grančica[/pullquote]Pedagoška služba i Etnološki odjel NMZ već četvrtu godinu za redom, tako, organiziraju radionice pletenja maslinovih grančica koje vodi prof. Karmen Turčinov. Ova radionica je tradicionalna manifestacija koju Narodni muzej Zadar u suradnji s odgojno – obrazovnim ustanovama priređuje u Gradskoj straži pred Cvjetnicu s ciljem poticanja održavanja tradicijskih običaja i kreativnih vještina sudionika radionica. Radionice su bile besplatne, a sudjelovali su, uz ostale, učenici OŠ Sukošan i OŠ Valentin Klarin iz Preka, kao i područnih škola ‘Valentin Klarin’ iz mjesta Kukljica i Ugljan.

U povodu nadolazećeg blagdana, u istom prostoru, u kojem se nalazi Etnološki odjel NMZ, započeo je ciklus radionica bojanja pisanica za učenike osnovnih škola. U radionicama sudionici, uz korištenje kolaža, papirnatih salveta, voska i drugog materijala uče bojati pisanice koje će moći ponijeti sa sobom kao uspomenu. Radionice su u organizaciji Pedagoške službe NMZ, a voditeljice su Ivana Dražić i Lucija Vuica.

[pullquote align=”right”]U povodu nadolazećeg blagdana, u istom prostoru, u kojem se nalazi Etnološki odjel NMZ, započeo je ciklus radionica bojanja pisanica za učenike osnovnih škola[/pullquote]Kako djeci kroz priču približiti temu uskršnjih običaja u Dalmaciji dosjetili su se opet Etnološki odjel i Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar. Pa priređuju Pričaonicu – radionicu za predškolsku djecu na temu uskršnjih običaja u ponedjeljak i utorak, 14. i 15. travnja, u vremenu od 10 do 12 sati. Duhovni smisao Uskrsa i običajni kontekst Velikog tjedna u Dalmaciji djeci će kroz priču, razgovor i igru približiti „barba iz Preka“, Senko Sorić, odgojiteljica Ana Zubčić, kao i studentice etnologije Ana Hrkač, Vedrana Radović i Helena Tonković. Nekako istodobno, u utorak, 15. travnja, u 19 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače upriličit će se otvorenje izložbe poznatog talijanskog fotografa Maria Giacomellija ‘Sotto la pelle del reale’. Izložba se organizira u povodu obilježavanja Županijskih dana 2014.

Inače, na adresu Prirodoslovnog odjela u Medulićevoj 2, stigli su prvi radovi na natječaj za najbolji dječji crtež na temu ‘Zmije – opasna ljepota’ objavljenom 1. 4, a traje do 9. 5. 2014. U muzeju su oduševljeni kreativnošću pristiglih radova koje su izradili učenici OŠ iz Starigrada.

Također, iz NMZ pozivaju i nas  još jednom da se uključimo u natječaj i pokažemo svoju kreativnost i svoj doživljaj ovih čudesnih životinjskih stvorenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...