Ponesite lumbrelu na podjelu “fažola”, i 1. svibnja- travanjska “fešta”, malo kiše, malo sunca…

U šest uri “tuča”, u sedam sunce, u osam “živa ledara”, skoro pred snijeg, u devet vedro, u 10 oblaci, u 11 vruće za kratki rukav, u podne – kiša i mraz.

Eto, pa sada ti znaj, kako se obući i obuti, o nekakvom planiranju dana i nedaj Bože vikenda, da se ne priča. Proljeće 2014., totalni kaos vremenskih prilika i neprilika. Klimatski uvjeti mijenjaju se kao na traci, brzinom koju ne bi pohvatali niti najbrži na utrci koja u nedjelju starta s Pozdrava suncu, hm suncu, pa ni onaj auto-presretač…

Dugo razdoblje vrlo promjenjivog vremena nastavilo se i u zadnjim danima travnja. Nad našim krajevima i dalje kruži vlažan i nestabilnog zrak u sklopu prostranog ciklonalnog polja čije se središte jučer nalazilo nad istočnim Balkanom. Uz kraća ili duža sunčana razdoblja kiše je bilo u mnogim krajevima i u unutrašnjosti i na Jadranu. Sredinom dana počeo je osobito u nizinama unutrašnjosti jači razvoj oblaka, uz sve češće dojave o kiši, pljuskovima, grmljavini, a u mnogim je krajevima padala i tuča, referira Rade Popadić iz Crometea.

[pullquote align=”left”]Eto, pa sada ti znaj, kako se obući i obuti,o nekakvom planiranju dana i nedaj Bože vikenda, da se ne priča. Proljeće 2014., totalni kaos vremenskih prilika i neprilika[/pullquote]Po podacima DHMZ-a u zadnja 24 sata najviše kiše je palo u Komiži na Visu, 44 mm, a upravo je na otvorenom moru i otocima južnog Jadrana u jutarnjim satima zabilježena grmljavinska aktivnost.Izdvojimo još neke količine kiše na postajama DHMZ-a: Sisak 34 mm, Zadar Zemunik 29 mm, Osijek 26 mm, Gospić 24 mm, Bjelovar 23 mm oborina.

Raspon najviših dnevnih temperatura bio je pak vrlo velik, od 8.8 C na Zavižanu do najtoplijih 22.5 C u Osijeku (Klisa) i Rabu 22.1 C. Zanimljivo je da su uz najviše gorje najniže temperature mjerene na jugu Jadrana. Doduše i te fibre treba uzeti s rezervom, jer rekli smo na početku teksta, situacija se izmjenjivala iz sata u sat.

Prostrana ciklona koja se prošlog tjedna zadržavala u našoj blizini stalno je održavala kruženje vlažnog i nestabilnog zraka iznad ovog dijela kontinenta. To je značilo puno oblaka i povremenu kišu ili pljuskove skoro svaki dan u prošlom tjednu. To je najviše smetalo poljoprivrednicima, a čini se da ni u ovom tjednu nema trajne stabilizacije vremena. Neki dani će u ovom tjednu ipak biti malo bolji, a neki kišniji, navodi nadalje također, vrlo iscrpni Crometeo portal.

E,sad, stižemo na dio zbog kojega ste i krenuli čitati članak. Kakvo nas točno vrijeme očekuje na Praznik rada i za produženi vikend, naravno da ste po starom dobrom hrvatskom običaju, spojili tih par dana, saznajte u narednih desetak redaka:

U srijedu nas je dočekalo djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. U većini krajeva veći dio dana suho, uglavnom su u zaobalju mogući slabi pljuskovi. Navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje, na moru su mogući jači neverini. Puhat će slab jugozapadnjak koji će okrenuti na jugo uz postupna jačanja. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 17 do 22 Celzija, prognozira Popadić i najavljuje kako nam…

[pullquote align=”right”]U četvrtak, 1. svibnja, slijedi nastavak nestabilnog vremena. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više kiše moguće je u noći i rano ujutro i Dalmaciji, popodne više suha vremena uz veću mogućnost pljuskova[/pullquote]- … u četvrtak, 1. svibnja, slijedi nastavak nestabilnog vremena. Bit će promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Više kiše moguće je u noći i rano ujutro i Dalmaciji, popodne više suha vremena uz veću mogućnost pljuskova u zaobalju. Slabo jugo će okrenuti na jugozapadnjak i zapadnjak. Na moru su mogući izraženiji grmljavinski pljuskovi. Danju će biti relativno toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22 stupnja.

U petak nas čeka djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Više suha vremena bit će u Dalmaciji, a kiše će povremeno biti na sjevernom Jadranu. Navečer na sjevernom Jadranu jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti vrlo obilni. U Dalmaciji će puhati jugo koje će navečer na moru ponegdje biti pojačano. Kasno navečer i u noći na subotu na sjevernom Jadranu okrenut će na buru. Jutro će biti malo svježije, danju većinom od 18 do 22 Celzijeva stupnja.

U subotu nam opet, zar ste sumnjali, pa “neradni” je dan, “ne gine” umjereno i znatno oblačno, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Ponegdje će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, u Dalmaciji jugo i levant. Bit će malo svježije, osobito na sjevernom Jadranu.

U nedjelju promjenjivo oblačno s povremenim sunčanim razdobljima. Veća mogućnost za malo kiše, a u najvišem gorju ujutro i -snijega. Popodne donosi više suha vremena. Bura će se širiti na veći dio obale, a podno Velebita bura će biti olujna. Najviše dnevne temperature između 12 i 17 Celzija.

Dakle, na zapadu i na istoku, “ništa nova”. Kiša, sunce, kiša, sunce, kiša…

Sretan vam praznik rada!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...